Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Estonia acuză Marea Britanie că deține banii lui Aleksandr Lukaşenko:'Trebuie tăiat fluxul de bani'

FRANCE 24 English
Aleksandr Lukașenko

Estonia a lansat un apel vineri pentru tăierea "fluxului de bani" spre preşedintele autoritar al Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, după ce acesta a provocat un val de indignare la nivel internaţional impunând deturnarea unui avion şi arestarea unui jurnalist disident care călătorea la bordul acestuia, potrivit France Presse.

"Există o urgenţă în ceea ce priveşte Belarus pentru că sunt jurnalişti care au fost probabil torturaţi", a declarat presei preşedinta Estoniei, Kersti Kaljulaid.

"Există o anumită urgenţă în a acţiona; întreruperea fluxului de bani este importantă", a insistat ea, a doua zi după interzicerea spaţiului aerian estonian pentru avioanele belaruse, scrie Agerpres.ro.

Uniunea Europeană a anunţat deja un nou val de sancţiuni împotriva lui Lukaşenko şi a altor responsabili ai regimului său şi a cerut companiilor aeriene din statele sale membre să evite spaţiul aerian belarus.

Jurnalistul disident Roman Protasevici, arestat împreună cu prietena sa Sofia Sapega, a fost văzut pentru ultima oară într-o înregistrare video difuzată luni de autorităţile belaruse. Potrivit părinţilor săi, el părea că a fost bătut.

Preşedinta estoniană a subliniat că "europenii vor să acţioneze în cadru legal, este dificil, asta ia timp, dar nu este imposibil".

Ea şi-a exprimat speranţa că viitoarele sancţiuni împotriva lui Aleksandr Lukaşenko vor fi mai ferme şi se vor referi la resursele sale financiare.

"Cred că poate este mai bine să fie atacate resursele regimurilor autoritare. Ele nu se află acolo (în Belarus - n.r.), ci în ţări mai mari, în special, desigur, în Regatul Unit", a declarat şefa statului estonian.

"Dacă se doreşte într-adevăr ca aceasta să aibă un efect, trebuie limitate posibilităţile sale de a investi", a adăugat ea.

Aleksandr Lukaşenko a provocat indignare la nivel internaţional dispunând să fie interceptat, duminică, deasupra teritoriului belarus, un avion al Ryanair, care se îndrepta dinspre Atena spre Vilnius, capitala Lituaniei, avându-i la bord pe Roman Protasevici, 26 de ani, şi pe Sofia Sapega, 23 de ani.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.