Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Etiopienii au celebrat epifania ortodoxă

http://www.ibtimes.com/
Etiopia

În timp ce credincioşii ruşi se scaldă în ape îngheţate de Boboteaza ortodoxă pe rit vechi, etiopienii, care au şi ei o sărbătoare religioasă ce aminteşte de botezul lui Hristos în râul Iordan, s-au "topit" sub dogoarea soarelui, joi, cu ocazia epifaniei ortodoxe, informează AFP. Sub un soare arzător, un cortegiu care transporta o replică a Chivotului Legământului a defilat joi pe covoare roşii de-a lungul străzilor din capitala etiopiană Addis Abeba, în cadrul ceremoniilor organizate pentru a marca epifania ortodoxă, conform Agerpres.

Biserica creştină ortodoxă a Etiopiei a sărbătorit astfel Timkat ("botez" în amharică, limba naţională etiopiană, n.r.), o sărbătoare religioasă ce aminteşte de botezul lui Hristos în râul Iordan şi care se va încheia vineri.

În fiecare an, pentru această sărbătoare, a doua ca importanţă după Crăciun în Etiopia, bisericile ortodoxe scot din incintele lor replici ale Chivotului Legământului, conservate de obicei departe de privirile publicului, şi le expun pe străzi sub baldachine albastre, roşii şi aurii.

În Addis Abeba, preoţii îşi conduc Chivotul Legământului - cunoscut sub denumirea de "Tabot" - spre un teren deschis, unde este păzit pe timpul nopţii, înainte de a fi folosit în dimineaţa următoare cu ocazia unui botez în masă, în timpul căruia mulţimea de credincioşi este stropită cu apă sfinţită.

Obiceiul datează de pe vremea primului împărat etiopian, Menelik I, considerat fiu al regelui Salomon şi al reginei din Saba. Potrivit dogmei bisericii ortodoxe etiopiene, Menelik I ar fi luat Chivotul Legământului de la evreii din Ierusalim, întrucât aceştia şi-ar fi pierdut credinţa şi nu mai respectau poruncile lui Dumnezeu.

Deşi acestea sunt doar copii ale Chivotului original, despre care ortodocşii etiopieni afirmă că este conservat în oraşul Axum din nordul ţării, replicile sunt considerate la rândul lor atât de sfinte încât tinerii trebuie să deruleze un covor roşu în faţa preoţilor, pentru a evita ca picioarele acestora să atingă în mod direct solul.

În spatele lor urmează muzicieni care cântă la begena, un instrument similar harpei, folosit în timpul ceremoniilor religioase şi ale cărui coarde sunt realizate din intestine de capră. La restul ţării, etiopienii sărbătoresc Timkat plonjând în râuri, pentru a simula botezul lui Hristos. Însă în uriaşul oraş Addis Abeba, locuitorilor le este dificil să găsească o întindere de apă suficient de mare.

A doua zi, când soarele se ridică după o noapte petrecută în rugăciune în faţa chivoturilor reunite, preoţii urcă pe platforme pentru a stropi credincioşii cu apă sfinţită.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.