Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Eu cu cine votez?

Stirigiurgiu.ro

Dilema lui Caragiale revine în prim plan cu ocazia fiecărui moment electoral petrecut în România. Mai actual ca oricând, mai profetic ca niciodată cetățeanul turmentat. Și totuși, cum ne răspundem la întrebarea aceasta acum, la nici 2 luni de momentul începerii campaniei electorale? Să ne uităm un pic pe la fiecare din principalii competitori:

PSD:

Așa cum l-am lăsat peste vară, așa îl găsim și la începutul toamnei. Un partid ce mimează jocurile democratice. Un partid în care, la intervale de timp bine stabilite, au loc „nopți ale cuțitelor lungi„. Sau măcar tentative de astfel de bătălii. Dar un partid care, atunci când simte că e în pericol să se destrame, să piardă frâiele, se regrupează. Ce exemplu mai frumos decât sărutul lui Iuda marca Ponta și Dragnea. Mai poate cineva crede că cei doi chiar vor colabora cu adevărat? Mai poate cineva crede că la prima șansă, nu își vor înfige cuțitele în spate? Cam greu. Dar, cu acest tandem lipit cu superglue, PSD se pregătește să vină și să ceară oamenilor din nou puterea.

PNL:

Liberalii, place unora sau nu, cu binecunoscuta lor stare de boemi, cu iluzia unui haos permanent, sunt cei care răspund de fiecare dată semnalelor dinspre societatea civilă, dinspre votanți. Încearcă o reformare, listele finale vor confirma cât de mult a reușit ea. Dar, la cum se aude acum, vor dispărea multe nume grele de pe firmament, iar în locul lor vor fi aduși profesioniști în domeniile lor. Rectori universitari, medici de prim rang, elite ale societății. Asta poate fi cu adevărat marea șansă pentru PNL. Contrastul dintre numele pe care ei și PSD le propun pe liste să fie atât de mare încât alegătorul să nu aibă nicio dilemă pe cine ar alege.

USR:

Din cea mai așteptată apariție la aceste alegeri, tandemul Nicușor Dan & Clotilde Armand se pregătește să devină cea mai mare dezamăgire. Pentru cei care au crezut în ei. Comportamentul USR seamănă cu al unui narcisist sadea, care se iubește pe sine atât de mult, stă cu orele să se pregătească pentru marea întâlnire, iar când a venit momentul să plece la date, decide că nu e asortat cu trebuie și îi stă părul prost, așa că se pune în pat și se culcă. Cam așa procedează Nicușor. Mergem la alegeri, dar nu vrem să guvernăm. Poate câștigăm, dar nu dăm premierul. Nici alianțe nu facem, o să ne vedem noi în secret cu Iohannis și vedem ce discutăm acolo. Un comportament de amatori. Lucru total neașteptat.

PMP & ALDE

Nu întâmplător le-am pus împreună. Agenda celor două pare făcută de aceeași echipă de consultanți. Kovesi, Binonul, DNA, Coldea, justiție abuzivă, etc. Nu putem vorbi de interes pentru electorat, de strategie pentru guvernare. Aici totul se reduce la salvarea câtorva nume de condamnări sau rețineri.

CONCLUZII:

Oricât s-a încercat acreditarea ideii că aceste alegeri vor reprezenta bătălia dintre vechea clasă politica și alta nouă, care își va face apariția sub forma unor noi construcții politice, realitatea de la această oră ne spune că va fi o bătălie în 2: Un PSD refractar și greu de schimbat, ce va propune aceleași figuri politice din ultimii ani și al cărui discurs va fi pe scheletul USL, și un PNL timid, uneori haotic, dar deschis la schimbare, care ascultă semnalele venite dinspre societatea civilă și electorat și încearcă să își adapteze pașii.

N-ar trebui să fie o alegere prea grea, nu?

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.