Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Eugen Nicolicea salută OUG privind legile justiției: 'Încheie un capitol din criticile lui Timmermans, este un lucru benefic'

eugen nicolicea

Vicepreședintele Camerei Deputaților, Eugen Nicolicea, a declarat luni, pentru MEDIAFAX, că ordonanța de urgență privind legile justiției, adoptată în ședința de Guvern, răspunde criticilor aduse de Comisia de la Veneția și de prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.

„Cred că, prin această ordonanță, Ministrul Justiției încheie un capitol în ceea ce privește criticile lui Timmermans și ale Comisiei de la Veneția, ceea ce este un lucru benefic”, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, vicepreședintele Camerei Deputaților, Eugen Nicolicea (PSD).

Întrebat dacă apreciază că este nevoie și de alte modificări care să fie introduse prin legea de aprobare a OUG, Nicolicea a spus că „dacă se vor ivi pe parcurs alte probleme” atunci Parlamentul va interveni.

„Acest lucru evident că nu se întâmplă imediat, procesul de legiferare în Parlament este de durată, dacă se vor ivi pe parcurs alte probleme, vor fi rezolvate de Parlament, doar că ele nu intră în aplicare decât după finalizarea procedurii parlamentare. Pe moment, doar ceea ce a propus Ministrul Justiției va fi în vigoare”, a spus deputatul PSD.

Șerban Nicolae, reacție-fulger după ce OUG privind legile justiției a fost adoptată: 'Mâine nu intră în vigoare nimic'. Tudorel Toader, contrazis

Tudorel Toader a prezentat, luni, prevederile OUG pe Legile justiției care a fost adoptată de Guvern, precizând că sunt schimbări în privința detașărilor procurorilor, că interviurile pentru procurorii-șefi vor fi transmise în direct, arhivate și văzute de oricine și că ministrul poate sesiza Inspecția Judiciară. Ministrul a spus că prin OUG se stabilesc și pașii de urmat referitor la numirea procurorilor de rand înalt. Astfel, sunt introduse în lege interviuri transmise în direct pentru procurorii-șefi, care vor fi arhivate și vor putea fi văzute de oricine.

Schimbări sunt și în ceea ce privește detașările procurorilor. Procurorul general nu va mai decide detașările de la parchete, ci Secția pentru Procurori a CSM. La DIICOT și DNA, crește vârsta la 10 ani de experiență în profesie, pentru a accede în funcția de procuror la aceste structuri.

Ordonanța de urgență prevede și o serie de modificări în ceea ce privește amânarea pensionării anticipate a magistraților. Dacă varianta inițială a OUG prevedea amânarea pensionărilor anticipate până pe 31 decembrie 2022, cea adoptată de Guvern luni prevede amânarea doar până la finele anului 2019.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.