Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Eugen Țapu-Nazare (PNL): `Salariații din sectorul privat trebuie să aibă aceleași beneficii ca salariații din sectorul public`

stiripesurse.ro
Eugen Țapu - Nazare

Președintele Comisiei pentru antreprenoriat și turism din Senat, senatorul Eugen Țapu-Nazare, anunță că a depus o inițiativă legislativă prin care salariații din mediul privat să beneficieze de aceleași oportunități ca și cei din sectorul public. Este în special vorba de vouchere de vacanță, dar și alte beneficii care vor fi benefice pentru salariații de la privat și familiilor lor, dar și industriei turismului.

”Am consumat o nouă etapă în demersul legislativ inițiat împreună cu parteneri din Coaliție privind acordarea voucherelor de vacanță și salariaților din sistemul privat, începând cu 1 ianuarie 2024.

Dezbaterea Propunerii legislative împreună cu mediul de afaceri, cu asociațiile patronale din turism, cu senatori și deputați semnatari, cu președinți ai comisiilor de specialitate din Parlament, cu Ministerul Antreprenoriatului și Turismului a reprezentat un dialog firesc și necesar.

content-image

Am convenit că infuzia de capital de circa 6,1 miliarde lei în economie, reprezentând contravaloarea a circa 4,2 milioane de vouchere în valoare de 1.450 lei fiecare, va avea efecte benefice pe termen mediu și lung și va conduce la crearea a circa 150.000 – 200.000 de noi locuri de muncă. Vor fi revitalizate nu numai industria turismului, principalul beneficiar, dar și industriile pe orizontală (transporturi, industria alimentară, comerț, servicii etc.), ceea ce va conduce la o creștere a Produsului Intern Brut cu circa 1%, în vreme ce efortul bugetar de acordare a voucherelor este de circa 0,42% din PIB.

De asemenea, este firesc să ne dorim eliminarea discrepanțelor dintre salariații din sectorul public și cel privat, pentru că ambele categorii trebuie să beneficieze de un tratament egal din partea statului. Și salariatul din sectorul privat are nevoie, la fel ca cel din sectorul public, de pârghii și sprijin pentru refacerea capacităților fizice și intelectuale, care să conducă la creșterea productivității muncii.

content-image

Participanții la dezbatere au apreciat și faptul că Propunerea legislativă nu pune niciun fel de presiune pe angajator, deductibilitatea voucherelor de vacanță fiind asigurată din impozitul pe venit de 10% plătit de fiecare salariat și/sau din CAS. În plan secundar, indirect, acordarea voucherelor de vacanță și salariaților din sistemul privat va conduce și la o scădere a costului fiscal pe angajat, de 40,85%, cel mai mare cost din Uniunea Europeană unde media este de circa 26%-27%.

Mulțumesc mediului de afaceri și asociațiilor patronale pentru interesul manifestat față de Propunerea legislativă, salut și deschiderea partenerilor din Coaliție care au înțeles că în vremuri de criză economică este nevoie de relaxare fiscală, nu de noi taxe și impozite, este nevoie de politici predictibile care să sprijine antreprenorul român, coloana vertebrală a economiei.”, a declarat Președintele Comisiei pentru antreprenoriat și turism din Senat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.