Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Eugen Teodorovici: Pentru REDUCEREA deficitului comercial, România trebuie să-și scadă din dependența față de spațiul european

Inquam Photos / Octav Ganea
eugen teodorovici

Ministrul finanțelor publice, Eugen Teodorovici, a susținut, miercuri seară, că, pentru reducerea deficitului comercial, România trebuie să-și scadă din dependența față de spațiul european, scrie Mediafax.

„Politicile guvernamentale vor încuraja producția și exporturile în afara spațiului european”, a declarat Teodorovici, într-o emisiune la Digi24.

Ministrul finanțelor a apreciat că România trebuie să-și reducă dependența față de Europa, unde, în prezent, se duc 80% dintre exporturile țării noastre.

În plus, în ciuda creșterii importante a decificitului comercial, Teodorovici a remarcat că structura deficitului comercial este în prezent mai bună decât în urmă cu zece ani.

Citește și: Comisia de la Veneția va efectua, joi, o vizită la București. Delegația va purta discuții cu Klaus Iohannis, Tudorel Toader și comisia lui Florin Iordache

România a înregistrat, în primele şapte luni ale anului, un deficit al balanţei comerciale de 7,577 miliarde de euro, în creştere cu 766,5 milioane euro faţă de cel consemnat în perioada similară din 2017. În intervalul 1 ianuarie - 31 iulie 2018, exporturile FOB au însumat 39,878 miliarde de euro, în creştere cu 10,4%, iar importurile CIF au depăşit valoarea de 47,455 miliarde de euro, cu 10,5% mai mari faţă de perioada de referinţă.

Valoarea schimburilor intra-UE28 de bunuri în perioada 1 ianuarie - 31 iulie 2018 a fost de 30,529 miliarde de euro la expedieri şi de 35,62 miliarde de euro la introduceri, reprezentând 76,6% din total exporturi şi 75,1% din total importuri.

Pe de altă parte, valoarea schimburilor extra-UE28 de bunuri în perioada de referinţă a fost de 9,348 miliarde de e euro la exporturi şi de 11,834 miliarde de euro la importuri, reprezentând 23,4% din total exporturi şi 24,9% din total importuri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.