Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Eugen Teodorovici SFIDEAZĂ FMI: Nu vom renunța pe programul 'O familie, o casă', așa cum a sugerat FMI

Atlantic Council
eugen teodorovici

Guvernul nu va renunța la programul „O familie o casă”, noua variantă a „Prima Casă”, așa cum a sugerat la finele săptămânii trecute delegația FMI care a evaluat starea economiei românești, a declarat marți ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici, conform mediafax.

„Cu siguranță nu”, a răspuns Teodorovici, întrebat despre posibilitatea renunțării treptate la program.

Citește și: Șeful OPC Timiș intră la RUPERE după ce DNA a descins la Primăria Timișoara: Au încercat să mă intimideze prin plângeri

„A fost o discuție la BNR pentru schimbarea programului Prima Casă și o să avem o concluzie finală în curând la această nouă formă a planului. „O Familie O Casă” este mult mai bun și mai atractiv mai ales pentru tinerele familii”, a spus ministrul.

Misiunea FMI a sugerat Guvernului să elimine în mod treptat programul Prima Casă.

Programul "O familie, o casă", aflat în stadiu de proiect, ar putea înlocui prevederile programului "Prima Casă". Potrivit priectului, statul poate să garanteze de 80% din valoarea creditului acordat de stat, față de programul ”Prima casă” prin care statul garantează 50% pentru locuințe mai noi de cinci ani, respectiv 40% pentru locuințe mai vechi de 5 ani. Limita maximă a creditului poate fi de până la 570.000 de lei, aproximativ 120.000 de euro. Avansul este propus a fi între 5 și 10% din suma solicitată. Locuința trebuie să aibă minim două camere și o suprafață totală care să nu depășească 100 de metri pătrați. Dobânda este fixă, de 5,5% pe an, pe toată durata creditului. Față de ”Prima casă”, dobânda este formată din marja fixă de maxim 2% plus dobândă variabilă, așa cum este în cazul programului "Prima Casă".

Ministerul Finanțelor Publice va plăti comisionul aferent gestiunării acestor împrumuturi. Vârsta maximă a beneficiarilor Programului ”O familie, o casă” este de 55 ani. De asemenea, programul prevede acordarea de subvenții, astfel. Reducerea cu 2,6% puncte procentuale a ratei dobânzii pentru beneficiarii cu venituri nete lunare în anul 2019: mai mici de 6.000 lei individual; de 7.000 lei pentru o familie formată din doi adulți sau un beneficiar care este asistent maternal pentru un copil; de 8.000 lei pentru o familie cu un copil; de 9.000 lei pentru o familie cu doi sau mai mulți copii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.