Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Eugen Tomac a declarat în fața plenul Parlamentului European că este inadmisibil ca de peste trei decenii, moldovenii să fie hărțuiți de regimul de la Tiraspol

facebook.com
Eugen Tomac

Europarlamentarul român Eugen Tomac a cerut, în plenul Parlamentului European, ca situația cetățenilor din regiunea transnistreană să fie investigată de către Comisia Europeană. Eurodeputatul a remarcat faptul că este inadmisibil ca în Europa oamenii să fie hărțuiți de peste trei decenii de către regimul de la Tiraspol menținut de Federația Rusă, conform deschide.md

„Doresc să aduc în actualitatea Parlamentului European un subiect care este uitat, din nefericire. La mai bine de 100 km de frontiera UE avem un conflict înghețat, menținut de Fderația Rusă pe teritoriul R. Moldova. Cred că, în calitate de for care veghează respectarea drepturilor omului în întreaga lume, avem obligația să acționăm și să-i susținem pe cei aproape jumătate de milion de cetățeni ai R. Moldova care sunt ținuți în captivitate de către Armata Fderației Ruse, prezentă ilegal pe teritoriul acestui stat vecin Uniunii Europene.

Avem obligația să transmitem un mesaj ferm Comisiei: să investigheze situația cu privire la drepturile omului din această regiune, pentru că, de cele mai multe ori, cetățenii se simt protejați doar de societatea civilă, iar Parlamentul are obligația să ia act de această realitate și să acționeze imediat. Cer Comisiei o acțiune rapidă”, a declarat Eugen Tomac.

Regiunea transnistreană este o zonă a Republicii Moldova, din stânga Nistrului, aflată sub ocupaţia Rusiei. Kremlinul şi-a asumat angajamente internaţionale referitoare la retragerea trupelor ruseşti din regiune, pe care nu le-a respectat. Rusia încearcă să îi prezinte pe militarii Armatei a 14-a drept „trupe de menţinere a păcii”, în timp ce supun autorităţile de la Chişinău unor presiuni variate.

Teritoriul regiunii transnistrene este controlat, iar cetăţenii nu sunt protejaţi. Şefii de la Tiraspol circulă la nivel internaţional cu paşapoarte ruseşti. Nu există o identitate proprie a populaţiei şi regiunii, nu există un popor transnistrean, ci doar cetățeni dominați prin forţă militară.

În 1992 a fost semnat un acord privind principiile de reglementare paşnică a conflictului armat din Transnistria. Mecanismul de pacificare de pe Nistru a fost conceput pentru a diviza unităţile implicate în conflictul armat şi de a asigura regimul de încetare a focului prin crearea Zonei de Securitate şi a mecanismelor de controlare a situaţiei.

Mai mulți specialiști au constatat că acordul şi-a pierdut sensul. Discuțiile privind reglementarea conflictului transnistrean continuă și astăzi.

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.