Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Eugen Tomac: Nazare e un băiat cu mult tupeu. La Sectorul 1 PNL e blat cu PSD

facebook.com
Eugen Tomac

Prima zi de campanie a trecut. Au apărut și primele atacuri dure. Una din cele mai interesante bătălii electorale se dă la Sectorul 1 al Capitalei acolo unde PSD-ul încearcă să cucerească Primăria aflată sub administrația liberală. Cum liberalii au mari probleme cu anchetele DNA, vin tare din urmă și adversarii de la PMP și ALDE. Aceștia vor mușca serios din felia electoratului de dreapta  - de aici și bătălia crâncenă dintre partidele de dreapta în acest sector (cea mai bogată primărie din țară).

Vezi și: Desant american la București și Sofia pentru discuții privind `statul de drept`

În acest context candidatul PMP la Primăria Sectorului1, Eugen Tomac, a lansat un atac dur la adresa contracandidatului de la PNL, Alexandru Nazare, pe care îl acuză de ”tupeu” și "minciună". Mai mult... el susține că la nivelul Primăriei Sectorului 1 de ani de zile există un blat între PNL și PSD, blat reliefat și de anchetele DNA.

_____

CI: Ce rezolvare vedeti pentru spatiile verzi, sa nu mai dam banii pe pansele? Primaria sectorului 1 este campioana la acest capitol...

E. Tomac:
Este campioana si este iarasi un motiv pentru care parerea mea este ca gastile din PNL l-au ingropat pe dl Chiliman in jurul acestor contracte paguboase pentru Primaria sectorului 1. Nu avem nevoie de panselute in octombrie. Nu avem nevoie de flori si panselute pe toate bulevardele. In toata lumea civilizata, ne referim la Statele Unite, Europa Occidentala, peste tot exista gazon pentru a proteja spatiul, atat, nu avem nevoie de gradini publice la fiecare colt.

CI: Ce parere aveti despre contractul cu Romprest, ca tot vorbim de contracte. Este considerat unul dintre cele mai paguboase contracte incheiate de autoritatea locala pentru curatenie. Ce faceti cu el? Aveti un punct de vedere?

E. Tomac:
Toate contractele, inclusiv contractul la care faceti referire, daca voi considera ca trebuie sa renegociem fiecare capitol din contract, pentru ca pana la urma o entitate cum este Primaria, trebuie sa ofere servicii de foarte buna calitate, atat timp cat o societate, fie ca ne referim la Romprest sau alta, care are contract cu Primaria, nu isi achita obligatiile pe care si le asuma prin contract. In primul rand nu voi mai suporta o zi in plus sa vad vreo masina care strange deseurile pe strada dupa ora 6 dimineata. In toata lumea civilizata acest lucru se intampla noaptea. Doi, cred, colectarea selectiva mimata in clipa de fata trebuie sa inceteze. Pentru ca m-am uitat stupefiat cum avem pubele prin tot orasul, cu diferite culori, cu precizarea ca poate fi depozitat gunoi - hartie, plastic samd-  iar cand vine masina, le strange pe toate in aceeasi masina care duce aceste deseuri.

Deci, din acest punct de vedere, avem nevoie de o politica responsabila de colectare selectiva, de a incuraja populatia.

CI: In cartierele Bucurestii Noi si Damaroaia este un haos urbanistic de nedescris, s-a construit foarte mult, o parte dintre cladiri sunt construite ilegal, spun vecinii de acolo. Pentru o parte Primaria sectorului 1 a dat autorizatie de construire, cu niste indicatori urbanistici foarte mari, sunt multe litigii, proteste din partea locuitorilor din zona. Cum vedeti rezolvarea problemei?

E. Tomac:
M-ati provocat si ma obligati sa dau un raspuns politic.

CI: As prefera unul administrativ.

E. Tomac:
Va dau si unul administrativ, dar as incepe cu un raspuns politic. Primaria sectorului 1, in ultimii ani, a fost condusa de PNL. Atat primarul cat si Consiliul local. Astazi a aparut un baiat care vrea sa para foarte naiv, Alexandru Nazare, si vine si le spune oamenilor, nu se vor mai ridica blocuri printre case. Oare cat de tupeist poti sa fi ca sa mergi pe aceasta abordare? 

CI: Eu va intreb practic, ce faceti daca sunteti maine primarul sectorului 1, cum rezolvati situatia? Demolati casele construite ilegal? Nu mai dati autorizatii? Oamenii de acolo vor sa stie....

E. Tomac:
As merge pe o abordare foarte corecta. In primul rand, as respecta legea, as emite autorizatiile de construire in termenul prevazut in lege, iar cei care nu le respecta, voi trece imediat la demolare.

CI: Dar legea iti permite sa construiesti aproape orice, stiti ca prin PUZ-uri faci derogari de la regulament si poti sa construiesti si un bloc de 10 etaje langa o casa.

E. Tomac:
Aici reglementarile sunt foarte clare si exista inclusiv decizii ale Consiliului local care reglementeaza exact cat poti construi. Ceea ce pot sa va spun este ca, din pacate, in jurul Primariei Sectorului 1 s-au creat grupuri mari de interese, inclusiv pe aceasta chestiune, si eu cred ca pe oameni trebuie sa ii lasam sa construiasca respectand legea. Si nu cred ca zona Damaroaia sau Bucurestii Noi trebuie sa devina un fel de oras in oras cu cladiri de 7-8-20 de etaje.

CI: Problema este ca multe se construiesc cu autorizatie si ca Primaria a dat autorizatie, iar Consiliul General aprobare. Aici este problema..

E. Tomac:
Eu am inteles exact cum s-au construit aceste blocuri in cele doua cartiere pe care le-ati mentionat d-voastra, sunt dispus sa merg pana la capat pentru a opri tot ceea ce inseama abuz in constructie.

CI: Ca tot vorbim de aprobari si autorizatii de construire, veti da autorizatie de construire pentru moscheea de pe bd. Expozitiei?

E. Tomac:
Aici este o chestiune pe care eu vreau sa o explic foarte clar. In Bucuresti avem 5 moschei. In Romania exista o comunitate de aproape 65.000 de musulmani. Noi suntem o tara majoritar crestina. Musulmanii din Romania s-au integrat foarte bine. Nu sunt de ieri, de azi, sunt de cateva secole pe teritoriul Romaniei. In Bucuresti avem asa cum am spus 5 moschei. Insa, cred ca in clipa de fata nu este oportuna abordarea pe care o are Guvernul in aceasta chestiune. Si anume, fostul Premier Ponta, pentru a intra in gratie si mai mult presedintelui turc, a oferit cu titlu gratuit un teren care valoreaza vreo 4 milioane de euro in bd. Expozitiei - 11.256 mp - pentru a se ridica una dintre cele mai mari moschei din Europa la Bucuresti. Am dat aceasta comparatie concreta legata de comunitatea muslmana tocmai pentru a spune ca nu e oportun sa se ridice un asemenea proiect in Bucuresti.

CI: Deci nu veti da autorizatie?

E. Tomac:
Exclus. In primul rand pentru ca, si o anunt in premiera la d-voastra, de doua luni de zile am inceput o campanie de strangere de semnaturi prin care am consultat cetatenii in legatura cu acest subiect. Va spun ca sunt mai mult decat informat pe aceasta tema. 21.000 de cetateni au semnat aceasta petitie pe care am initiat-o noi, oameni care desi nu sunt mari sustinatori ai partidului pe care il reprezint, au spus, da, suntem impotriva acestui obiectiv. Motivele sunt simple: moscheea va deveni in mod automat un obiectiv de atractie pentru toti musulmanii din Europa sau Orient care si-au propus sa emigreze in urmatoarea perioada in Europa, au probleme mari in tarile lor. Nu suspectez pe nimeni de rea credinta, fereasca Dumnezeu aceasta chestiune, dar cred ca nu este oportun sa ridicam acest obiectiv in Bucuresti pentru ca in mod clar, in primul rand va afecta comunitatea din sectorul 1, va creste intr-un timp record numarul cetatenilor care vin din aceste state in sectorul 1. Si eu sunt convins ca, daca ridicam moscheea in urmatoarea perioada, in 20-30 de ani, numarul cetatenilor care vin in mod voluntar, ca si migranti in Bucuresti, va creste la cateva sute de mii.

CI: Veti da bani de la bugetul local la biserici?

E. Tomac:
Voi sustine biserica si voi cauta chiar si fonduri europene pentru a sprijini lucrarile pe care le au bisericile din Bucuresti pentru ca sunt foarte multe bijuterii, si aici ma refer la monumentele istorice care au nevoie de un suport real, pentru ca ele fac parte din identitatea Bucurestiului. Imaginati-va cum ar arata Bucurestiul fara biserica Kretzulescu care are nevoie de sprijin din partea statului.

CI: Dar pentru biserici noi?

E. Tomac:
Vreau sa imi spun punctul de vedere pana la ccapat. Imaginati-va cum ar arata Bucurestiul fara Catedrala Catolica Sf. Iosif. 

CI: Am inteles, cladirile monument au nevoie de sustinere, total de acor cu d-voastara.

E. Tomac:
Au nevoie de sustinere, acesta este punctul meu de vedere. 

CI: Dar la bisericile noi?

E. Tomac:
Nu cunosc nicio biserica care sa se construiasca in clipa de fata in sectorul 1, de asta nu imi pot da cu parerea. Daca se va construi intr-un cartier unde cetatenii, sa presupunem, nu au o biserica acolo, nu cunosc o asemenea situatie, dar sunt platitori de taxe si impozite si va veni preotul cu un numar de o mie de enoriasi care cer ca primaria sa aiba in vedere oferirea unui suport, voi analiza. Dar decizia o ia Consiliul local impreuna cu primarul. Insa, in chestiunea bisericilor, cred ca trebuie facuta distinctia foarte clar, exista foarte multe monumente istorice care trebuie sustinute de stat si Primaria are aceasta obligatie. Deci am aceasta abordare cu atat mai mult cu cat exista fonduri direct de la Bruxelles pentru patrimoniu si primariile din pacate nu aplica pentru ca se fura mai greu din bani europeni.  

CI: Haideti sa terminam cu politica si cu administratia.

E. Tomac:
Poate nu stiati, dar Primarul interimar de la sectorul 1 este de la PSD si ma mira, fiindca am vazut chiar la d-voastra in studio, domnul Nazare cu cata seninatate spune ca PSD-ul conduce. Doamna, este un mincinos omul acesta, fiindca PSD-ul conduce cot la cot cu PNL-ul.

INTERVIUL integral aici

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.