Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Euro a înregistrat cel mai amplu declin săptămânal din 2017, din cauza politicilor BCE şi a tensiunilor din Catalonia

europafm.ro
teanc bani euro

Euro s-a depreciat vineri şi a marcat în această săptămână cel mai amplu declin din 2017, la o zi după ce Banca Centrală Europeană (BCE) a decis să prelungească achiziţiile de obligaţiuni şi a semnalat că va menţine politica monetară ultra-relaxată, transmite Reuters, potrivit news.ro.

Tensiunile dintre guvernul de la Madrid şi secesioniştii din Catalonia au amplificat vânzările de euro, în urma votului de vineri al Parlamentului catalan prin care a declarat independenţa faţă de Madrid.

Premierul spaniol Mariano Rajoy a reacţionat prin demiterea guvernului catalan şi anunţarea de alegeri în regiune pe 21 decembrie.

”BCE a surprins prin disponibilitatea de a extinde durata programului de achiziţii de obligaţiuni”, a declarat Omer Esiner, analist şef la Commonwealth Foreign Exchange, în Washington.

Banca Centrală Europeană a anunţat joi că va prelungi programul de achiziţii de obligaţiuni până în septembrie 2018, dar că volumul lunar va fi redus la jumătate, la 30 de miliarde de euro, începând din ianuarie.

Măsurile au mărit aşteptările ca BCE să nu majoreze dobânzile înainte de 2019, în timp ce Rezerva Federală a Statelor Unite îşi menţine politica de creştere a dobânzilor.

Euro a scăzut vineri cu 0,5%, la 1,1595 dolari pe unitate, iar pe ansamblul săptămânii cu 1,6%, acesta fiind cel mai amplu declin săptămânal din ultimele 11 luni.

În schimb dolarul s-a apreciat, susţinut de date economice peste aşteptări, speranţele analiştilor pentru reducerea taxelor în Statele Unite şi speculaţiile că preşedintele Donald Trump va nominaliza un candidat la conducerea Rezervei Federale favorabil unui ritm mai rapid de creştere a dobânzilor, faţă de actualul preşedinte al Fed, Janet Yellen, al cărui mandat se încheie în februarie.

Guvernul american a anunţat vineri că economia SUA a crescut în trimestrul al treilea cu un ritm anual de 3%, peste avansul de 2,5% prognozat de economiştii intervievaţi de Reuters.

Bloomberg a relatat vineri dimineaţă că Trump înclină să îl nominalizeze pe guvernatorul Fed Jerome Powell ca viitor şef al băncii centrale, dar că nu a luat încă o decizie.

Trump, care ar urma să facă nominalizarea săptămâna viitoare, îi mai are în vedere pe John Taylor, economist la Universitatea Stanford, pe actualul preşedinte al Fed Janet Yellen, pe fostul guvernator la Fed  Kevin Warsh şi pe consilierul economic prezidenţial Gary Cohn.

Un indicele care urmăreşte evoluţia dolarului faţă de şase valute importante a urcat vineri cu 0,3%, la 94,919, după ce a atins în timpul tranzacţiilor cel mai ridicat nivel din ultimele trei luni, de 95,150. Dolarul a avansat totodată la nivelul săptămânii cu 1,3%, aceasta fiind cea mai mare creştere din acest an.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.