Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Eurodeputatele din ALDE pun presiune pe Tudorel Toader: Renate Weber și Norica Nicolai îi cer modificarea Codurilor așa cum a decis CCR

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Tudorel Toader

Europarlamentarul ALDE, Norica Nicolai, a declarat, vineri, că prioritatea Parlamentului este să pună Codul Penal și Codul de Procedură Penală în acord cu deciziile CCR, deoarece „un cod cu peste 70 de texte declarate neconstituționale nu este unul care să aibă o viziune de politică penală”.

Norica Nicolai a declarat, vineri, la Constanța, într-o conferință de presă, că Parlamentul trebuie să pună Codul Penal și Codul de Procedură Penală în acord cu deciziile CCR.

Citește și: Florin Călinescu vine cu un sfat pentru Viorica Dăncilă. Ce a avut de spus acesta

„Prima prioritate pe care Parlamentul nu a fost în stare de vreo trei ani să o realizeze este aceea de a pune în acord prevederile deciziilor Curții Constituționale cu textul de lege, care e obligatoriu în 45 de zile. Trebuia să treacă peste orice presiune făcută de o anume parte a mediei, de anumite oficine de propagandă, de băieții din servicii. Trebuia să pună legea în contextul deciziei. Părerea mea este că un cod care are peste 70 de texte declarate neconstituționale nu este un cod care să aibă o viziune de politică penală, și am avut o discuție cu ministrul Toader (Tudorel Toader – ministrul Justiției – n.r.). Codul ăsta a fost făcut special și merită o analiză”, a declarat Norica Nicolai.

Potrivit europarlamentarului, la elaborare au fost luate noțiuni din diverse sisteme de drept, fiind introduse elemente în materie de probațiune „care sunt absolut nedemocratice”.

Citește și: Alina Gorghiu: ‘Sunt convinsă că se va reacţiona de la nivel de Preşedinţie’

„Chestiunea aceea cu suspiciunea rezonabilă pe care ne-au vândut-o ca fiind în dreptul american, da, este în dreptul american, dar suspiciunea rezonabila acolo înseamnă că intervine în deliberarea cu privire la o pedeapsă pe care o dau jurații. Și dacă ai o suspiciune rezonabilă că nu sunt suficiente probe de vinovăție, poți să spui că e nevinovat. Dar la noi s-a întors lucrul acesta și dacă am eu o suspiciune rezonabilă că cineva ar fi făcut ceva, ar fi furat, ar fi fluierat în biserică, atunci poți să îi dau drumul la un dosar penal. Deci toate lucrurile astea au fost bine pregătite prin legi, ca să îi sprijine să pună practică acest mecanism nenorocit care a funcționat 10 ani”, a explicat ea.

Norica Nicolai a mai precizat că a avut o discuție cu ministrul Justiției, Tudorel Toader ,și speră ca acesta să pună în acord codurile penale cu deciziile Curții Constituționale, cu toată opoziția întâmpinată.

Citește și: RCS&RDS face anunțul! Ce modificări a făcut operatorul de cablu și internet

„Vedeți câtă dezbatere este în jur și cât de puțin se dorește chestiunea aceasta? Cum vrei să pui în acordul în text cu decizia Curții Constituționale, care e standardul meu clar de stat drept, atunci apare Bruxelles-ul, apare doamna Macovei, apar nu știu câte o oficine de presă și spun că nu știu ce vrei să faci, să spânzuri pisica de bec, Doamne iartă-mă, că altceva nu înțeleg”, a mai spus Norica Nicolai.

Nicolai a fost completată de Renate Weber, care a spus că nu este normal ca pedepsele să fie cumulate, așa cum apare în coduri, pentru ca s-a ajuns în situaţii în care persoane condamnate pentru fraude bancare primesc pedepse mai mari decât criminalii.

Citește și: BNR a făcut anunțul! Este pusă la îndoială încrederea în România

„Să vă dau un exemplu despre o consecință a acestui cod făcut absolut cu niște minți bolnave, pentru ca eu altfel nu pot să le cataloghez. În sistemul de drept românesc era întotdeauna instituția contopirii pedepselor. Făceai pedeapsa cea mai mare și judecătorul putea, în funcție de circumstanțele cauzei și ale făptuitorului, să mai adauge un spor de pedeapsă până la 5 ani sau până la 3 ani, în funcție de care era situația concretă. Acum așa l-au modificat că este obligatoriu atunci când am concurs de infracțiuni ca o treime din fiecare pedeapsă să se alăture. Și avem oameni în pușcărie în România care, pentru infracțiuni de genul fraudă bancară, cu sume mici dar multe fapte, au primit pedepse care cumulate au ajuns la 25 de ani. Pentru omor iei mai puțin”, a declarat Renate Weber.

Citește și: Surpiză! Cine va prezenta iUmor alături de Șerban Copoț .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.