Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Europa a pierdut vaste arii forestiere în ultimii ani, potrivit unui raport publicat de revista Nature

The Guardian
padure taiata

Europa a pierdut în ultimii ani vaste arii de pădure ca urmare a intensificării exploatărilor forestiere, fapt ce reduce capacitatea continentului de a absorbi dioxidul de carbon şi ridică provocări în lupta împotriva schimbărilor climatice, potrivit unui raport publicat de revista Nature, relatează joi EFE.

Studiul, realizat de Centrul de Investigaţii Comune al Comisiei Europene, analizează datele culese prin satelit şi aminteşte că o mare parte a suprafeţei forestiere a Uniunii Europene, aproximativ 38 % din total, este utilizată în industria lemnului, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Economistul Mircea Coșea, despre planul de relansare economică al PNL: E ca o carte de telefon

Prin urmare, tăierea copacilor este o practică obişnuită, însă studiul atrage atenţia că pierderea biomasei a crescut cu 69% între 2016 şi 2018, comparativ cu perioada 2011 şi 2015, în timp ce aria forestieră exploatată a crescut cu 49 %.

Această creştere a suprafeţei forestiere pierdute frânează strategia de luptă împotriva schimbărilor climatice, proiectată de autorităţile comunitare în jurul pădurilor pentru următorii ani, alertează experţi din cadrul studiului.

Pădurile europene elimină aproximativ 10% din totalul gazelor cu efect de seră emise în UE, fiind adevărate "aspiratoare" de dioxid de carbon.

Însă extinderea exploatărilor forestiere ridică provocări pentru menţinerea echilibrului între cererea şi oferta de lemn, precum şi în ceea ce priveşte necesitatea de a prezerva ecosistemele, care sunt un element-cheie pentru mediul înconjurător.

Citește și: Guvernul a modificat regulile din starea de alertă! Ce măsuri se vor lua

Principalul autor al studiului, Guido Ceccherini, a examinat alături de colegii săi datele culese de satelit pentru a evalua schimbările survenite în zonele de exploatare forestieră din 26 de ţări comunitare, între 2004 şi 2018.

Ei au observat că "ritmul de exploatare" s-a menţinut stabil în majoritatea acestor ţări între 2004 şi 2015, dar au detectat o creştere bruscă în perioada 2016-2018, mai ales în ţările cu importante activităţi economice forestiere, precum industriile bioenergetice sau cea a celulozei.

Cea mai mare intensificare a ariilor de exploatare forestieră s-a produs între 2016 şi 2018 în Suedia şi Finlanda, care împreună au reprezentat peste 50% din totalul creşterii înregistrate de cele 26 de ţări în ansamblu.

Spania, Polonia, Franţa, Letonia, Portugalia şi Estonia au reprezentat împreună aproximativ 30% din această creştere, potrivit studiului.

Experţii sugerează că această accentuare a exploatărilor forestiere în UE şi impactul asupra emisiilor de gaze cu efect de seră trebuie luate în calcul la momentul stabilirii obiectivelor pentru combaterea crizei climatice începând cu 2020.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.