Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Europa ar putea fi afectată de un nou val de migranți - Peste 800.000 de oameni ar putea asalta coastele europene în cazul unui război în Libia

CNBC.com
Libia

Un război în Libia ar putea împinge peste 800.000 migranţi spre coastele europene, a avertizat luni Fayez al-Sarraj, şeful Guvernului de uniune naţională (GNA), în interviuri acordate presei italiene, relatează AFP potrivit Agerpres.

"Ar fi nu doar 800.000 de posibili migranţi pregătiţi să plece, ar fi şi libienii care ar fugi din faţa acestui război, în timp ce în sudul Libiei teroriştii din (gruparea) SI (Stat Islamic) şi-au reluat acţiunile", a declarat Fayez al-Sarraj pentru cotidianul La Repubblica.

Libia este o ţară de destinaţie şi de tranzit spre coastele europene pentru migranţii africani, posibil câteva sute de mii pe teritoriul acesteia.

Luni seară, şeful guvernului italian, Giuseppe Conte, l-a primit pe vicepremierul GNA, Ahmed Meitig.

Giuseppe Conte "a subliniat necesitatea ca forţele ANL (Armata naţională libiană, autoproclamată de mareşalul Khalifa Haftar) să se retragă şi a îndemnat toate părţile implicate să încheie rapid un acord de încetare a focului şi un armistiţiu umanitar", înainte de punerea în aplicare a unei soluţii politice, a anunţat biroul prim-ministrului italian.

Într-un interviu acordat luni dimineaţă cotidianului La Repubblica, Ahmed Meitig a denunţat "lovitura de stat" pusă la cale de Haftar care, în opinia sa, va scufunda ţara într-un "război civil de 30 de ani" şi a avertizat comunitatea internaţională contra oricărei tentative de a negocia cu acesta.

"Suntem în faţa unui război de agresiune care s-ar putea împrăştia ca un cancer în întreaga Mediterană", a insistat la rândul său Fayez al-Sarraj. "Italia şi Europa trebuie să fie unite şi ferme pentru a bloca războiul de agresiune al lui Khalifa Haftar, un om care a trădat Libia şi comunitatea internaţională", a adăugat el.

Lupte violente opun de la 4 aprilie la periferia sudică a oraşului Tripoli forţele Guvernului de uniune naţională, recunoscut de comunitatea internaţională, şi Armata naţională libiană, autoproclamată de mareşalul Haftar, omul forte din estul Libiei, care doreşte să preia controlul asupra capitalei, sediul GNA.

"Generalul Haftar spune că atacă terorişti, dar aici sunt numai civili", a mai declarat Fayez al-Sarraj pentru Corriere della sera. "Ei sunt pe punctul de a ataca structurile civile, drumurile, şcolile, casele, aeroportul şi structurile medicale: ambulanţe şi spitale", a insistat şeful Guvernului libian de uniune naţională, potrivit AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.