Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Europa Centrală și de Est trebuie să își regândească abordarea cu privire la securitatea energetică / Riscurile dependenței de GNL

cssn.org
ue energie

Pe măsură ce Summitul anual al Inițiativei Trei Mări se apropie cu pași repezi și ca urmare a vizitei comune recente a prim-ministrului polonez Donald Tusk și a președintelui Andrzej Duda cu președintele Joe Biden la Washington, țările din Europa Centrală și de Est (ECE) au ocazia să-și recadreze energia. perspectivele de securitate — încă dominate de diversificarea gazelor naturale — și sporesc rolul soluțiilor ecologice locale. Analiza peisajului energetic regional arată că țările ECE intenționează să extindă infrastructura de import de gaze dincolo de ceea ce este necesar pentru a înlocui gazul rusesc și a satisface cererea viitoare, neglijând potențialul abundent de energie regenerabilă în acest proces, scrie atlanticcouncil.org.

Dependentă din punct de vedere istoric de combustibilii fosili ruși, ECE joacă acum un rol crucial ca flancul estic al NATO și un centru logistic pentru ajutorul Ucrainei. În plus, China a fost activă în comerțul și investițiile în CEE prin formatul său 14+1 (fost 17+1), care include lanțuri de aprovizionare cu baterii, energie eoliană și solară, în timp ce Statele Unite promovează o cooperare strânsă cu industriile sale de gaze și nucleare.

Fiind cea mai mare organizație interguvernamentală din regiune, Inițiativa Trei Mări (3SI) este poziționată în mod unic pentru a defini rolul ECE în rândul acestor interese. Include țările membre Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Slovenia, Croația, Bulgaria, România, Austria și Grecia, cu participarea Ucrainei și Moldovei ca parteneri. Cu toate acestea, în ciuda obiectivului inițial al 3SI de a îmbunătăți colaborarea și conectivitatea Nord-Sud, dintre cele patruzeci și unu de proiecte prioritare energetice, doar unul este dedicat interconexiunii electrice transfrontaliere și unul conexiunii la rețeaua unui parc eolian offshore, în timp ce douăzeci sunt legate de . extinderea infrastructurii de gaze.

Apetitul CEE pentru gaz nu mai crește

Datele sugerează că, până în 2025, capacitatea de import de GNL în țările 3SI este probabil să depășească importurile istorice de gaze rusești. Pentru a utiliza această creștere așteptată a ofertei, consumul de GNL din regiune ar trebui să crească cu mult peste cererea din trecut.

În plus, sunt tot mai multe dovezi cu privire la impactul negativ al GNL asupra climei și asupra mediului . Reflectând preocupările globale în acest sens, administrația Biden a suspendat aprobările pentru exporturile de gaze naturale lichefiate (GNL), într-un efort de a alinia mai bine politica externă a SUA cu ambiția sa privind clima.

Prognozele operatorilor europeni de rețele de energie și gaze estimează că cererea totală de gaze în țările 3SI se va stabiliza în jurul nivelului de 70 de miliarde de metri cubi din 2023 și va ajunge între 61 și 73 de miliarde de metri cubi până în 2030, în funcție de scenariu și deplasarea cărbunelui în sectorul energetic. În aceeași perioadă, capacitatea de import de GNL în țările 3SI este de așteptat să atingă 53 de miliarde de metri cubi (până în 2030), completată de 17 de miliarde de metri cubi de la Baltic Pipe, Balticconnector și Trans Adriatic Pipeline, precum și de 15 miliarde de metri cubi de producție internă de gaze (16 miliarde de metri cubi). în 2023), ajungând la 85 bcm în total. Aceasta înseamnă că până în 2030, în rândul membrilor 3SI, suma producției interne și a capacităților de import de gaze prin terminalele GNL și conductele din direcțiile nord și sud va depăși cererea țărilor 3SI cu 17-40% (12-24 bcm) .

Perspectivele variază la nivel de țară, dar instalațiile de gaz uriașe finanțate din banii contribuabililor UE în Polonia sau în statele baltice, în special, riscă să devină active blocate. Până în 2040, cererea este de așteptat să scadă din cauza măsurilor intensificate de eficiență energetică și a creșterii instalațiilor de pompe de căldură care înlocuiesc cazanele pe gaz.

Riscurile de securitate energetică ale dependenței de GNL

În timp ce GNL a jucat un rol indispensabil în completarea deficitului de aprovizionare din Rusia, preocupările de securitate rămân pentru anumite țări din ECE și 3SI fără ieșire la mare, cu acces inegal la GNL bazat pe piață. Realitatea este că toți importatorii și consumatorii de GNL se confruntă cu riscuri legate de fluctuațiile globale ale prețului combustibilului, renegocierile contractelor și concurența din partea cumpărătorilor care doresc să cheltuiască mai mult. Experiența Pakistanului în 2022 și 2023 evidențiază aceste provocări. Ori de câte ori va ajunge redresarea economică a Chinei, aceasta va avea ramificații majore pe piața globală de GNL. Factura de import de gaze a UE a fost de aproape 400 de miliarde de euro doar în 2022 – de peste trei ori nivelul din 2021, arătând cât de mare poate fi prețul securității energetice.

Summit-ul celor trei mări din acest an oferă guvernelor din ECE o oportunitate unică de a articula o viziune pe termen lung, care se îndepărtează de interesele combustibililor fosili către surse regenerabile curate, accesibile și locale, posibile de o rețea extinsă de interconexiuni.

Oportunitatea de a implementa această schimbare este semnificativă, în special pentru președinția lituaniană 3SI și vecinii săi de la Marea Baltică, care sunt pe cale să implementeze 15 GW de energie eoliană offshore până la începutul anilor 2030. Valorificarea potențialului eolian și solar ar crește ponderea surselor regenerabile în generarea de energie electrică a 3SI de la 39 la sută astăzi la 67 la sută până în 2030 și ar duce la o reducere cu 27 la sută a prețurilor la energie în comparație cu un scenariu politic actual.

Realizarea acestui potențial de energie regenerabilă ar aduce beneficii economice și de securitate majore. Extinderea energiei eoliene offshore în regiune creează deja sute de locuri de muncă , iar prețurile mai mici la energie electrică vor atrage noi investiții în producție și industrie. Exemplele din Ucraina arată că generarea de energie distribuită și interconectarea oferă o rezistență mai bună în timp de război decât un sistem de energie tradițional, centralizat.

Cu toate acestea, extinderea și upgrade-urile rețelei trebuie să țină pasul cu electrificarea economiei. Comisia Europeană estimează că până în 2030, sunt necesare investiții de 584 de miliarde de euro pentru a moderniza infrastructura rețelei învechită, făcând-o potrivită pentru surse regenerabile variabile și noi cereri de la punctele de

încărcare a vehiculelor electrice și pompele de căldură rezidențiale. Aceasta reprezintă o oportunitate vastă de investiții pentru următoarea fază a Fondului de investiții al Inițiativei Trei Mări, în special în zona interconectarii transfrontaliere.

Odată cu extinderea energiei eoliene și solare, regiunea ECE poate deveni un model pentru reducerea dependenței de importurile de combustibili fosili și se poate transforma într-un hub european de energie curată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.