Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Europa se confruntă cu cea mai dăunătoare creștere a prețurilor din aproape jumătate de secol. Cum răspunde BCE la inflația galopantă

BCE

Banca Centrală Europeană va majora din nou ratele dobânzilor joi pentru a lupta împotriva inflației galopante și, având în vedere că se ia în considerare o mișcare mare și una record, singura întrebare este cu cât, scrie Reuters, conform Mediafax.

Îngrijorați de faptul că inflația extrem de ridicată este din ce în ce mai adânc înrădăcinată, factorii de decizie politică se străduiesc să țină sub control cea mai dăunătoare creștere a prețurilor din aproape jumătate de secol, în condițiile în care aceasta consumă economiile gospodăriilor și afectează producția întreprinderilor.

În cele din urmă, alegerea se va face între o creștere de 50 și 75 de puncte de bază a ratei. Aceasta din urmă ar fi cea mai mare creștere de până acum a ratei de referință a BCE, însă, indiferent de rezultat, direcția de acțiune a băncii va fi clară.

Mai multe majorări sunt luate în calcul pentru lunile următoare, deoarece presiunile asupra prețurilor, care se așteaptă deja să ducă la o recesiune în iarnă, depășesc în mod constant chiar și cele mai pesimiste previziuni.

Actualizările previziunilor BCE vor arăta cu siguranță o inflație mult mai mare și o creștere economică semnificativ mai slabă.

Prețurile ridicate ale energiei vor diminua puterea de cumpărare și, aproape sigur, vor arunca blocul într-o recesiune care ar putea fi exacerbată de o BCE agresivă, mai ales în condițiile în care costurile de împrumut cresc pentru guvernele care încearcă să îi ajute pe cei mai afectați.

O majorare puternică după un deceniu de rate ultra-joase contravine, de asemenea, orientării BCE către gradualitate, iar mai mulți factori de decizie, inclusiv Fabio Panetta, membru al consiliului de administrație, și șeful băncii centrale a Greciei, Yannis Stournaras, au pledat pentru o creștere cu un procent mai redus.

Inflația globală în zona euro depășește 9%.

"Ne așteptăm la creșteri ale ratelor de 75, 50 și 25 de puncte de bază în următoarele ședințe din acest an, ducând rata depozitelor în teritoriu neutru pe măsură ce economia încetinește, și la alte trei creșteri de 25 de puncte de bază anul viitor", a declarat economistul Societe Generale, Anatoli Annenkov.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.