Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Europa este în impas: Băncile au o problemă de care nu reușesc să scape

oameni asigurari banci

Băncile din Europa au o problemă de care nu reuşesc să scape, şi anume credite neperformante în valoare de 944 de miliarde de euro, care le împovărează bilanţurile contabile, relatează Bloomberg, conform news.ro.

Analiştii spun că împrumuturile cu întârziere la plată reduc capacitatea băncilor de a acorda noi împrumuturi, ceea ce le afectează profiturile. Autorităţile europene cer băncilor să vândă sau să restructureze creditele neperformante, dar sunt divizate când vine vorba de maniera în care trebuie tratată această problemă, iar unii investitori sunt dezamăgiţi de ritmul în care sunt realizate progresele.

Alina Gorghiu, reacţie la anunţul că USR l-ar putea susţine pe Cioloş la prezidenţiale: 'Asta chiar ajută tabăra dreptei?'

Problema este mai gravă în special în ţările care au fost lovite cel mai mult de criza datoriilor suverane. Grecia, care este pe cale să iasă din programul de salvare în acest an, este în fruntea listei creditelor neperformante, ca pondere în totalul împrumuturilor, în timp ce Italia are cele mai mari împrumuturi problemă în termeni absoluţi.

Astfel, portofoliile băncilor italiene cumulează credite neperformante în valoare de 224,2 miliarde de euro, cele din Franţa 142,2 miliarde de euro, iar cele din Spania131,4 miliarde de euro. În Grecia, aflată pe locul al patrulea, împrumuturile neperformante totalizează 112,3 miliarde de euro.

Băncile italiene vor să reducă nivelul creditelor neperformante prin vânzarea de portofolii sau prin restructurarea acestora. Intesa Sanpaolo, cea mai mare bancă din Italia în funcţie de capitalizarea de piaţă, a început acest proces acum doi ani, mai devreme decât celelalte bănci, şi intenţionează să accelereze reducerea împrumuturilor problemă, a declarat luna trecută directorul general al instituţiei financiare, Carlo Messina. El a spus că băncile italiene fac cdeea ce trebuie şi că ar trebui să progreseze în acest an.

Un ONG 'apropiat de DNA' schimbă tonul: 'Dacă lucrurile stau aşa şi s-au săvârşit aceste abuzuri, să salvăm instituţia'

Băncile europene au redus creditele neperformante cu peste 280 de miliarde de euro, de la sfârşitul anului 2014.

Banca Centrală Europeană (BCE), care supraveghează majoritatea băncilor mari din Uniunea Europeană, afirmă că aceste împrumuturi neperformante sunt încă o mare problemă, care trebuie rezolvată de instituţiile financiare cât timp economia din regiune are performanţe bune.

Acumularea de noi credite neperformante este în declin în Italia, dar nivelul acestora se menţine peste cel anterior crizei financiare. Banca Italiei a arătat că situaţia mai bună a pieţei imobiliare contribuie la reducerea riscurilor pentru bănci. Potrivit celui mai recent raport al băncii centrale italiene referitor la stabilitatea financiară, principalii indicatori privind vulnerabilitatea băncilor ar trebui să continue să scadă în următoarele câteva trimestre.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.