Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Europa, în război cu propaganda antieuropeană a Rusiei

merkel putin
  • Adevarul:

Pornind de la impactul pe care l-au avut asupra alegerilor prezidenţiale din SUA ştirile false răspândite pe reţelele de socializare şi pe diverse site-uri care pretideau a fi de informare, autorităţile din mai multe state europene încearcă să găsească soluţii pentru stoparea acestui flagel, care ameninţă din ce în ce mai mult şi Europa.

Campaniile de dezinformare şi atacurile cibernetice asupra unor instituţii de stat sau politice care au vizat în ultima perioadă mai multe ţări şi care au fost puse pe seama Kremlinului au pus pe jar în special Germania, ţară în care vor avea loc în toamnă alegeri legislative la nivel federal, în urma cărora va fi desemnat şi viitorul cancelar.

Cu ochii pe ruşi

Dar şi Cehia, unde în octombrie vor avea loc alegeri legislative, este decisă să lupte împotriva ştirilor false. Pe data de 1 ianuarie, la Praga a devenit operaţional un nou centru destinat luptei împotriva teoriilor conspiraţioniste şi a dezinformării pe internet.

Centrul Împotriva Terorismului şi Ameninţărilor Hibride (CTHH) are în jur de 30 de angajaţi, al căror rol nu este doar să identifice informaţiile false răspândite în mediul virtual, ci şi să lupte împotriva propagandei guvernelor străine, relevă Belga.

În perioada etapei de testare, centrul a identificat şi semnalat existenţa mai multor informaţii false privind un atac terorist la Praga, la scurt timp după atentatul de la Berlin, comis pe 19 decembrie de un tunisian care a intrat cu camionul în mulţimea adunată la târgul de Crăciun de la Breitscheidplatz, atentat care s-a soldat cu 12 morţi şi aproximativ 50 de răniţi.

Numai că centrul ceh înfiinţat de Guvernul de la Praga a fost aspru criticat de preşedintele Cehiei, Milos Zeman, cunoscut pentru orientarea sa prorusă.

Unitatea specială nu este însă singura care este cu ochii pe tentativele de manipulare a publicului. Experţii think tank-ului European Values, cu sediul la Praga, au şi ei în vedere influenţa în creştere a mass-media ruse, temându-se că Moscova ar putea încerca să manipuleze alegerile parlamentare din toamnă.

Anchete şi amenzi usturătoare

În acest timp, în Germania se iau în calcul măsuri severe. Imediat după alegerile din SUA, cancelarul Angela Merkel, care vizează un al patrulea mandat în fruntea executivului de la Berlin, a declarat: „Ştim deja că astăzi trebuie să facem faţă informaţiilor ce provin din Rusia, dar şi atacurilor cibernetice de origine rusă sau difuzării de informaţii false“.

Nu a trecut prea mult şi ministrul german al Justiţiei, Heiko Maas, le-a cerut procurorilor să continue anchetele penale împotriva celor care difuzează informaţii false pe internet. În conformitate cu legea germană, răspândirea de informaţii false se pedepseşte cu până la cinci ani de închisoare, aminteşte DPA.

Dar legiuitorii germani vor să meargă mai departe. Preşedintele grupului parlamentar social-democrat, Thomas Oppermann, a cerut introducerea unor amenzi de până la 500.000 de euro aplicabile platformelor de social media în cazul în care acestea nu şterg în termen de 24 de ore ştirile false, raportate ca atare, a notat Deutsche Welle, citând „Der Spiegel“.

La rândul său, creştin-democratul Volker Kauder a declarat că este nevoie de măsuri concrete, adăugând că acestea vor fi luate la începutul acestui an. Kauder a afirmat că legislaţia ar impune companiilor de social media să-şi înfiinţeze birouri care să răspundă, în termen de 24 de ore, plângerilor persoanelor afectate de mesaje care incită la ură. „Plănuim să impunem penalităţi care să afecteze companii ca Facebook, în cazul în care acestea nu-şi îndeplinesc responsabilităţile“, a declarat Kauder.

Pentru o nouă legislaţie împotriva ştirilor false a pledat, luna trecută, şi social-democratul german Martin Schulz, preşedinte în exerciţiu al Parlamentului European, care ar dori să existe astfel de acte normative atât la nivel naţional, cât şi internaţional.

Într-un interviu pentru grupul media Funke din Germania, Schulz a spus că platforme de social media, cum ar fi Facebook, ar trebui trase la răspundere pentru incapacitatea de a preveni difuzarea de ştiri false (...)

Legături greu de dovedit

Rusia a fost acuzată în repetate rânduri că foloseşte în Europa dezinformarea şi stiluri de comunicare care incită la violenţă şi la ură pentru a eroda încrederea populaţiei în autorităţi şi pentru a destabiliza societăţile, însă legăturile directe cu Kremlinul nu sunt întotdeauna uşor de stabilit.

De pildă, în Cehia, mai mulţi oficiali sunt convinşi că Moscova se află în spatele a aproximativ 40 de site-uri în limba cehă care promovează puncte de vedere extremiste şi teorii ale conspiraţiei, dar le este greu să dovedească acest lucru.

Iar în acest joc al dezinformării nu sunt angrenate doar surse foarte puţin cunoscute. Moscova îşi transmite mesajele şi prin posturi TV în limbi străine (în special Russia Today) şi prin agenţia de ştiri Sputnik şi, potrivit unui raport al Centrului pentru Analiza Politicilor Europene (CEPA), face apel la jurnalişti independenţi, experţi şi comentatori, care, adesea, nu se bucură de recunoaştere în altă parte. Sunt utilizaţi şi troli - utilizatori de internet plătiţi pentru a face propagandă.

La sfârşitul lunii noiembrie, Parlamentul European a adoptat o rezoluţie în care critica „propaganda“ antieuropeană a Rusiei din ce în ce mai virulentă, inclusiv în cadrul Uniunii, unde Kremlinul susţine partide de extremă-dreapta sau populiste.

  • businessmagazin.ro:

Ramona Pop, reprezentantă a Partidului Verde din Berlin, a devenit recent viceprimar al Berlinului.

Tânără a luptat pentru modernizarea grădiniţelor şi şcolilor care trebuie restaurate şi pe care vrea să le aducă într-un stadiu adecvat de funcţionare. Într-un oraş cum e Berlinul, care se estimează că va atinge pragul de 4 milioane de locuitori până în 2030, este nevoie şi de o atenţie mai mare acordată blocurilor de locuinţe. De asemenea, Pop mai doreşte să introducă mai multe trenuri S-Bahn în reţeaua de transport în comun.

„Oraşul nostru trebuie să funcţioneze bine din nou”, a subliniat aceasta. Nu numai în ceea ce priveşte birourile de asistenţă socială sau ce ţine de aeroport.

Pop este o tânără de 38 de ani născută în România, dar care a reuşit să îşi construiască o carieră de succes în mediul politic din Germania.

Pop s-a mutat în Germania, împreună cu familia sa în 1988, urmând apoi cursurile Facultăţii de Ştiinţe Politice Munster. Ea a devenit membru al Partidului Verzilor în 1997, iar în anul 2001 a câştigat un loc în parlamentul german, fiind cea mai tânără membră de atunci a instituţiei.

Candidata Ramona Pop este acum hotărâtă să omogenizeze scena politică din oraş, care are zone în care încă există linii de divizare între est şi vest, potrivit publicaţiei Ziarul Românesc.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.