Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Europa intenţionează să lanseze prima rachetă Ariane 6 în al patrulea trimestru al anului 2023

agentia spatiala europeana esa

Europa intenţionează să lanseze prima rachetă Ariane 6, lansatorul său spaţial de generaţie următoare, în al patrulea trimestru al anului 2023, a anunţat miercuri Agenţia Spaţială Europeană (ESA), informează Reuters.

Organizaţia, cu 22 de state membre, a anunţat anterior amânarea primei lansări din 2022 până în 2023, fără a oferi detalii.

Ariane 6 este dezvoltată de ArianeGroup, un joint venture realizat între Airbus şi Safran în numele ESA în încercarea de reducere a costurilor de lansare în faţa noii competiţii private din partea SpaceX şi pentru a asigura accesul Europei la spaţiu, potrivit Agerpres.

Cu un cost de puţin sub 4 miliarde de euro (3,9 miliarde de dolari americani) şi cu o lansare inaugurală programată iniţial în iulie 2020, proiectul a fost afectat de o serie de întârzieri.

Încurajată la începutul acestui an de o comandă importantă de la Amazon pentru constelaţia sa de sateliţi din cadrul Proiectului Kuiper, Arianespace, subsidiara ArianeGroup, care operează lansările, a declarat că a obţinut în total de 29 de comenzi pentru Ariane 6 şi 7 pentru Vega C, mai mică.

Arianespace se aşteaptă ca aproximativ trei sferturi dintre lansările Ariane 6 să vină din sectorul comercial, clienţii instituţionali constituind 60% dintre lansările Vega C, dezvoltată în Italia.

Compania caută oportunităţi alternative de lansare pentru cinci misiuni care fuseseră programate să decoleze cu rachete ruseşti Soyuz, inclusiv telescopul spaţial Euclid şi primul dintr-o serie de sateliţi de avertizare de fenomene meteorologice extreme.

Directorul executiv al Arianespace, Stephane Israel, a declarat reporterilor că cele cinci lansări vor fi împărţite între Ariane 6, Vega C şi un număr nespecificat de lansări non-europene.

Reuters a relatat în august că ESA a dat startul discuţiilor tehnice preliminare cu SpaceX, compania lui Elon Musk, care ar putea duce la utilizarea temporară a lansatoarelor acesteia după ce conflictul din Ucraina a blocat accesul occidental la rachetele Soyuz ale Rusiei.

Surse din industrie au declarat că până la două lansări ar putea fi transferate către SpaceX.

Agenţia europeană intenţionează să pună capăt misiunilor celor trei rachete Ariane 5 rămase, în prima jumătate a anului viitor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.