Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Europarlamentar invocă scenariul mutării trupelor SUA din Polonia în România

blacknews.ro
partidul Dreptate și Justiție Polonia PiS

Europarlamentarul român Alin Mituța (USR PLUS) spune că SUA și-ar putea muta trupele din Polonia în România dacă guvernul de la Varșovia va pica testelor politice din aceste zile.

„Guvernul ultra-conservator al Poloniei ar putea să facă astăzi implozie, cu potențiale consecințe inclusiv asupra României. Parlamentul polonez va vota astăzi asupra unui amendament al partidului de guvernare PiS la legea audio-vizualului care va interzice de facto un post TV independent deținut de o companie americană, care deranja de mai multă vreme regimul de la Varșovia. Acest amendament, care interzice deținerea de pachete de acțiuni majoritare în televiziuni poloneze pentru companii non-europene, a fost criticat de SUA, de partenerii europeni, a provocat proteste în toată țara și a dus inclusiv la demiterea recentă din guvern a liderului partidului Accord, aliat PiS, care controlează 13 voturi în parlament. Fără aceste voturi, coaliția de guvernare nu mai are majoritate, astfel încât guvernul poate pica după votul de astăzi.

Dacă PiS va reuși totuși să încropească o majoritate și să se mențină la putere trecând amendamentul, relația cu UE, NATO și SUA se va deteriora și mai mult. De altfel, presa din Polonia vorbește inclusiv de un scenariu în care SUA își va muta trupele din Polonia în România în cazul în care legea va fi adoptată. Ar fi însă un „cadou” amar pentru România pentru că ar veni la pachet cu slăbirea configurației regionale de securitate.

În schimb, dacă PiS va fi învins la vot astăzi, acest lucru ar putea declanșa alegeri anticipate, cu șanse ca PiS să fie înlăturat de la putere de opoziția pro-europeană condusă de Donald Tusk, fostul președinte al Consiliului European întors recent la conducerea Platformei Civice”, a scris europarlamentarul pe Facebook.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.