Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Europarlamentar PSD trage un semnal de alarmă: România nu cere bani din planul de urgență al UE

victor negrescu

Europarlamentarul PSD, Victor Negrescu, susține că România ar putea atrage fonduri masive din partea UE pe zona agricolă și alimentară, dar nu au fost activate mecanismele pentru a primi acești bani.

Citește și: Streinu Cercel solicită convocarea CSAT: 'E momentul ca președintele României să se implice în mod direct. Nu mai avem timp'

”Situația generată de coronavirus se răsfrânge asupra mai multor sectoare printre care și agricultura, atât la nivelul industriei agroalimentare cât și la nivelul fermelor și exploatațiilor agricole. Din nou, România pierde și aici posibilitatea folosirii eficiente a fondurilor europene și ezită în a utiliza mijloace folosite și de alte state europene. Consider că asigurarea resurselor alimentare pentru populație trebuie să fie o prioritate.

Reiau, în același ton constructiv, o listă cu aceste elemente:

România poate acorda un ajutor de stat din fonduri europene de până la 100.000 de euro pentru exploatațiile agricole și de până la 120.000 de euro pentru exploatațiile piscicole conform art. 23 din “Cadru temporar pentru măsuri de ajutoare de stat în sprijinul economiei în actuala criză COVID-19”. Guvernul României nu a dezvoltat mecanismele pentru accesarea acestor fonduri.

Deficitul posibil de lucrători agricoli și din industria agroalimentară poate fi compensat printr-o securizare a sectoarelor cheie și impunerea unor măsuri eficiente de protejarea a acestor categorii de personal. Este necesară echiparea cu mijloace de protecție corespunzătoare. Alte state europene au dispus deja măsuri în acest sens.

La nivelul agricultorilor s-a constatat o insuficiență a resurselor financiare pentru efectuarea însămânțărilor de primăvară și aplicarea tehnologiilor necesare pentru producție din cauza dispariției unor clienți. Alocarea unui sprijn rapid, facilitarea accesului la punctele de vânzare (supermarketuri) și acordarea la timp a subvențiilor se impune.

Producătorii pot fi sprijiniți prin constituirea unor rezerve suplimentare permisă de Regulamentul european nr. 1306/2013, art. 25, ce prevede posibilitatea constituirii unei rezerve pentru situații de criză din sectorul agricol.

O reală problemă este legată de valorificarea produselor, mai ales cele perisabile, generată de reducerea colectării, accesului limitat la punctele de vânzare și dificultăților efectuării transportului. Unele state europene, după modelul impus de UE, au dezvoltat rețele prioritare de distribuție pentru mărfurile agricole.

Asigurarea accesului la mai multe categorii de alimente și produse agricole în contextul în care producția nu este suficient de diversificată și insuficientă la nivel național. După modelul marilor țări agricole se impune o discuție cu marii fermieri și producători din industria agroalimentară pentru organizarea unui sistem ce va asigura resursele alimentare necesare populației.

Agricultura și industria agroalimentară funcționează ca un mecanism. Totul trebuie programat din timp pentru a fi eficient. Le mulțumesc specialiștilor care au contribuit la realizarea acestui material. Trebuie să ascultăm acum, mai mult ca oricând, vocea experților din diferitele sectoare. Guvernul României trebuie să înțeleagă că nu este timp de politică și de orgolii acum.

România are nevoie de noi toți pentru a trece peste aceste momente”, scrie Victor Negrescu.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.