Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Europarlamentar: `Uniunea Europeană este în pericol!`

www.stiripesurse.ro
Laurențiu Rebega

Europarlamentarul Laurențiu Rebega transmite printr-un comunicat de presă că ”anul 2017 se încheie într-o atmosferă tensionată de turbulențele care au început cu referendumul pentru Brexit și au ajuns la referendumul organizat de autoritățile regionale din Catalonia, o acțiune denunțată ca ilegală de către guvernul spaniol”.

Potrivit lui Rebega, ”existența și funcționarea normală a oricărei entități se bazează pe echilibru. Prin urmare, amenințările pot să vină și de la exces, dar și de la penurie”.

Europarlamentarul român amintește că ” a avertizat în repetate rânduri, chiar de la începutul mandatului, asupra derapajelor pe care le provoacă excesul de centralizare în Uniunea Europeană. În perioada 2000- 2008, pe fondul unei situații economice generale favorabile, mesajul care a fost răspândit pretutindeni a fost: „mai multă Europă!”. adică extindere, dar mai ales integrare. Din păcate, criza economică a fost gestionată în Uniune din perspectiva acestui centralism. Dacă rezultatele economice de ansamblu au fost satisfăcătoare, nu același lucru se poate spune despre evoluțiile colaterale neprevăzute. Centralizarea excesivă la nivelul instituțiilor supranaționale s-a făcut în dauna prerogativelor statelor naționale. Dacă acestea nu au mai furnizat suficiente resurse, atât materiale cât și simbolice a crescut nemulțumirea regiunilor și comunităților. A crescut, până la urmă nemulțumirea cetățenilor, pentru care birocrația de la Bruxelles împiedică rezolvarea problemelor locale”.

Rebega precizează că ”nu este împotriva Uniunii Europene! Uniunea a făcut continentul nostru mai prosper, a deschis oportunități uriașe atât pentru indivizi cât și pentru comunități și, nu în ultimul rând, a îndepărtat foarte mult spectrul unor conflicte inter-europene”, dar atrage atenția că ”Uniunea Europeană trebuie să își regăsească echilibrul care i-a permis, la sfârșitul secolului XX, să devină o mare putere a lumii contemporane. Acest echilibru înseamnă întoarcerea către cetățeni, către comunități și către statele naționale. Structura ierarhică hipercentralizată este o formă specifică imperiilor și nu mai poate ține pasul cu modernitatea”.

Potrivit europarlamentarului, ”în acest moment Uniunea este amenințată atât de hipercentralizare, cât și de o fragmentare cu consecințe greu de anticipat.  Este nevoie de o formulă mult mai flexibilă, mai suplă, mai bine adaptată la transformările rapide din numeroase domenii - de la demografie la tehnologie și de la dezvoltare durabilă la schimbările climatice”, iar ieșirea din criză nu poate veni decât într-un singur fel: ”oamenii politici, ei înșiși, trebuie să depășească viziunea rigidă a ideologiilor clasice pentru a putea propune cetățenilor soluții convingătoare și realiste la provocările viitorului”.

content-image

Parlamentul European nu este responsabil de conținutul acestui articol. Articolul este subvenționat din bugetul 400 al Grupului ENL.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.