Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Europarlamentarii USR-PLUS și-au găsit menirea: Cer țărilor din UE ca străzile cu ambasadele Belarusului din capitalele lor să fie redenumite Roman Protasevici

Sky News
Roman Protasevich

Delegația USR PLUS în Parlamentul European a propus, miercuri, statelor membre ale UE o acțiune europeană coordonată, împreună cu primarii din toate capitalele din UE, prin care toate străzile pe care se află ambasadele Republicii Belarus să fie redenumite, simbolic, „Roman Protasevici”.

Potrivit unui comunicat al USRPLUS, acțiunea are la bază propunerea profesorului Andrei Oișteanu preluată de primarul Clotilde Armand, care a făcut deja demersuri către Primăria Capitalei și Consiliul General al Municipiului București.

„Deși apreciem concluziile Summit-ului Consiliului European din 24 mai 2021, referitor la măsurile care trebuie luate împotriva funcționarilor și companiilor care susțin Regimul Lukașenko, credem că acestea pot fi completate și de acțiuni simbolice. Dorim să vă atragem atenția asupra acțiunilor doamnei Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 al Bucureștiului, sector în care se află sediul Ambasadei Republicii Belarus în România. Astăzi, doamna Armand a anunțat că, în urma apelurilor din partea societății civile, va propune o modificare a numelui străzii, redenumind-o «Roman Protasevici»”, se arată în comunicat, citat de Mediafax.

Prin urmare, USR PLUS propune o acțiune europeană coordonată împreună cu primarii din toate capitalele statelor membre ale UE prin care să fie redenumite simbolic străzile pe care se află ambasadele Republicii Belarus în «Roman Protasevici».

„Un astfel de răspuns european coordonat și unit ar da un semnal puternic regimului de la Minsk că Uniunea Europeană și statele sale membre nu ignoră acest incident”, se arată în scrisoarea semnată de cei opt europarlametari USR PLUS și trimisă către reprezentanțele statelor membre ale Uniunii Europene.

Un avion al companiei Ryanair care zbura din Grecia spre Lituania a fost forţat să aterizeze duminică după-amiază în capitala Belarusului. Decizia de aterizare a fost luată în contextul unei ameninţări cu bombă. Un activist al opoziţiei din Belarus, Roman Protasevich, a fost reţinut imediat după aterizarea avionului la Minsk, iar ulterior a fost plasat în arest preventiv. Regimul din Belarus, condus de preşedintele Aleksandr Lukaşenko, şi-a atras critici dure la nivel internaţional după incidentul de duminică, riscând noi sancţiuni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.