Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Europarlamentarul Claudia Țapardel transmite o scrisoare oficială fondatorului Facebook: Trebuie să își asume responsabilitatea socială și etică

stiripesurse.ro
Claudia Tapardel

În contextul dezbaterilor privind protecția datelor la nivel european,  europarlamentarul Claudia Țapardel a transmis astăzi o scrisoare oficială fondatorului Facebook, Marc Zuckerberg, prin care i-a atras atenția asupra consecințelor grave ale încălcării securității datelor cu caracter personal ale utilizatorilor, dar și asupra fenomenului de live streaming pe Facebook în timpul șofatului, care afectează grav siguranța rutieră.

În ceea ce privește folosirea în mod ilegal a datelor personale, europarlamentarul Claudia Țapardel a subliniat faptul că este datoria Facebook și a CEO-ului acestei companii, Marc Zuckerberg, de a-și asuma responsabilitatea de a proteja atât securitatea datelor personale, cât și viața privată a celor peste 2,2 miliarde de utilizatori din întreaga lume:

„În calitate de legislator european, cred cu tărie că, în contextul evenimentelor politice recente, cum ar fi creșterea extremismului și scandalul Cambridge Analytica, firma britanică care a colectat - în mod ilegal - datele a 50 de milioane de utilizatori Facebook, influențând în final opțiunile de vot ale alegătorilor din SUA, este datoria mea să vă atrag atenția asupra consecințelor grave ale încălcărilor utilizării datelor cu caracter personal. Sunt ferm convinsă că, în calitate de fondator și CEO al Facebook, este responsabilitatea dumneavoastră de a proteja securitatea utilizatorilor și viața personală a acestora. În acest sens, mă bazez pe sprijinul dumneavoastră în ceea ce privește luarea măsurilor necesare pentru a asigura un nivel de transparență mai ridicat și o protecție adecvată a datelor personale ale utilizatorilor.” a adăugat eurodeputatul Claudia Țapardel.

Totodată, europarlamentarul Claudia Țapardel a reiterat importanța unui alt subiect, ce ține de siguranța rutieră și live streaming. Difuzarea videoclipurilor live pe Facebook a devenit recent una dintre cele mai populare tendințe la nivel global, și reprezintă, în același timp, una dintre principalele modalități de distragere a atenției în timpul șofatului, provocând astfel numeroase accidente mortale în întreaga lume.

În acest context, eurodeputatul a evidențiat în cadrul scrisorii oficiale  accidentul tragic care a avut loc la sfârșitul lunii mai pe o autostradă din Ungaria, în care nouă pasageri români și-au pierdut viața în timp ce șoferul microbuzului înregistra live pe Facebook. Astfel, 16 copii au rămas orfani.

Ca răspuns la o astfel de consecință negativă a live streaming-ului pe Facebook, postul TV Antena 1, în parteneriat cu Poliţia Română, a lansat petiția: "STOP live pe Facebook la volan! Dă like vieţii!", un demers care își propune să responsabilizeze și să diminueze cazuri precum cel întâmplat pe autostrada din Ungaria.

Eurodeputatul Claudia Țapardel susține această petiție și a solicitat companiei Facebook sprijin în realizarea unei monitorizări eficiente și mai rapide asupra raportării live-urilor la volan. De asemenea, este important ca Facebook-ul să inițieze campanii de conștientizare și de informare publică în acest sens, luând în considerare petiția menționată mai sus.

„În calitate de membru al Comisiei pentru Transporturi din Parlamentul European și fiind profund marcată de această tragedie, susțin pe deplin această petiție pe care am semnat-o împreună cu doi colegi proeminenți din cadrul Comisiei - doamna Inés Ayala Sender și domnul Bogusław Liberadzki, vicepreședintele Parlamentului European. Este clar că live streaming-ul reprezintă o amenințare majoră pentru siguranța rutieră și acest subiect merită atenția corespunzătoare. În acest context, sperăm că Facebook va oferi sprijinul necesar pentru a dezvolta modalități mai rapide de a raporta imediat live-urile în timpul șofatului, cu scopul de a evita orice fel de acțiuni care pun în pericol sănătatea și integritatea fizică a utilizatorilor de rețele sociale.” a subliniat europarlamentarul.

În încheiere, eurodeputatul Claudia Țapardel a accentuat importanța unei abordări eficiente pe care compania Facebook va fi nevoită să o adopte în legătură cu această problemă. Astfel, este nevoie ca orice companie, inclusiv Facebook, să își asume responsabilitatea socială și etică față de utilizatorii săi și față de comunitatea globală.

„În calitate de reprezentant al României în Parlamentul EuropeanÎn calitate de reprezentant al României în Parlamentul European, dar și de membru al Comisiei TRAN, am promovat mereu transportul în siguranță În calitate de reprezentant al României în Parlamentul European, dar și de membru al Comisiei TRAN, am promovat mereu transportul în siguranțăÎn calitate de reprezentant al României în Parlamentul European, dar și de membru al Comisiei TRAN, am promovat mereu transportul în siguranțăÎn calitate de reprezentant al României în Parlamentul European, dar și de membru al Comisiei TRAN, am promovat mereu transportul în siguranță, dar și de membru al Comisiei TRAN, am susținut întotdeauna demersurile legislative pentru asigurarea siguranței rutiere în Europa. Consider că Facebook-ul ar trebui să acționeze proactiv și să ia măsuri concrete, care să asigure o raportare mai rapidă a acțiunilor iresponsabile de live streaming, care pun în pericol siguranța și viața persoanelor implicate în traficul rutier. Aștept cu nerăbdare să văd măsurile pe care Facebook intenționează să le pună în aplicare pentru a contracara efectele negative ale tendinței de live streaming și sper că Mark Zuckerberg va fi deschis unei colaborări în această privință.” a conchis europarlamentarul Claudia Țapardel.

Atașat găsiți scrisoarea oficială în original, precum și traducerea acesteia.

Stimate domnule Zuckerberg,


Mă adresez către dumneavoastră în calitate de membru al Parlamentului European, al Comisiei pentru Transporturi și Turism, precum și de Co-Președinte al Intergrupului pentru Dezvoltarea Turismului.

Este bine-cunoscut faptul că platformele social media au schimbat fundamental modul în care oamenii interacționează. Impactul acesteia asupra vieții de zi cu zi este incontestabil. Într-o lume interconectată, social media joacă un rol esențial în aproape toate aspectele vieții noastre. Pentru a evita consecințele negative, ar trebui să folosim acest instrument într-un mod pozitiv, astfel încât să maximizăm beneficiile, în detrimentul dezavantajelor.

În calitate de tânăr eurodeputat, cred cu tărie în faptul că social media joacă un rol esențial în ceea ce privește promovarea activității noastre politice în mediul online și oferă mijloacele necesare pentru crearea unui dialog dintre cetățeni și cei care îi reprezintă. Cu toate acestea, în calitate de legislator, și luând în calcul evenimentele politice recente din Europa și nu numai, cum ar fi răspândirea extremismului și a mișcărilor populiste, este datoria mea să vă atrag atenția asupra consecințelor grave ale încălcărilor ce țin de protecția datelor cu caracter personal.

În prezent, Facebook-ul se află în centrul unei dispute în deplină desfășurare cu privire la utilizarea necorespunzătoare a datelor personale ale utilizatorilor. Aceste acuzații au trezit o serie de îngrijorări la nivel mondial în ceea ce privește folosirea acestor date pentru influențarea rezultatelor alegerilor prezidențiale din 2016 din SUA. Consider că, în calitate de fondator și CEO al companiei Facebook, este responsabilitatea dumneavoastră de a proteja atât securitatea, cât și viața privată a celor peste 2,2 miliarde de utilizatori din întreaga lume.

În calitatea mea de membru al Parlamentului European, cred cu tărie în faptul că alegerile corecte și imparțiale constituie temelia democrației, în timp ce provocările ce țin de integritatea electorală - cum ar fi utilizarea abuzivă a datelor cu caracter personal ale alegătorilor - ar trebui rezolvate prin ridicarea nivelului de transparență și asumarea responsabilității. În acest sens, mă bazez pe sprijinul dumneavoastră în ceea ce privește luarea măsurilor necesare pentru a asigura o protecție adecvată a datelor personale ale utilizatorilor Facebook.

Luând în considerare acest lucru, în calitate de membru al Comisiei pentru Transporturi din Parlamentul European, aș dori să vă atrag atenția asupra unei alte probleme extrem de importante ce ține de siguranța rutieră și live streaming-ul. Difuzarea videoclipurilor live pe Facebook a devenit recent una dintre cele mai populare tendințe la nivel global, și reprezintă, în același timp, una dintre principalele modalități de distragere a atenției în timpul șofatului, provocând astfel numeroase accidente fatale în întreaga lume. În acest sens, aș dori să evidențiez accidentul tragic care a avut loc la sfârșitul lunii mai pe o autostradă din Ungaria, în care nouă pasageri români și-au pierdut viața în timp ce șoferul microbuzului înregistra live pe Facebook. Astfel, 16 copii au rămas orfani.

Ca răspuns la o astfel de consecință negativă a streaming-ului live pe Facebook, postul român de televiziune Antena 1 în parteneriat cu Poliția Română a lansat o petiție intitulată "STOP live pe Facebook la volan! Dă like vieţii!". Scopul acestei petiții este să crească gradul de conștientizare în ceea ce privește pericolul live streaming-ului în timpul șofatului.

Fiind profund marcată de această tragedie, susțin pe deplin această petiție, pe care am semnat-o alături de cei doi colegi proeminenți din cadrul Comisiei pentru Transporturi și Turism din Parlamentul European - doamna Inés Ayala Sender și domnul Bogusław Liberadzki, vicepreședintele Parlamentului European.

Din perspectiva noastră de legislatori, este incontestabil faptul că efectele secundare negative ale fenomenului de live streaming reprezintă o amenințare majoră pentru siguranța rutieră, și merită o atenție corespunzătoare. În acest context, sperăm că veți oferi sprijin pentru realizarea unei monitorizări mai rapide și mai eficiente asupra raportărilor live-urilor la volan, cu scopul de a evita orice fel de acțiuni care pun în pericol sănătatea și integritatea fizică a utilizatorilor.

În acest sens, suntem interesați de abordarea Facebook-ului în legătură cu această problemă. Are în vedere Facebook inițierea unor campanii de conștientizare și informare publică (luând în considerare petiția menționată mai sus care rulează în prezent în România: "STOP live pe Facebook la volan! Dă like vieţii!")? Cred cu tărie că orice companie, inclusiv Facebook, trebuie să își asume o responsabilitate socială și etică față de comunitatea globală în general, și față de utilizatorii săi în special.

În calitate de reprezentant al României în Parlamentul European, dar și de membru al Comisiei pentru Transporturi și Turism, am susținut dintotdeauna demersurile legislative pentru asigurarea siguranței rutiere în Europa. Convingerea mea fermă este că Facebook-ul are o responsabilitate morală și etică față de cei 2,2 miliarde de utilizatori și ar trebui să acționeze proactiv. Consider că este necesar ca această companie să ia măsuri concrete, care să asigure o raportare mai rapidă a acțiunilor iresponsabile de live streaming, ce pun în pericol siguranța și viața persoanelor implicate în traficul rutier. Live streaming-ul în timpul șofatului poate, în doar câteva secunde, să distrugă viețile a zeci de oameni.

Luând în considerare aceste aspecte, aștept cu nerăbdare să văd măsurile pe care Facebook intenționează să le pună în aplicare pentru a contracara efectele negative ale tendinței de live streaming și doresc să-mi exprim deschiderea pentru colaborare în această privință.

Speranța mea este că, în contextul tuturor acestor evenimente, protecția datelor cu caracter personal și siguranța utilizatorilor vor deveni o prioritate pentru Facebook.

 

Cu deosebită considerație,

Claudia Țapardel

Membru al Parlamentului European, Comisia pentru Transporturi și Turism

Co-Președinte al Intergrupului pentru Dezvoltarea Turismului și Patrimoniul Cultural

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.