Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Europarlamentarul Daciana Sârbu cere la Bruxelles sprijin pentru apicultori şi combaterea fenomenului mierii contrafăcute

daciana

Numai produsele care conțin 100% miere trebuie să poată fi etichetate sub acest nume, iar Comisia Europeană poate garanta acest lucru prin revizuirea legislației, a subliniat eurodeputata Daciana Sârbu în plenul Parlamentului European, solicitând sprijin financiar mai consistent pentru apicultori și combaterea mult mai eficientă a fenomenului mierii contrafăcute, adesea provenind din afara UE, potrivit unui comunicat remis ŞTIRIPESURSE.RO

Citeşte şi: ALERTĂ - Nu scăpăm de GER. Meteorologii au emis COD PORTOCALIU şi COD GALBEN. Avertisment meteo până pe 4 MARTIE: Ce zone sunt vizate /HARTĂ

“Prin măsuri puternice și eficiente, instituțiile europene au obligația să se asigure că apicultorii sunt sprijiniți pentru a fi competitivi pe piață, iar consumatorii cumpără miere și nu un produs care conține 30% miere și restul - aditivi”, consideră Daciana Sârbu, membră a Comisiei de Agricultură din PE.

Apicultura oferă României o șansă considerabilă pe piața europeană, unde deține deja un rol important, dar în același timp apicultorii români și europeni se confruntă cu dificultăți serioase. Din aceste motive eurodeputata s-a implicat activ pe această temă, propunând mai multe amendamente la raportul privind apicultura, dintre care 10 au fost adoptate în Comisia pentru agricultura si dezvoltare rurala.

Eurodeputata a cerut suport financiar pentru apicultori, atât prin plăți cuplate, cât și prin plăți compensatorii - în situații în care producția este afectată de vremea nefavorabilă. O altă măsură susținută vizează sprijinirea acestora prin programe de formare și schimburi de experiență între statele membre.

Mierea contrafăcută este un fenomen larg răspândit, care creează riscuri pentru consumatori și prejudicii pentru producătorii corecți, iar pentru combaterea sa trebuie adoptate măsuri concrete, Daciana Sârbu propunând în acest sens  crearea unui sistem mai strict de verificare a mierii provenite din țări terțe, precum și crearea mai multor laboratoare care să verifice și să garanteze calitatea produselor din import.

Eurodeputata a susținut și creșterea finanțării pentru cercetarea în domeniul apicol, axată în special pe bolile albinelor, pentru a facilita obținerea de medicamente inovative care să nu contamineze mierea.

În UE activează peste 620 000 de apicultori, iar sectorul apicol este vital pentru UE, contribuind cu 14,2 miliarde euro pe an la economia europeană, pe lângă contribuția semnificativă la menținerea biodiversității, subliniază textul raportului dezbătut în sesiunea plenară a Parlamentului European. 84% dintre speciile de plante și 76% din producția alimentară din Europa depind de polenizarea efectuată de albine, însă fondurile puse la dispoziție de UE pentru acest sector sunt insuficiente, se mai precizează în textul raportului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.