Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Europenii se confruntă cu o criză de încredere ce alimentează populismul - SONDAJ

Majoritatea europenilor consideră că ţara lor este în declin, ceea ce alimentează neîncrederea faţă de partidele politice şi instituţiile internaţionale, precum şi creşterea populismului, potrivit unui studiu realizat mai ales în cele mai mari cinci ţări europene, relatează AFP, conform agerpres.

În Italia, 73% dintre respondenţi cred că ţara lor este în declin, în Spania 69%, 67% în Franţa, 57% în Marea Britanie şi 47% în Germania, potrivit unui studiu realizat în octombrie şi noiembrie 2016 de Ipsos Global Advisor şi publicat luni.

Citeşte şi: Miniştrii de externe din Uniunea Europeană se reunesc la Bruxelles

O majoritate dintre francezi (61%), italieni (60%) şi spanioli (56%) sunt convinşi că generaţia lor are o viaţă mai rea decât cea a părinţilor lor, o viziune împărtăşită de 44% dintre germani şi 43% din britanici.

În consecinţă, europenii au mai puţină încredere sau deloc în guvernul lor: 89% dintre spanioli, 80% dintre italieni, 77% francezi, 70% germani şi 66% dintre britanici.

În Spania, neîncrederea faţă de instituţiile internaţionale este cea mai ridicată (77%), dar este de asemenea foarte puternică în Franţa (65%) şi Italia (64%), precum şi în Germania şi Marea Britanie (59%).

Aceste atitudini alimentează populismul, potrivit studiului: cu excepţia Germaniei (34%), majoritatea respondenţilor consideră că ţara lor are nevoie de un lider puternic (72% în Spania, 70% în Franţa, 67% în Italia şi Regatul Unit).

Pentru a îmbunătăţi situaţia ţării, 80% dintre francezi se declară gata să voteze pentru "un lider pregătit să schimbe regulile jocului", dar de asemenea 68% dintre italieni şi 50% dintre britanici, faţă de doar 21% dintre germani.

Citeşte şi: Franţa. ATACATORUL de la Luvru nu vrea să răspundă la întrebările anchetatorilor - FOTO

În Spania, 62% dintre respondenţi se declară susceptibili să voteze pentru un partid sau un lider gata "să schimbe radical status quo-ul".

De asemenea, 52% dintre spanioli şi 51% dintre francezi sunt gata să voteze pentru un partid al cărui lider spune ce crede, chiar dacă aceasta îi ofensează pe unii.

În cele din urmă, ţările recent lovite de terorism sunt mai înclinate să i se opună prin toate mijloacele, chiar cu preţul reducerii libertăţilor publice: 59% dintre respondenţi în Franţa şi 55% în Belgia, faţă de numai 35% în Italia şi 31% în Spania.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.