Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Euroscepticismul este în creștere. Doar 41 la sută dintre români se declară fermi Pro UE (sondaj CURS-CNMR)

UE Uniunea europeana

În urma unui sondaj realizat de CURS la comanda Coaliției Naționale pentru Modernizarea României (CNMR), românii au declarat în proporție de 41% că sunt pro UE iar 25% anti UE.

Asta arată că euroscepticismul este în creșetere și în România. În fapt pare a fi o înscriere în trendul european, iar specialiștii CNMR trag un semnal de alarmă:

În ceea ce privește politica externă: 53% dintre români consideră că Uniunea Europeană trebuie să fie principalul partener de politică externă, 25% consideră că Statele Unite ale Americii trebuie să fie principalul partener de politică externă, iar alți 7%, respectiv 4%, consideră că Rusia, respectiv China, trebuie să fie principalul partener de politică externă.

”În ciuda încrederii mari a românilor în UE, respectiv 41% dintre români, încredere care urmează un trend constant al ultimilor 20 de ani, s-a observat însă o creștere semnificativă a numărului de eurosceptici declarați (25%), un procent îngrijorător și care se află în creștere. CNMR  consideră că aceste rezultate trebuie să reprezinte un mare semnal de alarmă atât pentru liderii politici guvernamentali, pentru mediul academic și cultural, dar și pentru întreaga societate civilă”, a declarat președintele CNMR, Alexandru Cumpănașu.

”Uniunea Europeană este un proiect care trebuie să rămână, metodele de guvernare  trebuie însă resetate! Trebuie să existe unitate în diversitate cu păstrarea independenței și suveranității statelor membre”, a declarat Maria Grapini, Vicepreședinte CNMR și europarlamentar din partea României în Parlamentul European.

“Sunt de părere că cifrele sondajului reflectă realitatea din România. Faptul că 41% dintre români sunt pro UE  și 53% consideră că UE este partenerul extern al țării noastre, se datorează, în principal avantajelor  economice pe care România  și cetățenii săi le-au dobândit după aderarea la UE în anul 2007: dreptul la  liberă circulație și muncă  în UE și accesul  la piața unică europeană. Acestea au contribuit major atât la creșterea PIB, inclusiv prin intrarea multinaționalelor pe piața românească, cât și la creșterea venitului și nivelului de trai al românilor. Este îngrijorător procentul de eurosceptici, de 25%, care este, însă explicabil și consider că acest trend va continua să crească  în următoarea perioadă. Principalele motive sunt legate de modul discriminator în care România este tratată în cadrul UE, ajungând să fie tema unor politici populiste din punctul de vedere al migrației, al dreptului nostru de a face parte din spațiul Schengen, cu toate că îndeplinim  toate condițiile în acest sens, respectiv Europa cu mai multe viteze. Asemenea idei antieuropene  nu fac altceva decât să ne îndepărteze de la valorile principale pentru care Uniunea Europeană a fost creată.

Procentul de 25% dintre românii care consideră că SUA ar trebui să fie principalul partener de politică externă, cred că reprezintă un trend ascendent, datorat în principal incapacității UE de a-și exercita rolul pentru care a fost concepută și construită, așa cum am menționat anterior, iar unele țări membre UE  au frânat și frânează în continuare  integrarea totală a României  în Uniunea Europeană, ceea ce este resimțit profund în România. Cred că românii înțeleg pe deplin aceste aspecte și reacționează în consecință, iar creșterea uriașă a SUA în ponderea parteneriatului extern, este dată în principal de incapacitatea UE de a asigura  securitatea teritorială  în cazul unui conflict armat. Românii văd în SUA principalul partener geostrategic  și principalul garant al NATO  și al securității teritoriale, iar în aceste vremuri în care amenințarea  pentru România crește de la un nivel scăzut la unul destul de serios, românii consideră SUA principalul aliat în cazul unei agresiuni externe. Acesta este un alt punct în minus  pentru politică, mai degrabă de dezbinare, adoptată în ultimii ani de către liderii europeni’’ a declarat  Ilan Laufer vicepreședinte CNMR pentru relația cu SUA.

”După publicarea ultimului Eurobarometru și efectuarea sondajului CNMR, observăm o creștere îngrijorătoare  a euroscepticismului în România. Pe de altă parte, creșterea curentului populist în alte state membre ridică îngrijorări majore privind rezultatele viitoarelor alegeri europarlamentare și componența Parlamentului European. CNMR susține cu fermitate continuarea drumului României pe linia europeană și fortificarea parteneriatului strategic cu SUA. Viziunile populiste și antieuropene reprezintă un pericol real pentru  viitorul Uniunii Europene  și al cetățenilor săi și de aceea trebuie combătute rapid și eficient printr-un efort comun atât la nivel politic cât și la nivelul societății civile organizate” a declarat Mihail Ivașcu, vicepreședinte CNMR și membru în Consiliul Economic și Social European.

Sondajul CURS (Centrul de Sociologie Urbană și Rurală) fost efectuat pe un eșantion de 1067 de persoane și are o abatere statistică tolerată de maxim 3% la un interval de încredere de 95%. Studiul a fost realizat la domiciliul respondenților  în perioada septembrie - octombrie 2018.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.