Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Evacuarea civililor bolnavi continuă în ritm lent în Ghouta de Est, controlată de rebeli şi asediată de regim

twitter.com
orient kuweit irak iransiria iordania

Evacuarea civililor grav bolnavi din regiunea Ghouta de Est din Siria, controlată de rebeli şi asediată de forţele regimului, a continuat miercuri seară, când 12 pacienţi, în majoritate copii, au părăsit zona, fiind transportaţi spre spitale din Damasc, transmite AFP, notând că un responsabil al ONU s-a arătat îngrijorat de folosirea copiilor drept 'monedă de schimb', conform Agerpres.

'Majoritate suferă de cancer, de boli cronice şi de maladii cardiace', a precizat purtătoarea de cuvânt a Comitetului Internaţional al Crucii Roşii (CICR) în Siria, Ingy Sedki. Un corespondent al AFP la Douma, cel mai mare oraş din Ghouta, a văzut într-o ambulanţă un copil de şapte luni, în braţele mamei sale, cu un aparat de asistenţă respiratorie.

Alţi patru pacienţi, printre care trei copii, fuseseră evacuaţi cu o zi în urmă de Semiluna Roşia siriană şi de CICR. În total, 16 pacienţi au fost evacuaţi din motive medicale din această regiune, aflată într-o criză umanitară acută. Numărul lor este încă foarte departe de cele 500 de persoane a căror evacuare a fost cerută de ONU. Din cauza întârzierilor şi a blocajelor în acest dosar, 16 pacienţi nu au mai supravieţuit din noiembrie.

Aproape 400.000 de oameni sunt prinşi sub asediu la Ghouta, regiune supusă unui asediu din 2013 şi grav afectată de lipsă de alimente şi materiale medicale. În rândul locuitorilor au fost raportate numeroase cazuri de malnutriţie. Potrivit grupării rebele Jaich al-Islam, aceasta a încheiat un acord cu regimul de la Damasc, acceptând 'eliberarea unui număr de prizonieri în schimbul evacuării celor mai urgente cazuri umanitare'. Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) afirmă că acordul dintre rebeli şi regim a fost încheiat cu ajutorul Turciei, care îi susţine pe insurgenţi.

În baza acordului, criticat de şeful grupului de lucru umanitar al ONU pentru Siria, Jan Egeland, au fost eliberate 26 de persoane reţinute de rebeli. 'Nu este un acord bun dacă sunt schimbaţi copii bolnavi contra unor prizonieri. Asta înseamnă că aceşti copii au devenit o monedă de schimb în această luptă înverşunată', a declarat Egeland la BBC. 'Bolnavii au dreptul să fie evacuaţi şi noi avem obligaţia de a-i evacua', a subliniat el.

Ghouta, ultimul fief al rebelilor în apropiere de Damasc, face parte din cele patru 'zone de dezescaladare' stabilite în mai de Rusia şi Iran, aliate ale regimului lui Bashar al-Assad, şi de Turcia, în încercarea de a se ajunge la o încetare durabilă a focului în Siria. Cu toate acestea, regimul sirian şi-a intensificat de la mijlocul lui noiembrie loviturile în această regiune, soldate cu zeci de victime civile.

La sfârşitul lui octombrie, ONU a condamnat 'privarea deliberată de alimente a civililor', ca tactică de război, după publicarea unor fotografii şocante cu copii scheletici din Ghouta. În noiembrie, UNICEF a denunţat cea mai gravă criză de malnutriţie din Siria de la începutul războiului, în 2011, cu 11,9% dintre copiii sub 5 ani suferind de malnutriţie severă, faţă de 2,1% în ianuarie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.