Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Evanghelia învierii fiicei lui Iair arată cât de importantă este atingerea de izvoarele harului, spune PS Varlaam

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a oficiat duminică Sfânta Liturghie la Biserica parohiei bucureștene Parcul Domeniilor – Cașin, care și-a serbat hramul. În omilia sa, el a subliniat că Mântuitorul, deși putea vindeca și învia oamenii doar prin cuvânt, adesea se și atingea de trupurile lor. Aceasta confirmă importanța atingerii de izvoarele harului, care sunt Trupul Său din Sf. Euharistie și moaștele sfinților, potrivit basilica.ro.

Episcopul Vicar Patriarhal a amintit că mulțimile îl însoțeau pe Mântuitorul Iisus Hristos, toți căutând să se atingă de El, „pentru că ieșea din El o putere mare care vindeca pe toți”.

Tot prin atingere s-a vindecat și femeia care suferea de hemoragie. Iar Mântuitorul i s-a adresat spunându-i: „Îndrăznește, fiică!”

„Vedem în expresia aceasta cât de mult a apreciat El smerenia, răbdarea și credința acestei femei bolnave. Mântuitorul numește rar pe cineva «fiică» sau «fiu» și o face doar atunci când constată că o persoană Îl iubește cu adevărat pe Dumnezeu, iar această relație de iubire îl pune într-o legătură filială cu Dumnezeu și cu Mântuitorul Iisus Hristos”, a spus ierarhul.

Cu aceeași generozitate răspunde Mântuitorul Iisus Hristos la rugăciunea smerită a mai-marelui sinagogii din Capernaum, înviindu-i fiica.

„Evanghelia de astăzi arată cât de important este pentru fiecare dintre noi să cultivăm darul credinței, să ne comportăm cu smerenie în relație cu Dumnezeu, dar și în relație cu semenii noștri, să răbdăm suferințele și necazurile care vin în viața noastră ca pe o pedagogie a lui Dumnezeu și să ne rugăm lui Dumnezeu cu credință ca să ne izbăvească din aceste încercări”, a menționat Preasfințitul Părinte Varlaam.

Iar chemarea: „Fiică, scoală-te!” adresată de Hristos fiicei lui Iair este o chemare pentru toți tinerii, „pentru că ei sunt cei mai expuși la ispitele și capcanele ideologiilor, scăderilor, capcanelor societății”, a adăugat părintele episcop vicar patriarhal.

„De aceea m-am bucurat mult se văd și astăzi aici la biserică tineri venind, aducând de la altar pomelnicul și darul lor și închinându-se la sfintele icoane”, a adăugat el.

Harul primit prin atingere: Trupul Mântuitorului și trupurile sfinților

Totodată, ierarhul a subliniat că Evanghelia zilei „dă răspuns celor care sunt încă nedumeriți afirmând că Hristos nu ne-a învățat să cinstim sfintele moaște. Or, Evanghelia de astăzi ne arată de două ori cât de important este să ne atingem de aceea ce considerăm noi și ne învață Biserica a fi izvoare ale harului”.

„În multe rânduri vedem că Mântuitorul se atinge de ochii orbilor, de trupurile ruinate de lepră”, a precizat ierarhul. „El Dumnezeu fiind, poate face minuni cu cuvântul”, așa cum a creat lumea, cum a vindecat-o pe sluga sutașului și cum l-a înviat pe Lazăr, a precizat el.

„Evanghelia ne arată cât de importantă este atingerea noastră de ceea ce este cu adevărat izvorul vieții și Izvorul harului, Mântuitorul nostru Iisus Hristos. El, desigur, este înălțat la ceruri, dar Biserica este Trupul Lui.”

„În Biserică, în Sfântul Potir, avem Trupul și Sângele Lui și ne atingem de lucrurile din Biserică și ne împărtășim de Trupul și Sângele lui Hristos cu încrederea cu care s-a apropiat femeia din Evanghelia de astăzi, cu încrederea că vom lua și noi vindecare, vom dobândi iertare de păcate și viață veșnică”, a explicat Episcopul Vicar Patriarhal.

„Sfântul Apostol Pavel spune că trupurile creștinilor botezați și pecetluiți cu pecetea darului Duhului Sfânt devin temple ale lui Dumnezeu, Cu atât mai multe trupurile sfinților, ale sfinților martiri care și-au dat viața pentru Hristos”, a continuat ierarhul.

„Ele devin cu adevărat după moarte chivote ale darului Duhului Sfânt și credincioșii știu și cunosc cât de mult folos aduce pelerinajul și cinstirea sfintelor moaște, după cum aduce cinstirea și atingerea sfintelor icoane, a obiectelor din biserică a obiectelor sfinte cum sunt Sfânta Cruce, Sfânta Evanghelie, veșmintele cu care se slujește Sfânta Liturghie”, a mai spus Preasfințitul Părinte Varlaam.

În încheiere, ierarhul a transmis părintești binecuvântări din partea Părintelui Patriarh Daniel și i-a felicitat atât pe credincioși cu prilejul sărbătorii Soborului Sfinților Arhangheli, hramul bisericii, cât și pe Părintele Paroh Gabriel Cazacu, cu ocazia onomasticii sale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.