Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Eveniment în diaspora organizat cu ocazia Marțișorului

danielbotea.blogspot.com
martisor
Asociația Interculturală Româno- Elenă Dacia din Atena și Școala de Limba Română Dacia,  în parteneriat cu Centrul pentru Cultură și Arte Carmen Saeculare Neamț,  Școala Gimnazială nr.81, București și    Școala Gimnazială Simion Mehedinți din Soveja au organizat duminică, 28 februarie 2021, ora 12.00, pe ZOOM, evenimentul MĂRȚIȘOR DE ACASĂ.
Anul acesta ‚’’Mărțișorul ‚’ne  găsește acasă!
Chiar și în astfel de condiții de pandemie , firul acestuia, împletit în alb și roșu este mai lung ca niciodată , unind elevii români din diaspora cu cei din țară sub puterea magică a dragostei de frumos, a bunătății și a iubirii.
În cadrul evenimentului, dna  Mariana Gelea, profesor la Școala Gimnazială nr.81 din București  ne-  a purtat într-o frumoasă incursiune în timp și ne-a vorbit despre  legenda mărțișorului, originile acestuia  și  despre drumul acestuia peste mări și țări.
Am continuat  întâlnirea noastră printr-o călătorie la Humulești și Iași, de unde  colaboratoarea noastră Ionela Lungu, meșter popular, povestitor prin grai și creație artistică,  instructor coordonator al Clasei Externe de artă populară în cadrul Școlii Populare de Arte Piatra- Neamț  ne-a prezentat din  atelierul său,  pașii realizării unui mărțișor tradițional, care reprezintă  personajele  din poveștile lui Ion Creangă, realizate cu multă măiestrie și dragoste pentru tradițiile și folclorul nostru autentic.
În direct de la târgul de mărțișoare din IAȘI,    dna Ionela Lungu ne-a  prezentat mărțișoarele  realizate de dânsa, dar și de  diferiți meșteri populari.
De  la  Iași am poposit la  Atelierul-muzeu MOARA DE HÂRTIE, de  unde  dna Dana Georgescu, cofondator, meșteșugar de idei, cu care am mai colaborat în cadrul unui proiect minunat prin care elevilor noștri li s-a oferit oportunitatea de a picta pe vase de ceramică, ne-a  prezentat  în direct expoziția de  cărțișoare (mărțișoare literare)  și  mărțișoare tradiționale, realizate cu multă princepere, care ne-au umplut sufletul de poezie.
Mulțumim foarte mult elevilor școlilor partenere pentru mesajele transmise de  către   elevii instituțiilor partenere către copiii români de la Școala de Limba Română Dacia.
La finalul evenimentului, dna Gelea Mariana a coordonat activitatea practică în cadrul căreia  elevii prezenți la eveniment  au realizat mărțișoare din diferite materiale.

 

Conţinutul acestui site nu reprezintă poziţia oficială a Secretariatului General al Guvernului - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.