Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Evenimente culturale în week-end: Prestigiosul Festival 'George Enescu' debutează mâine

enescu31

În perioada 2-18 septembrie, Primăria Sectorului 3 și Centrul Cultural Casa Artelor propun publicului bucureștean programul cultural "Luna Tango". Evenimentul va avea loc în amfiteatrul amenajat în curtea Centrului Cultural Casa Artelor din bd. Mircea Vodă nr. 5, informează un comunicat al Primăriei Sectorului 3.

În fiecare zi de vineri, în perioada 2-18 septembrie, începând cu ora 19.00, bucureștenii vor putea participa la "Concertele Luna Tango", alături de muzicieni precum Mariano Castro, Analia Selis, Omar Massa și Cvartetul Passione, dar și de cupluri de dansatori.

"Concertele Luna Tango" prezintă o poveste despre tangoul tradițional și cel modern, despre tradiție și emancipare, despre ieri și despre astăzi, despre inițiați și începători, în care oricine se poate descoperi, menționează comunicatul citat.

Programul "Luna Tango" va debuta vineri, 2 septembrie, cu primul "Concert Luna Tango", susținut de Mariano Castro și Cvartetul Passione, urmat sâmbătă, 3 septembrie, și duminică, 4 septembrie, de cursurile gratuite pentru tineri și seniori, o seară de dans argentinian, respectiv o proiecție de film.

Persoanele care doresc să învețe secretele dansului argentinian vor avea acces gratuit la cursuri de tango. În fiecare sâmbătă tinerii sunt așteptați să facă primii pași pentru a învăța limbajul dansului pasional și expresiv, moment urmat de o "Seară de tango", iar în fiecare duminică va avea loc un curs gratuit dedicat seniorilor, în continuarea căruia va fi proiectat un film despre cultura și istoria acestui gen muzical și coregrafic.

Accesul la "Concertele Luna Tango" se face pe bază de bilet care poate fi achiziționat online de pe site-ul bilete.ro sau de la sediul Centrului Cultural Casa Artelor (de luni până joi între orele 11.00-17.00 și vineri de la ora 11.00 la ora 15.00).

Evenimentul este organizat de Asociația pentru Cultură și Tango în parteneriat cu Centrul Cultural Casa Artelor și Primăria Sectorului 3, printr-un proiect finanțat de Centrul Cultural al Municipiului București (ARCUB) în cadrul programului "București Orașul In-vizibil". "Luna Tango" se află sub egida Ambasadei Republicii Argentina la București, programul fiind realizat în parteneriat cu Institutul Cervantes.

* Concursul Internațional "George Enescu", ediția 2016, se va deschide sâmbătă, 3 septembrie, la Ateneul Român. Gala de deschidere va aduce pe scenă Triplul Concert de Beethoven în interpretarea a trei laureați ai Concursului, astăzi nume cu rezonanță în muzica clasică internațională: Anna Țifu (vioară), Valentin Răduțiu (violoncel) și Mihai Ritivoiu (pian), alături de Orchestra Filarmonicii George Enescu, sub bagheta dirijorului Horia Andreescu, potrivit site-ului oficial al evenimentului.

În a doua parte a aceluiași concert, publicul va putea asculta în premieră și lucrarea Tektonum, compusă de Serbastian Androne, câștigătorul Secțiunii Compoziție a Concursului Enescu 2014.

La Galele Finale ale fiecărei secțiuni de concurs — Vioară, Violoncel, Pian — publicul se va putea bucura de trei concerte cu orchestră ale celor mai bine clasați tineri artiști din Concurs, urmând ca la final să afle în timp real cine este câștigătorul ediției 2016 a Concursului Enescu.

Din programul de evenimente speciale a Concursului Enescu 2016 vor mai face parte și lansări de CD-uri și sesiuni de autografe.

Juriul de specialitate al Concursului Internațional George Enescu 2016 a selectat 174 de tineri artiști pentru a intra în competiție la această ediție a Concursului Enescu.

Este pentru prima dată când are loc o preselecție în cadrul Concursului Enescu, ca urmare a unui număr foarte ridicat de înscrieri: în total 317 tineri artiști din 48 de țări s-au înscris pentru a participa la ediția 2016 a Concursului, cu 40% mai mult față de ediția 2014, menționează sursa citată.

Juriul de specialitate al ediției 2016 a Concursului Enescu este format din muzicieni și profesori de top la nivel internațional, printre aceștia numărându-se nume precum cele ale violoniștilor Pierre Amoyal și Silvia Marcovici, ale violonceliștilor Natalia Gutman, David Geringas și Arto Noras și ale pianiștilor Peter Donohoe, Dana Borșan și Andrei Pisarev.

Candidații care au trecut de preselecție vor concura pentru visul lor de a deveni mari muzicieni ai lumii pe scena Ateneului Român, între 3 și 25 septembrie.

Tinerii artiști selectați provin din țări precum Germania, Coreea de Sud, Italia, Spania, Franța, Croația, Rusia, Ucraina, Republica Moldova, Grecia, Lituania, Letonia, Argentina, Cehia, China, Thailanda, SUA, Canada, Turcia, Australia, Noua Zeelandă, Taiwan, Japonia. Un număr de 12 tineri artiști provin din România.

* Duminică, 4 septembrie, Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR) invită publicul la un concert de muzică clasică, susținut de flautistul Ion Bogdan Ștefănescu și chitaristul Costin Soare.

Evenimentul marchează sărbătorirea a 135 de ani de la nașterea lui George Bacovia și va avea loc de la ora 11.30, la Muzeul Memorial "George și Agatha Bacovia" (str. George Bacovia 63, sector 4, București).

Concertul este un omagiu adus unei personalități în structura căreia muzica și poezia au conviețuit într-o deplină armonie. Deși George Bacovia a avut un talent muzical nativ, fiind un excelent violonist, lucru mai puțin cunoscut publicului românesc, a ales, destul de târziu, poezia, fără a renunța însă la muzică, potrivit unui comunicat al MNLR.

Ion Bogdan Ștefănescu a debutat ca solist în 1983, la Ateneul Român, fiind acompaniat de Orchestra Tineretului Bucureștean. A încheiat cursurile Facultății de Interpretare, Secția "Instrumente de Suflat — Flaut" a Academiei de Muzică din București. A efectuat studii masterale la Universitatea Illinois (SUA). A obținut doctoratul în muzică la Universitatea de Muzică din București (2002). Este, din 1997, prim-flautist la Filamornica "George Enescu" din București. A fost distins cu Medalia "Meritul Cultural", conferită de Președinția României în 2004.

Costin Soare s-a impus în lumea muzicii clasice din România în dublă ipostază — de interpret și pedagog al chitarei și lăutei.

A susținut recitaluri și concerte în țară, dar și în străinătate, în Germania, Franța, Ungaria, Marea Britanie și Japonia.

Repertoriul său cuprinde lucrări din varii epoci stilistice, de la muzica compozitorilor din Renaștere și Baroc până la lucrări de muzică modernă și contemporană, muzică sud-americană ș.a. Este președintele Asociației Culturale "Kitharalogos", inițiator și director artistic al Festivalului Internațional "Serile de chitară".

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.