Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O nouă pată pe obrazul Bisericii Catolice: Ex-cardinal american, pus sub acuzare pentru pedofilie

amazonaws.com
cardinal vatican

Fostul cardinal american Theodore McCarrick a fost inculpat cu privire la agresarea sexuală a unui adolescent, potrivit unor documente judiciare, devenind astfel oficialul catolic de cel mai înalt rang inculpat penal în Statele Unite cu privire la fapte în uriaşul scandal al violenţelor sexuale în Biserica Catolică, relatează AFP.

Fostul arhiepiscop al Washingtonului, în vârstă de 91 de ani, a fost incupat cu privire la trei capete de agresiune sexuală, vizând un băiat în vârstă de peste 14 ani, potrivit unor documente de la un tribunal din Massachusetts (nord-est).

Theodore McCarrick a fost caterisit în 2019, o sancţiune fără precedent în istoria Bisericii Catolice.

Vaticanul l-a găsit vinovat de agresarea sexuală a cel puţin a unui adolescent, în anii '70, şi de un comportament sexual deplasat faţă de seminarişti adulţi.

Un raport de 450 de pagini prezentat în mod public de Vatican în 2020 conchidea că fostul cardinal a reuşit să-şi croiască drum până în cele mai înalte sfere ale Bisericii Catolice, în pofida unor acuzaţii recurente de violenţe sexuale.

Sfântul Scaun a recunoscut în noiembrie că fostul Papă Ioan Paul al II-lea a ignorat aceste avertismente şi l-a promovat pe Theodore McCarrick, în pofida faptului că era ţinta unor zvonuri persistente cu privire la agrsiuni sexuale -coroborate ulterior.

Procuratura îl acuză pe Theodore McCarrick de faptul că a atins în mod nepotrivit un adolescent pe când acesta avea 16 ani şi că ei se aflau într-o universitate din Massachusetts, la căsătoria fratelui băiatului.

Potrivit victimei, fostul cardinal l-a atras într-o cameră şi i-a atins părţile genitale ”spunând rugăciuni”, potrivit plângerii.

Theodore McCarrick este vizat de mai multe proceduri judiciare în civil, însă acesta este primul caz penal împotriva sa.

Avocatul victimei, Mitchell Garabedian, apreciază că clientul său a fost ”foarte curajos” prin faptul că a depus plângere.

”Este primul cardinal urmărit penal în Statele Unite cu privire la o infracţiune de natură sexuală vizând un minor”, precizează el într-un cominicat transmis AFP.

Avocatul lui Theodore McCarrick, Barry Coburn, declară AFP că fostul cardinal ”abia aştepta să abordeze cazul la un tribunal”.

18.500 DE VICITME ALE PEDOFILIEI ÎN PERIOADA 1950-2016

Biserica Catolică a fost zguduită în ultimii ani de o serie de scandaluri de pedofilie.

În 2016, o anchetă a Procuraturii din Pennsylvania a relevat abuzuri sexuale comise de peste 300 de ”preoţi predatori” vizând cel puţin 1.000 de copii - ascunse de către Biserica Catolică - numai în acest stat.

Biserica Catolică americană a primit din 1950 şi până în 2016 plângeri de la peste 18.500 victieme ale unor abuzuri sexuale comise de către 6.700 de membri ai clerului, potrivit site-ului bishop-accountability.org.

Mai mulţi membri ai ierarhiei ecleziastice au fost nevoiţi să demisioneze, din cauză că au protejat preoţi vinovaţi de agresiuni sexuale, inclusiv cardinalul defunct Bernard Law.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.