Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ex-general: Rusia încearcă de fapt să cucerească plaja Mării Negre. Estul Ucrainei este o diversiune

i0.1616.ro/media
crimeea

Fostul șef al trupelor NATO din Europa, generalul Ben Hodges, a declarat într-un interviu, săptămâna trecută, că mișcările pe care le face armata rusă în estul Ucrainei reprezintă o diversiune menită să ascundă adevărata țintă a Kremlinului.

Potrivit fostului general, nu există în mod real un pericol de invazie rusă în Donbas. Moscova are alte planuri, afirmă acesta, dar nu neapărat mai puțin sângeroase.

„Rușii nu au nevoie de un asalt decisiv asupra Donbas. Este nevoie de Donbas pentru a menține destabilizarea regiunii și pentru a pune piedici apropierii (politice) a Ucrainei de Vest. Scopul Federației Ruse este să mențină regiunea într-o stare de haos”, a declarat Ben Hodges.

Acesta consideră că sudul Ucrainei este mult mai important pentru Rusia. Moscova, afirmă generalul, plănuiește să taie accesul Ucrainei la Marea Neagră.

„Kremlinul este interesat să obțină controlul deplin asupra coastei Mării Negre, inclusiv Mariupol, Odessa și Berdyansk.  Toate aceste mutări de trupe rusești este, cel mai probabil, o manevră de diversiune pentru a lovi și captura canalul care leagă Crimeea de râul Dnieper, loc care va reprezenta trambulina pentru noi cuceriri ale coastei Mării Negre”, a declarat generalul american.

Ben Hodges consideră că Rusia ar putea folosi scenariul utilizat și în Georgia: va recurge la o provocare care să-i permită să acuze Ucraina de agresiune și să-i ofere pretextul pentru atac.

De asemenea, despre o pregătire reală a trupelor ruseşti pentru o invazie în Ucraina se va putea vorbi doar dacă ruşii vor instala spitale militare în apropierea graniţei ucrainene. Acesta va fi indiciul că Kremlinul se pregăteşte de acţiuni majore, mai crede Ben Hodges, afirmația fiind făcută într-un interviu acordat luni canalului ucrainean de televiziune TSN.

'Este un lucru să ai trupe la frontieră, dar este complet altceva să le oferi tot ceea ce au nevoie acestea pentru a efectua operaţiuni. Vorbesc despre combustibil, muniţie şi spitale de campanie. Dacă nu vedeţi spitale, nu sunt sigur că trupele ruse se pregătesc de o ciocnire serioasă', a subliniat el.

Vezi si: Ciocnire armată în Donbas: Un soldat ucrainean a fost ucis şi altul rănit pe linia frontului .

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.