Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ex-ministru: În răpirea lui Ceaus sunt implicate Rusia și stânga Nistrului

stiri.md
Nicolae Ceaus

„Eu cred că acest caz este o operațiune specială a serviciilor Federației Ruse împreună cu serviciile transnistrene. Nu cred că serviciile ucrainene au vreo atribuție directă în organizarea și desfășurarea acestei operațiuni – nu ar avea sens.”

Această declarație aparține fostului ministru al Apărării, Viorel Cibotaru, și a fost lansată în cadrul emisiunii „Întreabă Ghețu” de la postul TV8, informează Realitatea, transmite realitatea.md.

Potrivit ministrului, justițiarii din Ucraina nu ar fi avut necesitatea stringentă de a-l deferi instanței pe judecătorul ucrainean Mycola Ceaus, ocolind toate procedurile legale de extradiție.

„Cu atât mai mult că maniera și stilul serviciilor speciale și a forțelor armate din Ucraina s-au modificat într-un fel, după venirea noii guvernări.

Credeți-mă, controlul democratic asupra serviciilor secrete, inclusiv și din partea partenerilor de dezvoltare a Ucrainei, este suficient de strict, ca să se comită astfel de încălcări absolut flagrante ale independenței unui stat vecin, partener cu Ucraina.

Însăși modalitatea cum prezintă aceste lucruri agentul serviciilor rusești, Igor Dodon, denotă și aspectele acestei operațiuni, care țin de războiul hybrid și este legat cu escaladarea situației din Estul Ucrainei și presiunile asupra liderilor ucraineni din partea Federației Ruse, care folosesc acum aceste manevre militare și amenințări cu declanșarea unei intervenții militare, pentru a obține niște dividende politice legate de formatul din Normandia, cât și de formatul tri-partit în Donbas.

Deci sunt multiple interese pe care le are Federația Rusă. Ea avea nevoie de un asemenea eveniment în R Moldova, penttru a stârni un fel de panică, un fel de discuții în jurul acestor chestiuni”, a declarat Andrei Cibotaru.

De asemenea, ex-ministrul afirmă că fostul președinte pro-rus, Igor Dodon, ar avea oameni loiali în cadrul SIS, MAI și la Ministerul Apărării, care îi furnizează informații din interior.

„Deci fluxul informațional inclusiv cel legat de secrete el îl are. Și faptul că el speculează cu aceste date ne vorbește despre finalitatea și ținta acestei operațiuni, pe care Dodon o afișează în planul politic, iar fracțiunea PSRM joacă acest spectacol în Parlament”, a adăugat Cibotaru.

Menționăm, că dispariția judecătorului ucrainean Mycola Ceaus a creat agitație în societate. El a fost răpit și urcat forțat în port-bagajul unui automobil, după care a fost declarat dispărut.

Acest caz a ajuns subiect de discuții în Parlament, la Președinție, chiar și între miniștrii de Externe ai Ucrainei și ai R Moldova.

Acest subiect a fost abordat și de către ex-președintele Igor Dodon, care spunea că și-ar dori explicații de la ambasadorul ucrainean pe marginea acestui fapt.

Asta deși Ministerul de Externe al Ucrainei s-a exprimat pe marginea acestui caz, negând implicarea instituțiilor de stat în răpirea judecătorului Ceaus.

Intrigile au pornit de la faptul că mașina, în care a fost urcat judecătorul, avea numere diplomatice de înmatriculare.

Judecătorul a fost răpit la data de 3 aprilie din curtea unui bloc de locuit amplasată în sectorul Centru al Capitalei.

Ulterior, în presă au apărut imagini cu momentul în care Ceaus este răpit și urcat într-un microbuz.

Ieri, ministrul Pavel Voicu a declarat că oamenii legii au reținut un suspect în cazul răpirii lui Nicolae Ceaus.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.