Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ex-ministru turc a lansat un partid anti-Erdogan

SETA
alegeri Turcia

Un fost ministru al economiei şi şef al diplomaţiei turce şi-a lansat oficial miercuri propriul partid politic, în speranţa de a-i atrage pe adepţii dezamăgiţi ai preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, care conduce Turcia din 2003, informează AFP, scrie Agerpres.

Ali Babacan, în vârstă de 52 de ani, şi-a prezentat noua formaţiune, Partidul Democraţiei şi Progresului (Deva, "remediu" în turcă), în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Ankara.

El a pledat cu acest prilej pentru o nouă constituţie care să întărească separarea puterilor în stat, slăbite după trecerea la sistemul prezidenţial, în 2018, şi pentru reforme economice şi extinderea libertăţilor.

"A venit ora democraţiei, a venit ora progresului. Suntem împotriva discursurilor polarizatoare şi ameninţătoare", a spus Babacan, într-un atac voalat la adresa lui Erdogan, căruia oponenţii îi reproşează un stil brutal, notează AFP.

Ali Babacan, respectat pe pieţe datorită stabilităţii economiei turce în perioada când s-a aflat la conducerea Ministerului economiei (2002-2007), a devenit ulterior ministru de externe, apoi vicepremier, iar anul trecut a demisionat din AKP (Partidul Justiţiei şi dezvoltării, partidul islamo-conservator al lui Erdogan), din cauza "profundelor divergenţe" cu conducerea acestei formaţiuni.

Este mai cunoscut pentru profilul său tehnocrat şi tonul moderat decât pentru carismă şi calităţi oratorice, dar experienţa sa în chestiuni economice i-ar putea atrage pe o parte din alegătorii dezamăgiţi de AKP, în condiţiile în care Turcia trece printr-o perioadă dificilă, cu o liră instabilă şi inflaţie şi şomaj ridicate.

Lansarea Deva riscă să creeze noi fisuri în mişcarea islamo-conservatoare din Turcia, după ce în decembrie fostul premier şi ministru de externe Ahmet Davutoglu şi-a lansat propria formaţiune, Partidul Viitorului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.