Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ex-premier bulgar: Importanţa geopolitică a Bulgariei pentru Rusia este în creştere, acest lucru este periculos

cdn.mappr.co
bulgaria

Fostul premier bulgar Nikolai Denkov avertizează într-unt interviu pentru "El Periodico" asupra pericolului ca "alte state" să încerce să controleze Executivul, având în vedere rolul important pe care îl va juca în curând în tranzitarea de gaze către UE, conform Rador Radio România.

El avertizează asupra interesului crescut al "altor" puteri, adică al Rusiei, de a controla din culise luarea de decizii la Sofia, având în vedere rolul țării ca loc de tranzit al gazelor către Uniunea Europeană.

Reporter: Rusia controlează piața de energie din Bulgaria - ați reușit să-i limitați influența?

Nikolai Denkov: Da, am luat niște măsuri, inclusiv interzicerea importului de petrol rusesc la rafinăria Lukoil de la Burgas. Și dacă cineva înșală (importând țiței rusesc), va trebui să oprim asta, deși nu va fi ușor. De asemenea, când am intrat în guvern, am contribuit la eliminarea dependenței centralelor nucleare bulgare de combustibilul nuclear rusesc. Un alt exemplu: am încercat să impunem o taxă pe gazul rusesc, dar a existat multă opoziţie (n.red., din partea Ungariei).

Reporter: În Bulgaria se organizează constant alegeri, iar țara este foarte interesantă pentru Rusia. Observați o creștere a campaniilor rusești de dezinformare?

Nikolai Denkov: Vă rog să-mi permiteţi să completez întrebarea dv. Bulgaria a fost întotdeauna importantă pentru Rusia datorită legăturilor sale istorice și a poziției sale în Balcani, unde Moscova are interese. Însă importanța Bulgariei pentru Kremlin și UE crește semnificativ, întrucât contractele de livrare de gaze către Europa prin Ucraina expiră la sfârșitul anului. Dacă vă uitaţi pe harta Europei, gazul, de oriunde ar veni, ar trebui să fie transportat prin Bulgaria (prin partea bulgară a Turk Stream). Importanța geopolitică a Bulgariei este în creștere, iar acest lucru este deosebit de important și periculos. Pentru că interesul altor țări de a controla guvernul bulgar este în creștere. Cât despre dezinformare, aceasta nu se întâmplă doar la noi. Și în ciuda experienței mari a UE și a SUA în a îi face faţă, s-a dovedit că nu este uşor de sistat. În plus, avem două partide deschis pro-ruse și nu putem accepta practici antidemocratice.

Reporter: Continuă Rusia și ambasadorul său Eleonova Mitrofanova să se comporte provocator?

Nikolai Denkov: (Eleonora) Mitrofanova a fost foarte agresivă în 2022 și 2023. Cu toate acestea, atunci când un diplomat se comportă nediplomatic, el sau ea ajunge să provoace prejudicii țării sale. Imaginea Rusiei în Bulgaria s-a deteriorat. Iar când bulgarii au trecut peste frica lor inițială, au început să se mire de ce există din nou un război în Europa - un război foarte aproape de casă, implicând o țară pe care mulți o consideră apropiată de ei. Și tot aceşti cetățeni au început apoi să înțeleagă că amenințarea nu este doar pentru Ucraina, ci și pentru țările baltice, Moldova și Polonia.

Reporter: Se spune că sprijinul pentru UE și pentru trimiterea de arme în Ucraina este în scădere în rândul cetățenilor bulgari.

Nikolai Denkov: Nu sunt sigur. La început, a fost foarte greu să le explicăm oamenilor acest conflict cu Rusia, de ce ar trebui să ajutăm Ucraina cu sprijin militar. Au trecut luni până când societatea a înțeles întreaga situaţie. Vedem mesaje foarte diferite de la președinte (Rumen Radev, considerat pro-rus) și ultimele două guverne (pro-europene) - primul, condus de Kiril Petkov, și al doilea - de mine. Decizia Parlamentului este foarte clară: există un agresor, trebuie respectat dreptul internațional și trebuie ajutată țara atacată. Președintele bulgar și anturajul său repetă narative rusești: nu ajutați Ucraina, luptați pentru pace, dar fără a explica cum poate să devină această pace durabilă. Aceasta nu este o tendință. Mai degrabă, oamenii sunt confuzi de la cele două narative diferite ale politicienilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.