Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ex-premierul britanic Boris Johnson, întâlnire de gradul 0 cu Zelenski și Maduro

Boris Johnson
Boris Johnson - Volodimir Zelenski

Conform publicației The Sunday Times, fostul premier britanic Boris Johnson a făcut o călătorie neoficială în Venezuela în luna februarie pentru a se întâlni cu președintele Nicolas Maduro, după care a călătorit în Kiev pentru o altă întâlnire neoficială cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

 

Boris Johnson, care a fost premier în perioada iulie 2019 - septembrie 2022, a folosit în această călătorie un avion privat, iar înainte de sosirea în Venezuela a petrecut o vacanţă cu familia sa în Republica Dominicană, unde a stat într-o vilă aparţinând unei rude canadiene îndepărtate, relatează EFE, citează Agerpres.

El a stat mai puţin de 24 de ore în Venezuela, unde a avut o întâlnire cu preşedintele Maduro undeva în apropierea capitalei Caracas. Apoi, Boris Johnson a plecat în Ucraina pentru a se întâlni cu preşedintele Volodimir Zelenski, la împlinirea a doi ani de la declanşarea invaziei ruse.

Potrivit The Sunday Times, fostul premier conservator a efectuat aceste călătorii pe cont propriu, dar a informat Ministerul de Externe de la Londra, condus de colegul său de partid şi de asemenea fost premier, David Cameron.

Boris Johnson, întâlnire de gradul 0 în Ucraina și Venezuela

 

"Boris Johnson s-a întâlnit cu reprezentanţi ai guvernului venezuelean, cu sprijinul activ al Ministerului de Externe şi cu înştiinţarea ministrului de externe, pentru a sublinia necesitatea ca Venezuela să adopte un proces democratic adecvat", a declarat publicaţiei citate un purtător de cuvânt al fostului prim-ministru.

"El a transmis clar în repetate ocazii că nu poate exista o normalizare a relaţiilor atât timp cât Venezuela nu îmbrăţişează deplin democraţia şi nu respectă integritatea teritorială a vecinilor săi. El a expus de asemenea în faţa guvernului venezuelean argumentele în favoarea unei victorii ucrainene" în războiul cu Rusia, a mai spus acelaşi purtător de cuvânt.

Potrivit publicaţiei The Sunday Times, unul dintre principalele obiective ale acestei vizite efectuate de Boris Johnson, un politician apropiat de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, a fost probabil de a interveni în favoarea Kievului, în contextul temerilor că Venezuela ar putea oferi Rusiei sprijin, inclusiv militar, în războiul cu Ucraina.

Aceeaşi publicaţie mai notează că Johnson şi Maduro au discutat de asemenea despre alegerile prezidenţiale care vor avea loc anul acesta în Venezuela şi despre necesitatea reducerii tensiunilor dintre această ţară şi fosta colonie britanică Guyana, cu care Venezuela are o dispută teritorială.

Un purtător de cuvânt din cadrul Foreign Office a precizat în acest timp că "a fost o vizită privată, dar Boris Johnson i-a trimis ministrului de externe un mesaj text când era pe drum". "Întrucât nu a fost o întrevedere oficială, nu era necesară şi nici nu a fost solicitată o permisiune" din partea Foreign Office, iar deplasarea nu a fost finanţată din fonduri publice, a adăugat purtătorul de cuvânt.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.