Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Examen trecut cu brio de Baia Mare în contextul candidaturii pentru titlul de Capitală Europeană

chereches

În perioada 29 mai -  1 iunie 2015, Baia Mare a găzduit o serie de evenimente culturale de înaltă ținută, organizate cu ocazia Zilelor Culturale ale capitalei Maramureșului. În contextul candidaturii anunțate pentru obținerea titlului de Capitală Europeană a Culturii în 2021, Baia Mare a trecut cu brio un examen în fața cetățenilor săi, dar și a turiștilor care s-au aflat în această perioadă în orășelul de care se aude din ce în ce mai des la nivel național și chiar european.

Piața Cetății, o piațetă de anvergură europeană, de interes pentru cetățeni și turiști

În prima seară a evenimentelor a fost inaugurată și Piața Cetății, un spațiu relevant în istoria municipiului, situat în Centrul istoric, care a fost supus unor ample lucrări de reamenajare și modernizare. Au fost puse în valoare descoperirile arheologice care aduc la suprafață date despre o mică parte din istoria municipiului Baia Mare. Este vorba despre fundațiile Bisericii Sf. Ecaterina (ridicată în secolul al XV-lea), o parte din fundațiile și elevația Bisericii Sf. Martin (sec. al XV-lea, la Nord de Biserica Sfânta Treime, construită de iezuiți între anii 1717 și 1722, despre care documentele vremii menționau că s-a suprapus peste biserica medievală) și ruinele Bisericii Sf. Ștefan (secoul al XIV-lea). Întreaga Piață este acum pusă la punct la cel mai înalt nivel, îmbinând vestigiile istorice cu amenajarea modernă a spațiilor pietonale și de relaxare, cu zone verzi amenajate la perfecție. Întreaga zonă este semnalizată din punct de vedere turistic, pentru ca toți cei care ajung acolo să poată cunoaște o mică parte din istoria municipiului Baia Mare.

Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare: “Este un proiect prin care recuperăm istoria orașului nostru, lucrări care au durat aproape trei ani, din care doi au însemnat doar săpăturile arheologice. Un proiect unde ne-am ambiționat să găsim fiecare vestigiu relevant pentru istoria orașului nostru. Este o piațetă care validează orașul nostru ca un oraș european, multicultural, multietnic, un oraș divers pentru că diversitatea este adevărata valoare a orașului nostru. Baia Mare este orașul care prin acest spațiu poate face un pas important spre dezideratul nostru de a deveni Capitală Europeană a Culturii în 2021 și prin modul în care am arătat și scos la ivealăși în lumină vestigiile celor trei biserici care au fost aici, dar și cum am pus în evidență bisericiile care astăzi sunt pentru sufletul nostru în această piațetă”.

Ceasul istoric din Turnul Ștefan este unul dintre cele trei funcționale în toată Europa

Un alt edificiu care va fi deschis curând publicului este Turnul Ștefan, care a fost restaurat, fiind unul dintre simbolurile pentru care este cunoscut orașul.Turnul Ștefan este de fapt fosta clopotniță a cetății, care fusese dată în folosință în 1376. Ceasul istoric din turn este, după foarte mulți ani, din nou funcțional.

Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare: “Turnul Ștefan va putea fi vizitat în curând, iar turiștii vor avea marea surpriză să vadă un spațiu emblematic. Superb restaurat, vor vedea un ceas din care se mai găsesc doar cinci în Europa, din care doar trei funcționale. Cele trei funcționale sunt unul în Baia Mare, unul în Praga și unul în Budapesta. Este pentru mine o mare bucurie să văd acest turn emblematic, istoric pentru orașul nostru, redat comunității. Avem și lucruri pe care nu le-au văzut încă cei care au vizitat piața. Avem la baza turnului o capelă pe care o vor putea folosi cetățenii pentru servicii religioase, atât ortodocșii cât și catolicii”.

content-image

Artiști de talie internațională au susținut concerte extraordinare în inima cetății băimărene

În ceea ce privește programul cultural de care au avut parte băimărenii și turiștii, demne de menționat ar fi prezența unuia dintre cei mai renumiți violoniști ai lumii, Eugen Sârbu, care a susținut un concert extraordinar alături de sora sa, Carmina Sârbu și Camerata Cluj dirijată de Florin Totan. La Zilele Culturale ale Municipiului Baia Mare a fost invitat și violonistul Alexandru Tomescu și pianistul Eduard Kunz, cu Turneul internațional Stradivarius Enescu Experience 2015. În cele patru zile ale sărbătorii culturale ale municipiului Baia Mare pe scenele amplasate în Centrul Vechi și în Piața Cetății au urcat și alți artiști celebri. Sopranele Ruxandra Donose și Natalia Buciuman, tenorul Cristian Mogoșan, acompaniați de Orchestra și Corul Nova musica dirijate de Gabriel Bebeșelea; soprana Nelly Miricioiu Kirk, tenorul Vlad Miriță, baritonul Florin Esteban acompaniați de Corul Nova musica și orchestra Sinfonia Cluj dirijate de Florin Totan; Tudor Gheroghe și Orchestra și Corul Nova musica dirijate de Marius Hristescu. Spectacolul de operă Bărbierul din Sevilla de G. Rossini susținut de Opera Română Craiova, dar și Gala Operei au fost alte evenimente culturale care au reconfirmat dorința comunității băimărene de a obține titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021. În Baia Mare au mai fost și Dan Puric, Grigore Leșe, scriitorul Mircea Dinescu, Maia Morgenstern cu Teatrul Evreiesc de Stat din București și mulți alții.

content-image

content-image

content-image

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.