Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Examinarea care găsește cancerul oriunde în corp

Radu Pop
Sanador
pet-ct

Astăzi, pentru a depista, stadializa și urmări pe termen lung bolnavii cu diverse forme de cancer, precum cel ginecologic, cancerul pulmonar, de esofag, colorectal, de prostată ori de pancreas, medicii recomandă tot mai des o examinare modernă, numită PET-CT. Aceasta este o investigație hibridă, de medicină nucleară și imagistică medicală modernă, care îmbină tomografia cu emisie de pozitroni (PET) cu tomografia computerizată (CT), pentru a descoperi celulele canceroase cu o precizie fără egal. Informațiile exacte și imaginile 3D foarte clare care se pot obține prin investigația PET-CT sunt importante pentru diagnosticul și, mai ales, pentru urmărirea pe termen lung a bolnavului cu cancer.

Pentru a putea descoperi celulele canceroase, oriunde s-ar ascunde în organism, examinarea PET-CT se bazează pe injectarea în corp a unei substanțe radioactive, care se comportă similar glucozei și care poate fi evidențiată prin examenul PET. După injectare, celulele maligne, care sunt cunoscute ca fiind mari consumatoare de glucoză, absorb această substanță radioactivă. Astfel, dacă apare o mare acumulare de substanță radioactivă într-o anumită parte a corpului, asta înseamnă că acolo există, cel mai probabil, celule maligne.

Această investigație are mai multe beneficii, cum ar fi posibilitatea de a examina întregul organism într-o singură ședință, determinând dimensiunea și localizarea tumorii primare, precum și a metastazelor. De asemenea, examinarea PET-CT poate fi folosită pentru a evalua pacienții după intervențiile chirurgicale, radioterapie sau chimioterapie. Astfel, medici pot observa dacă, după un anumit tratament, au mai rămas în organism celule canceroase, denumite și „celule tumorale restante”.

Principalul avantaj al acestei investigații este că ne spune cum răspunde o persoană cu cancer la tratamentul personalizat. Acest lucru este foarte important pentru a ajusta, la nevoie, tratamentul inițial, întrucât, uneori, oameni cu același tip de cancer pot răspunde diferit la același tratament. De aceea, PET-CT este de mare folos pentru a urmări cum evoluează boala. Medicii pot adapta sau, la nevoie, chiar schimba radical tratamentul gândit inițial.

În Spitalul Oncologic SANADOR, pentru investigația PET-CT, Departamentul de Medicină Nucleară dispune de un echipament de vârf, Siemens Biograph Horizon-3R, unic în România. Acesta scanează foarte rapid pacienții, în jur de 30 de minute, în funcție de starea lor de sănătate. În plus, PET-CT implică o expunere foarte redusă la radiații, pentru că substanțele radioactive care sunt introduse intravenos în corp se elimină foarte rapid. Molecula de glucoză radioactivă este activă în jur de două ore de la administrare, ceea ce reduce foarte mult riscul de efecte adverse prin iradiere.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.