Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ALDE deschide ușa pentru UNPR, PNL și PSD / INTERVIU

usa

ALDE trebuie să fie atent pentru că a fost catalogat drept partidul către care se indreapta cei cu probleme de integritate din alte formațiuni politice, a declarat noul secretar general al partidului, Nicolae Nasta, intr-un scurt interviu pentru STIRIPESURSE.RO. Cu toate acestea, usile sunt deschise pentru nemultumitii din UNPR, PNL si PSD, spune urmașul lui Daniel Chițoiu în ALDE.

Stiripesurse.ro: Cum ati gasit partidul?

Nicolae Nasta: Sa va raspund intr-un spirit de gluma, l-am luat la un 6-7 la suta si ne ducem spre doua cifre, deci 10 la suta, cel putin. L-am gasit OK pentru ca l-am construit usor-usor impreuna, suntem hotarati sa mergem singuri si la alegerile locale si la parlamentare si marea noastra dorinta este ca munca, greul, sa le duca cei tineri, cei noi in politica. Nici eu nu mai sunt tanar, am 52 de ani, dar macar sunt nou in politica si ne dorim in partid un suflu nou. Vrem sa ducem partidul acolo unde sa putem spune ca suntem a treia forta politica, asta e obiectivul major.

Cati alesi locali aveti?

Nu va pot spune exact cati avem, dar va pot spune ca in Ilfov, acolo sunt senator, avem un singur primar ALDE, primarul de la Chiajna si mai multi consilieri locali. Este clar ca la locale vom avea o problema, avantajate sunt partidele mari, respectiv PNL si PSD, sunt avantajati clar primarii vechi aflati in functie, dar ne batem si muncim pentru locul nostru, locul 3, unde probabil ne vom baza mai mult pe viceprimari, pe consilieri locali, consilieri judeteni.

Cum veti face in campanie sa nu fiti nici PNL, nici PSD, nici altcineva? Cum va diferentiati, ‘Noi suntem ALDE’?

Noi suntem si ne consideram ca fiind singurii liberali din Romania si suntem clar pe partea dreapta, fara doar si poate, acesta este locul nostru pe esichierul politic, dar trebuie sa vedem in viitorul apropiat ce se mai intampla pe scena politica din Romania, unde lucrurile sunt putin ciudate: avem Guvern tehnocrat care din pacate nu are nicio responsabilitate, nu deconteaza politic si atunci va fi putin greu pentru ca am ‘feeling-ul’ ca nu isi vor asuma nimic anul acesta ci vor sta doar la panda sa nu greseasca si avem datoria, noi, partidele, sa fim mai vocali. PNL si PSD nu vor sa spuna ca sunt nici la guvernare nici in Opozitie. Noi ne-am situat ca singurul partid in Opozitie.

Exista o posibilitate de confuzie PNL-ALDE la urne? Veniti din PNL, va stiti fostul partid. Cum intelegeti disocierea PNL-ALDE?

Noi dorim sa facem o departajare clara intre noi si noul PNL, marele PNL cum isi spun ei. In 2014 cand am plecat din PNL, motivul principal de separare a fost ca s-au asociat, au facut acea alianta cu PDL-ul. In 2012 sloganul principal in campanie, o campanie atipica, o campanie foarte simpla, a fost ‘Sa terminam cu PDL-ul’, ‘Jos Udrea, Basescu’, stiti foarte bine, cam asta a fost principalul slogan. ALDE este singurul partid liberal, suntem liberalii autentici din Romania, e clar ca nu vor fi confuzii la alegeri. Noi o sa incercam sa ne identificam cat mai bine, in perioada urmatoare vom incepe o campanie de promovare si o vizita in toate zonele, incepem cu Bucurestiul, apoi Moldova si toata tara, sa ne cunoastem mai bine filialele.

In ultimele cercetari, sondaje, asa cum le aveti la partid, cum e vazut ALDE, care sunt posibilele evolutii? Care e tabloul de ansamblu?

Tabloul daca l-as face eu as fi putin mai optimist decat orice optimist, sunteti dumneavoastra mult mai bine pregatiti decat noi in a amenda fiecare lider al partidului, dar eu cred ca suntem intr-o pozitie buna, suntem intr-un moment favorabil in care, daca ceea ce promitem electoratului, daca ceea ce vedem ca se cere azi in Romania, vom sti sa dezvoltam si vom fi capabili sa respectam ceea ce promitem, cu siguranta ca vom creste in fiecare luna pana la alegerile locale si putem sa ne stabilim un target sper eu mai mare la parlamentare. Lucrurile depind numai de noi, de membrii nostri, de liderii partidului.

Ceea ce promitem trebuie sa incercam sa punem in practica, sa nu mai existe campanii, asa, doar vorbe in vant pe care la cateva zile dupa incheierea alegerilor sa le uitam, asta este singura si principala mea dorinta. Daca as avea convingerea ca in continuare campaniile vor fi doar vorbe in vant, sincer va spun ca as fi dispus sa fac si eu un pas in spate si sa spun si eu ‘Nu, multumesc, nu mai doresc o astfel de polica’. Imi doresc o politica in care politicienii sa se tina de cuvant.

E o situatie despre care toata lumea vorbeste, liberali nemultumiti care se indreapta catre ALDE. Cum veti gestiona situatia? La ce-ar trebui sa fie atent partidul?

Trebuie o atentie pentru ca deja am fost usor catalogati ca partidul in care cei cu probleme de integritate, respinsi de PNL si PSD, se vor indrepta catre noi. Punctul meu de vedere este ca pana nu avem o hotarare definitiva si irevocabila, prezumtia de nevinovatie exista. Bineinteles ca incercam sa gestionam aceasta problema destul de serioasa azi in Romania, in care toate partidele incercam sa curatam scena politica romaneasca de politicieni care au avut probleme, diverse condamnari, probleme cu integritatea. Trebuie sa transam aceste situatii astfel incat in ALDE sa avem cat mai multe persoane curate, sa spun asa, si la nivel central si la nivelul intregii tari, in toate organizatiile.

Va doriti ca cei nemultumiti din PNL si PSD sa se inscrie in ALDE?

Mai mult m-as orienta pe zona liberala, pentru ca avem aceeasi orientare, partea PSD-ului nu stiu ce sa va spun la momentul asta. Am avut o guvernare buna, guvernarea USL-ului, apoi cu UNPR si PSD am avut o colaborare foarte buna in care ne-am impus in Codul Fiscal toate masurile liberale pe care noi, ALDE, ni le-am propus. Nu stiu ce sa va spun, sunt multi nemultumiti si in PSD si in UNPR si in PNL. Usa este deschisa, dar cu masura, depinde de la situatie la situatie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.