Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

EXCLUSIV Cum a încercat Gruia Stoica să pună mâna pe un contract uriaș cu statul. Numele lui Fenechiu în dosar/ STENOGRAME

interceptari telefonice
Potrivit documentului DNA intrat in posesia pesurse.ro, seful Granpet prin intermediul avocatului Doru Bostina au incercat sa cumpere influenta pentru a pune mana pe contractul de aproape 100 de milioare de EURO.
Ei au incercat sa cumpere sefii CFR Marfa care sa divulge cu ce pret mergeau la licitatie asa incat Grupul Feroviar Roman detinut de Gruia Stoica sa vina cu un pret mai mic si sa aiba castig de cauza.
"În luna mai 2013, S.C. Complexul Energetic Oltenia ( în continuare C.E.O.) S.A. Târgu Jiu, a lansat public procedura de licitație ce avea ca scop încheierea acordului cadru și a contractelor subsecvente având ca obiect „Servicii de transport feroviar de cărbune” pentru sucursala Electrocentrale Craiova II, sucursala Electrocentrale Ișalnița și sucursala Electrocentrale Turceni.
Potrivit fișei de date a achiziției, datată mai 2013 și aprobată de numitul Ciurel Dan Laurențiu, director general executiv al S.C. C.E.O. S.A., valoarea estimată a contractului era de 473.068.410 lei, fără TVA(195.079.200 pentru S.E. Turceni, 105.414.600 pentru SE Craiova II și 172.574.610 pentru S.E. Ișalnița). Potrivit aceluiași document, durata contractuală era de 36 de luni,începând cu data de 01.02.2014, iar criteriile de atribuire a contractului erau „cel mai mic preț” sau „oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic”.
În data de 17.01.2014, S.C. C.E.O. S.A. a transmis invitaţii de participare la procedura în cauză (organizată conform normelor interne ale autorităţii contractante) către S.N.T.F.M. „C.F.R. Marfă”(în continuare C.F.R. Marfă), SC U T SA Voluntari, SC Grup Feroviar Român SA Bucureşti, SC S I SA Bucureşti şi S.C. DB S R România S.R.L. Timişoara. Termenul de depunere a ofertelor de către societățile comerciale dispuse să ia parte la procedura de licitație era data de 29.01.2014, ora 12:00.
Prin adresa nr. …20.01.2014, C.F.R. Marfă și-a manifestat intenția de a participa la procedura de achiziție a serviciilor de transport feroviar de cărbune pentru cele trei sucursale aparținând S.C. C.E.O. S.A., sens în care a solicitat eliberarea documentației de atribuire (fișe de date, caiet de sarcini, model de contract subsecvent, model de acord cadru).
C.F.R. Marfă a fost înființată prin Hotărârea de Guvern nr. 582/1998, prin reorganizarea Societăţii Naţionale a Căilor Ferate Române. Potrivit actului normativ sus-menționat C.F.R. Marfă este persoană juridică română, se organizează şi funcţionează în conformitate cu legislaţia în vigoare. Conform actului constitutiv al societății, pachetul majoritar de acțiuni ale CFR Marfă este deținut de statul român. Prin urmare, numitul D. D. A, director general al C.F.R. Marfă are calitatea de funcționar public potrivit dispozițiilor art. 147 C.pen.
Revenind la situația de fapt, în data de 22.01.2014, Stoica Gruia, persoană ce controlează S.C. Grup Feroviar Român S.A. Bucureşti, membră a grupului Grampet, a purtat discuţii cu învinuitul Boştină Doru-Cătălin, avocat în cadrul Baroului Ilfov, în incinta restaurantului din cadrul hotelului…, situat în municipiul București, în cadrul cărora i-a trasat sarcini referitoare la modul de acţiune în vederea adjudecării la un preţ avantajos S.C. Grup Feroviar Român S.A. a contractului de transport de la nivelul S.C. C.E.O. S.A.
 
Inițial, inculpatul Stoica Gruia l-a întrebat pe învinuitul Boștină Doru Cătălin dacă, se mai află în relații bune cu fostul secretar de stat din Ministerul Transporturilor din anul 2013 („Zi-mi şi mie tu erai pe bune cu un secretar de stat de la Transporturi, Găurean”). Urmarea a răspunsului afirmativ al învinuitului Boștină Doru Cătălin, Stoica Gruia a continuat, fiind interesat cât de bine îl mai strunește pe directorul de la Transporturi, pe ăla mare”(n.n. referire la, directorul general al C.F.R. Marfă). Învinuitul, Boștină Doru Cătălin nu a fost capabilsă ofere un răspuns concret dar a promis că se va ocupa”.
 
Următoarele replici ale celor doi inculpați trădează evident menirea infracțională a întrevederii din data de 22.01.2014:
Stoica Gruia: Cine este mai influent acolo, FENECHIU sau GĂUREAN?(n.n. referire la fostul ministru al Transporturilor Fenechiu Relu)
 
Boștină Doru-Cătălin: FENECHIU nu mai are cum...
Stoica Gruia: Aşteptăm! GĂUREAN era omul lui. Deci după ce... îţi spun exact, vreau să-ţi fac o propunere.
Boștină Doru-Cătălin:Da. Da.
Stoica Gruia: Propunerea este că a mai avut un contract.
Boștină Doru-Cătălin:Da
Stoica Gruia: Asta înseamnă scurt….
Boștină Doru-Cătălin: Mă ocup ?!
Stoica Gruia: Da, dar nu trebuie să…., deci, trebuie să aflăm...ştii tu…
Imediat, învinuitul Boștină Doru Cătălin, în prezența inculpatului Stoica Gruia l-a apelat telefonicpe numitul Găurean Călin-Bogdan căruia,după un schimb de amabilități, pigmentat cu replici aparent deferente ale învinuitului Boștină Doru Cătălin, i-a propus o întâlnire pentru ziua următoare la restaurant în București: „ Să trăiţi! Când eraţi mare în funcţia asta, ne mai băgaţi şi pe noi în seamă, mai fumam o ţigară, mai alea, alea, alea… mă mai lăudam şi eu, uite, mă, am şi eu un prieten ministru. Mai putem să mai... ? Nici eu nu mi-am imaginat că se termină…doamne fereşte…nu ne dorim asta. Păi, uite, nu ne-am mai văzut de mult şi mă gândeam că poate, uite, fumăm o ţigărică zilele astea. Azi, mâine, poimâine, când poţi tu! Mâine ţi-ar fi mai ok. Mâine, după trei? Păi…ne vedem la trei,? Gata, că stăm mai în linişte acolo, da? Gata, te pup, pa, pa, numai bine…pa, pa”. Consecutiv încheierii convorbirii telefonice de către învinuitul Boștină Doru Cătălin, inculpatul Stoica Gruia și-a manifestat nemulțumireacu privire la relația interpersonală pe care o are cu numitul Drăghici Dragoş - Alexandru, directorul general al C.F.R. Marfă, și totodată reticența că învinuitul Boștină Doru Cătălin va reuși în demersurile sale infracționale:Ăla de la CFR MARFA are atâta mândrie în (folosește cuvinte obscene) lui, e atât de dobitoc, încât nu ştiu ce o să faci”.
 
În contextul aceleiași discuții, învinuitul Boștină Doru Cătălin a revenit la subiectul inițial și i-a cerut inculpatului Stoica Gruia lămuriri suplimentarea referitoare la subiectul pe care urma să îl abordeze la întâlnirea de ziua următoare cu numitul Găurean Călin-Bogdan: „Deci, de la GĂUREAN ce trebuie să mai aflu dacă mai are controlul trebii? De la GĂUREAN trebuie să aflu dacă mai e în controlul trebii? Acolo la MARFĂ?”. În referire la acest aspect, inculpatul Stoica Gruia i-a detaliat lui Boștină Doru Cătălin care era de fapt scopul intervenției sale pe lângă numitul Găurean Călin-Bogdan anume, licitație ce urma să fie organizată de CEO la data de 29.01.2014 și care a avea ca obiect „un transport mare de cărbune”:
Stoica Gruia: Da. E o licitaţie peste o săptămână.
Boștină Doru-Cătălin: Da.
Stoica Gruia: Marţi.
Boștină Doru-Cătălin: Da.
Stoica Gruia:Un transport mare de cărbune.
Boștină Doru-Cătălin: Da.
Stoica Gruia: Ca boul ăsta să vină…
Boștină Doru-Cătălin: Să știm preţul…
Stoica Gruia: Preţul, să ştim tot, să trimită ăla acolo să trimită un om de-al meu și să-și vadă de treaba luila partea asta suntem… șpăgile. BOȘTINĂ nu te pune cu mine…cu ăsta, că nu-i arde
Boștină Doru-Cătălin: Da. Gata.
Stoica Gruia: Marţi este licitaţia! Vezi prima data dacă GĂUREAN, dacă e sub mâna lui. Vezi cine-l ia de urechi şi cine-l controlează pe el.
Boștină Doru-Cătălin: Am înţeles!
Stoica Gruia: Și să îi facem rost!
Boștină Doru-Cătălin: Da. Gata! Da. Gata domne, vorbesc cu omul!
Stoica Gruia: Nu ştie asta adevăratelea de problemele CFR MARFA! Să vedem cine a câştigat, că asta se face o singură data! (neinteligibil, cei doi în același timp) S-o spună acolo, unii nu înțeleg… (limbaj trivial)…de prost ce e…
Pe fondul aceleiași discuții ambientale, inculpatul Stoica Gruia i-a făcutcunoscut celuilalt inculpat că pentru „serviciile” sale va fi recompensat cu 3 milioane de euro, eșalonat câte un milion anual:
Stoica Gruia: Eu vă dau 3 milioane . Dar le nu ceri o dată. Ți le dau anual 1 milion… 1 milion
Boștină Doru-Cătălin: Da.
Spre finalul discuției, inculpatul Stoica Gruia i-a învederat învinuitului Boștină Doru Cătălin că ar trebui urgentate acțiunile de influențare ale numitului Drăghici Dragoş – Alexandru prin intermediul lui Găurean Călin-Bogdan întrucât „merită” iar eventualitatea câștigării licitației de către societatea condusă de inculpatul Stoica Gruia ar asigura acestuia din urmă un confort financiar pentru următorii trei ani:
Stoica Gruia: Da, dar nu-mi fă mie lauri acum că sunt... Eu cred că noi doi trebuie să rezolvăm ceva ...(neinteligibil)... şi lasă-mă să îţi fac o ofertă şi pentru ăsta. Dar du-te un pic peste el. Fă-ți un pic timp pe chestia asta.
Boștină Doru – Cătălin: Da.
Gruia Stoica: Dacă omul are timp ăsta, du-te chiar astăzi peste el, vezi că ți-am zis că bănuiesc că merită.
Boștină Doru-Cătălin: Merită, merită, merită!
Stoica Gruia: Du-te un pic peste el.
Boștină Doru-Cătălin: Da, da.
Stoica Gruia: Am trei ani contract, asta e! ...(neinteligibil)...
Boștină Doru-Cătălin: Am înţeles, fără nici o problemă!
Stoica Gruia: Ii zic: Bă, ştiu şi de ăla şi de ăla! Ce-o să spună? Nu s-a putut! A fost mai bun!
Boștină Doru-Cătălin: Bă, a fost licitaţie.
Stoica Gruia: E chestia că nu îndeplinesc condițiile. Ei au acolo în cap că eu nu îndeplinesc condițiile.
Boștină Doru – Cătălin: Aha.
Stoica Gruia: Bă, e adevărat că nu le îndeplinește, dar s-ar putea să le îndeplinească. Vezi cum o dai.
Boștină Doru-Cătălin: Am înțeles. Da, da, da.
Stoica Gruia: Iar dacă le îndeplinește, vreau să știe. Asta. Din CFR cineva cunoscut merge acolo cu un singur plic, ştim și noi despre ce este vorba, așa... controlăm cum trebuie ... trei bețe. FENECHIU şi cu ăştia nu mai...
Boștină Doru-Cătălin: Nu mai sunt în...
Stoica Gruia: Dar cu ăsta vorbeşti: Eşti în stare s-o faci sau nu?
Boștină Doru-Cătălin: Da, domne, direct.
Stoica Gruia:Dar acum află, te rog eu frumos!
Boștină Doru-Cătălin: Aflu! Cum dracu! Trebuie să aflu dacă e el sau nu e el!
Stoica Gruia: Exact! Şi ne punem un pic în mişcare şi aflăm cine dracu e.
Boștină Doru-Cătălin: Cine îl ţine pe om...
Stoica Gruia: Să-l cheme și să-i îi spună: Prietene, nu e în ordine aşa, nu rişti nimic, dă-te în ...(limbaj trivial), am mai fost în 10000 de locuri şi nu a murit nimeni din chestia asta, da? Şi dacă pleci, pleci fericit! Da?
Boștină Doru-Cătălin: Da, gata! Am înţeles!
Stoica Gruia: Dacă pleci, pleci liniştit, fericit şi cu asta, basta! ...(neinteligibil)...a venit aia să ne dea ordine nouă.
Spre finalul convorbirii purtate în mediu ambiental, inculpatul Stoica Gruia i-a reiterat învinuitului Boștină Doru Cătălin, oferta cu privire la suma de 3.000.000 euro, propunându-i încheierea unui contract de asistență juridică pentru a disimula remiterea sub aparenta formă a unor consultații juridice:
Stoica Gruia: Băi, zic: Vezi portretul că se vede de la distanță?
Boștină Doru-Cătălin: Da. Gata, domne. Mâine mă văd cu omul!
Stoica Gruia: Trei beţe că sunt eu pornit!
Boștină Doru-Cătălin: Da, da.
Stoica Gruia: Acum este momentul! ...(neinteligibil)... Trei beţe ...
Boștină Doru-Cătălin: Da. Hai, măi, ce dracu!
Stoica Gruia: Şi cu ăsta îţi fac eu o ofertă. ...(neinteligibil)... Am lucrat, tu nu ai vrut să mai lucrezi cu mine, ok, dar eu cred că ar fi bine să îţi faci, să rezolvi, dacă contractul te ajută, nu are nimeni ce să îţi spună dacă contractul te ajută, că nu au ce. Şi vezi, fă nişte dosare undeva, nu ştiu dacă trebuie să spunem ANI, că are un frate colonel pe acolo. E sau nu e? Tu ştii?
Boștină Doru-Cătălin: Nu, dar asta știi cum aflăm? Imediat! Si câtă influență!
Stoica Gruia: Mâine trebuie să mă duc în Croaţia.
Boștină Doru-Cătălin: Da.
Stoica Gruia: Și pe urmă vroiam să mă duc la un munte să mă relaxez. Nu pot, mă întorc în ţară! Să vedem ce facem!
Boștină Doru-Cătălin: Da. Când te întorci?
Stoica Gruia: In cazul ăsta mă întorc joi seară! Mâine seară sunt înapoi.
Boștină Doru-Cătălin: Ne vedem vineri, ne vedem vineri.
Potrivit înțelegerii stabilite între cei inculpat și învinuit, acesta din urmă s-a întâlnit în data de 23.01.2014, cu martorul Găurean Călin-Bogdan căruia i-a solicitat intermedierea unei întrevederi între inculpat și numitul Drăghici Dragoş – Alexandru. Martorul Găurean Călin-Bogdan i-a învederat învinuitului că nu poate da curs solicitării sale, recomandându-i să îi comunice inculpatului că ar fi mai bine să ia legătura cu fostul ministru al Transporturilor, numitul Fenechiu Relu. Împrejurarea la care facem referire este confirmată de declarațiile învinuitului și ale martorului Găurean Călin-Bogdan.
Revenind la cronologia evenimentelor, în aceiași zi, 24.01.2014, inculpatul Stoica Gruia a transmis un SMScătre Fenechiu Relu cerându-i „5 minute” pentru o întâlnire. Fenechiu Relu, i-a răspuns că se află în Iași. Nici în zilele următoare se pare că nu a avut loc o întâlnire între cei doi însă, merită reliefată insistența inculpatului de a găsi orice mijloc și orice persoană disponibilă să marșeze la planul infracțional pe care l-a conceput.
Încercările inculpatului Stoica Gruia, de a afla conținutul ofertei pe care urma să o depună CFR Marfă nu au avut nici un rezultat, aspect care de altfel nu este de natură să înlăture existența infracțiunii de cumpărare de influență, astfel că, la data de 29.01.2014, la sediul SC CEO SA din municipiul Târgu-Jiu, au fost depuse două oferte pentru participarea la licitație, una aparținând CFR Marfă și alta aparținând GFR Group. În aceiași zi, întreaga documentație a fost ridicată de organele de urmărire penală, urmând a fi depuse la dosarul cauzei.
În final, trebuie precizat că, în cauză, nu s-a putut proceda la audierea numitului Drăghici Dragoş – Alexandru întrucât în seara zilei de 23.01.2014 a suferit un atac cerebral, la acest moment aflându-se în comă, așa cum rezultă din cuprinsul verificărilor efectuate la Spitalul Elias.
Conclusiv, în ce privește infracțiunea săvârșită de inculpatul Stoica Gruia, cu privire la care se formulează propunere de arestare preventivă, reținem următoarele :
La data de 22.01.2014, inculpatul Gruia Stoica i-a promis învinuitului Boştină Doru-Cătălin suma de 3.000.000 euro, în schimbul influenței pe care acesta a lăsat să se creadă că o are, prin intermediul numitului Găurean Călin-Bogdan asupra numitului Drăghici Dragoş - Alexandru, directorul general al S.N.T.F.M. „C.F.R. Marfă” S.A., în scopul divulgării de către acesta din urmă, cu încălcarea atribuțiilor de serviciu, a prețului pe care societatea pe care o conduce urma să îl ofere în cadrul licitației organizate de S.C. Complexul Energetic Oltenia S.A. la data de 29.01.2014 și, care avea ca obiect prestarea de servicii de transport de cărbune pe o perioadă de 36 de luni, începând cu 01.02.2014,cu o valoare estimată de 473.068.410 lei, fără T.V.A.
 
La data de 22.01.2014, învinuitul Boştină Doru-Cătălin, a acceptat promisiunea sumei de 3.000.000 euro, formulată de inculpatul Stoica Gruia, lăsând să se creadă că, prin intermediul numitului Găurean Călin-Bogdan, îl poate determina pe numitul Drăghici Dragoş-Alexandru, directorul general al S.N.T.F.M. „C.F.R. Marfă” S.A., ca prin încălcarea atribuțiilor de serviciu, să divulge prețul pe care societatea pe care o conduce urma să îl ofere în cadrul licitației organizate de S.C. Complexul Energetic Oltenia S.A. la data de 29.01.2014 și, care avea ca obiect prestarea de servicii de transport de cărbune pe o perioadă de 36 de luni, începând cu 01.02.2014,cu o valoare estimată de 473.068.410 lei, fără T.V.A.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.