Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Șeful Patrimoniului, demis de ministrul Culturii în urma scandalului legat de Roșia Montana/ UPDATE

exclusiv

Vlad Alexandrescu, Ministrul Culturii, l-a schimbat din funcție pe șeful Institutului National al Patrimoniului, Radu-Petre Năstase. Demiterea vine ca urmarea a scandalului generat în jurul unor monumente de patrimoniu de la Roșia Montana. Noul manager general al Institutului Național al Patrimoniului este Ștefan Bâlici, conferențiar la Universitatea de Arhitectură „Ion Mincu”. Potrivit acelorași informații și procurorii anticorupție ar fi pe fir și nu a exclusă să avem date în curând într-un dosar referitor la clasarea monumentelor de Categoria A de la Roșia Montana, mai susțin sursele citate.

Directorul demis, Radu Petre Năstase, a fost instalat în funcție de către PSD după ruperea USL, în martie 2014 la conducerea INP, o instituție strategică pentru patrimoniului național, atât din perspectiva fondurilor pe care le gestionează pentru reabilitarea patrimoniului național, cât și pentru clasarea sau declasarea din lista monumentelor istorice, activitate cheie în domeniu.

Vezi și: EXCLUSIV Sondajul PSD pentru Primăria Capitalei

Vezi și: ANAF i-a dat lovitura unui condamnat celebru: Închis şi cu banii luaţi

Activitatea acestuia la conducerea instituției a fost dezastroasă, susțin surse din minister, haosul domnind în cadrul INP: fonduri pierdute, proiecte abandonate. Năstase, ocupat cu alte „urgențe”, trecea pe la instituție de câteva ori pe săptămână și funcționarea instituției era practic lăsată în voia sorții. Mai curios este că pe toată perioada mandatului la INP, Năstase s-a ocupat nestingherit, în continuare, de firma sa de arhitectură și de proiectele generoase ale acesteia, din bani publici sau privați, mai susțin aceleași surse.

Năstase, se pare fiind rudă cu fostul premier Adrian Năstase, a fost impus în 2014 de către oameni cu interese în zona firmelor de arhitectură și reabilitări edilitare. Sursele politice precizează că Valeriu Zgonea și Liviu Dragnea ar fi stat în spatele acestei numiri. Radu Petre Năstase ar fi fost membru al unei comisii foarte importante în cadrul Ministerului Dezvoltării, care aproba toate proiectele privind reabilitarea centrelor istorice ale orașelor.

De asemenea, Năstase este fondatorul și managerul firmei ADEST ARCHITECTURE, care ar fi abonată la proiecte pe milioane de euro din fonduri publice exact în perioada în care acesta a fost la conducerea INP. Unul dintre marile tunuri ale firmei a fost realizarea pavilionului românesc de la expoziția internațională de la Milano, din 2014. Contractul, în valoare de aproape 4 milioane de euro, a fost adjudecat prin Ministerul Afacerilor Externe, condus la acea vreme de PSD. Realizarea pavilionului a generat scandaluri în serie, cele mai multe legate de valoarea reală a investiției. Totodată, numeroase alte investiții, precum săli de conferințe de la Ministerul Afacerilor Externe, Băneasa Shopping City, Bucharest Business Park au au fost realizate de firma lui Năstase.

Pe 30 decembrie 2015, Ministerul Culturii a sesizat DNA în legătură cu nereguli legate de patrimoniul de la Roșia Montană. Sesizarea vizează chiar Institutul Național de Patrimoniu, unde s-au făcut verificări “pentru a vedea dacă au existat conflicte de interese, chestiuni care pot prejudicia patrimoniul național al României nu numai în problema de la Roșia Montană”, a declarat ministrul Vlad Alexandrescu. Iar aceste „conflicte de interese” s-ar referi tocmai la perioada mandatului fostului director.

Roşia Montană Gold Corporation a anunțat în vara anului trecut că a depus o cerere de arbitraj la Centrul Internațional de Soluționare a Disputelor Relative la Investiții (ICSID) împotriva României.

În noiembrie, acționarii RMGC au decis retragerea din toate litigiile deschise în România, potrivit actelor depuse la Monitorul Oficial: “renunțarea de către societate la judecata litigiilor aflate pe rolul instanțelor de judecată din România, în care societatea are fie calitatea de reclamant, fie de ce de terț intervenient şi încetarea participării societății în orice demersuri procedurale suplimentare în cadrul litigiilor în care societatea are calitatea de pârât”.

Vezi și: Sorin Roşca Stănescu, acuzaţii incendiare la sosirea la DNA

Vezi și: Lider al Mişcării Populare, exclus din partid în direct la Antena 3

PS: Pana la aceasta ora cel demis nu a putut fi contactat pentru un punct de vedere.

_______

UPDATE:

Noul Manager Interimar al Institutului Național al Patrimoniului este dl. Ștefan Bâlici, conferențiar la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București. Dl. Bâlici a preluat conducerea institutului în data de 4 ianuarie 2016 de la dl. Radu-Petre Năstase, cadru didactic la aceeași universitate.  
Cu privire la anumite articole apărute în presa scrisă și on-line, privitoare la mandatul domnului Năstase la conducerea Institutului Național al Patrimoniului (INP), instituție aflată în subordinea directă a Ministrului Culturii, facem următoarele precizări:

1. Dl. Radu-Petre Năstase a fost manager interimar al INP între martie 2014 și decembrie 2015, când și-a încheiat mandatul. Nu și-a înaintat demisia și nu a fost demis. Predarea conducerii s-a făcut fără nici o condiție sau mențiune specială.

2. În perioada 2014-2015 INP a sesizat Parchetul pentru diverse fapte, unele legate de Roșia Montană, pentru anumite conflicte de interese ale unor directori anteriori și pentru unele fapte comise de terți în raport cu institutul. INP nu a depus nicio plângere penală care să vizeze activitatea dlui. Năstase la conducerea instituției.

3. În acest interval dl. Radu-Petre Năstase nu a organizat achiziții publice de proiectare pentru restaurare de monumente și nu a participat la nici un juriu sau comisie de achiziții publice din cadrul MC sau INP. 4. Nu există nici un conflict de interese în ceea ce îl privește pe dl. Radu-Petre Năstase, de care INP să fie la curent.

5. Cu privire la patrimoniul cultural de la Roșia Montană, INP sub conducerea dlui. Radu-Petre Năstase a acționat în apărarea intereselor instituției în două procese inițiate de compania minieră, unul câștigat de INP și altul în curs.

6. INP sub conducerea dlui. Radu-Petre Năstase a finalizat procedura de actualizare a „Listei monumentelor istorice” în aprilie 2015. În urma consultării Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice și a reprezentanților INP, Ministrul Culturii, dl. Vlad Alexandrescu a transmis spre publicare în Monitorul Oficial al României la  30 decembrie 2015 noua listă a monumentelor istorice, prin care situl arheologic de la Roșia Montană revine la încadrarea din 1991-1992, reprezentând maxima sa extensie teritorială.

7. Modul în care a fost gestionat INP și Programul Național de Restaurare în anii 2014-2015 de către dl. RaduPetre Năstase este reflectat de Raportul Curții de Conturi a României din decembrie 2015 cu privire la acest subiect și va fi accesibil presei odată cu publicarea pe website-ul CCR.

8. Dl. Radu-Petre Năstase este în continuare membru al Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice, președinte al Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice nr. 5 și membru al Secțiunii de Urbanism și Zone Protejate a CNMI. De asemenea, dl. Radu-Petre Năstase este membru în Consiliul Științific al INP.  
În speranța că informațiile oferite vor servi la clarificarea speculațiilor apărute în presă cu privire la activitatea dlui. Radu-Petre Năstase în perioada în care s-a aflat la conducerea Institutului Național al Patrimoniului,  
Biroul de Presă

Institutul Național al Patrimoniului

20.01.2016

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.