Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

EXCLUSIV - Greşeli grave în timpul anchetei de la Caracal: Două momente-cheie care ar fi putut schimba deznodământul

interceptari

La patru zile de la evenimentele de la Caracal, este clar că anchetatorii au comis greşeli grave în timpul intervenţiei, iar anchetele disciplinare şi penale vor dovedi acest lucru. Pornită de la o eroare de localizare, situaţia din Olt stârneşte discuţii inclusiv despre capacitatea SRI de a se implica în asemenea cazuri. Că procurorii au acces la tehnica SRI, în baza unui protocol încă în vigoare semnat în 2016, neafectat de vreo decizie a CCR, ne-o spune chiar site-ul Ministerului Public. Însă la Caracal nici măcar nu era nevoie de tehnica SRI, pentru că Direcţia de Operaţiuni Speciale (DOS) dispune de o tehnică similară. DOS a intervenit în cazul de la Caracal, însă deciziile greşite ale anchetatorilor au întârziat operaţiunea de localizare a apelului făcut de Alexandra la 112, potrivit unor surse judiciare.

Aşa cum se ştie deja, Alexandra, o fată de 15 ani răpită şi violată de Gheorghe Dincă, a reuşit să sune de trei ori la 112, joi, 25 iulie, înainte de ora 12. După apelurile la 112, Poliţia a primit de la Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) o arie de unde puteai fi emise apelurile. Aria fiind destul de largă, nu s-a putut stabili cu exactitate locul din care au provenit apelurile. Pentru a restrânge aria, anchetatorii au apelat la tehnica DOS de la Craiova. Aici a intervenit însă o altă problemă, în fapt o gafă uriaşă: DOS nu a putut identifica în timp real locaţia pentru că nu s-a emis autorizaţia necesară.

Potrivit art. 138 din Codul de Procedură Penală, "(1) Constituie metode speciale de supraveghere sau cercetare următoarele: (...) d) localizarea sau urmărirea prin mijloace tehnice."

Potrivit art. 141 din Codul de Procedură Penală, "(1) Procurorul poate autoriza, pe o durată de maximum 48 de ore, măsurile de supraveghere tehnică atunci când: a) există urgenţă, iar obţinerea mandatului de supraveghere tehnică în condiţiile art. 140 ar conduce la o întârziere substanţială a cercetărilor, la pierderea, alterarea sau distrugerea probelor ori ar pune în pericol siguranţa persoanei vătămate, a martorului sau membrilor familiilor acestora."

Astfel, procurorul de caz de la Parchetul Judecătoriei Caracal ar fi putut emite autorizaţia prin care DOS să localizeze în timp real apelurile Alexandrei la 112, însă nu a considerat necesar acest lucru.

Potrivit surselor judiciare, aprobarea procedurii de localizare prin triangulaţie şi realizarea acesteia s-a derulat în jur de ora 1.0, în data de 26 iulie, moment în care ar fi avut locaţia exactă. Procurorul de caz a solicitat judecătorului Cristinel Măceşanu mandat pentru percheziţie domiciliară, la ora 2.30, iar judecărorul a emis mandatul la 3.09, cu aplicare din momentul emiterii. Cu toate acestea, procurorul Cristian Ovidiu Popescu şi şefii IJP Olt au apreciat că trebuie respectat art. 159 alin. (3) din Codul de procedură penală, care prevede că după ora 22.00 şi înainte de ora 6.00 este interzisă efectuarea de percheziții domiciliare, cu excepţia flagrantului.

Poliţiştii au ascultat dispoziţiile procurorului şi ale propriilor şefi şi nu au intrat în casa lui Gheorghe Dincă pentru că au apreciat că nu erau infracţiuni ăn derulare ca să justifice flagrantul şi nici probe materiale. În schimb, Poliţia a trimis două echipaje neinscripţionate să inspecteze zona, cu poliţişti civili, mai precizează sursele judiciare.

În concluzia, nu a fost niciun minut vorba despre lipsa cadrul legal adecvat, nici despre absenţa logisticii sau a resursele umane. După cum arată informaţiile disponibile în acest moment, cauza principală a întârzierilor a fost eroarea umană.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.