DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

EXCLUSIV Operațiunea `OUG-ul` a fost lansată. Detaliile care vor duce la încleștarea totală

Inquam Photos/ Octav Ganea
Dragnea Dancila

O ordonanță de urgență pentru ”Legile Justiției” este de așteptat în următoarea perioadă. Deși nu au spus-o încă direct, operațiunea de pregătire și lansară a Ordonanței de Urgență pentru Modificarea și completarea Codului Penal și a Codului de Procedură Penală este în plină desfășurare.

Discuțiile în Comitetul Executiv al PSD au fost într-o singură direcție. Potrivit informațiilor STIRIPESURSE.RO problematica a fost abordată direct și a consumat 90% din timpul de discuții din cadrul reuniunii - ”Cum să facem să trecem mai repede modificările la CPP și CP”, ne-a spus un important participant la reuniunea PSD. Cei mai mulți din participanți au considerat că lupta pe cale parlamentară e pierdută din cauza președintelui Klaus Iohannis care a dovedit că se poate opune cu succes tentativelor social-democraților.

Gardienii din penitenciare îl critică pe Dragnea, care le-a cerut iertare pușcăriașilor: 'Să ceară scuze victimelor infracțiunilor și celor pe care i-a înșelat'

Singurele variante luate în calcul au fost Ordonanța de Urgență sau Angajarea răspunderii Guvernului pe întreg pachetul. Fiecare din cele două variante au însă și neajunsurile lor. În acest sens vicepreședintele Adrian Țuțuianu a propus și s-a și adoptat constituirea unui comisii care să studieze problema și să prezinte în scurt timp o concluzie cu cea mai bună variantă care să fie pusă de îndată în aplicare. Această comisie va și avea o primă întâlnire chiar Duminică - 24.06.2018. Comisia este compusă din specialiștii în drept ai PSD.

Premierul Viorica Dăncilă și-a luat solemn angajamentul în cadrul întâlnirii că va aplica de îndată orice decizie va reieși din analiza comisiei și care va primi undă verde din partea Biroului Permanent Național.

Variantele prezentate sunt:

1.Angajarea răspunderii Guvernului: Guvernul prezintă legile în Parlament și ele sunt considerate adoptate dacă în 3 zile Opoziția nu va contesta prin intermediul unei Moțiuni de cenzură. Dacă moțiunea este respinsă întreg pachetul de legi este trimis spre promulgare.

-Avantajul e că procedura este parlamentară și se termină în câteva zile,

-Dezavantajul major e acela că se va ajunge tot la președintele României pentru promulgare și atacurile la Curtea Constituțională sau reexaminările nu vor putea fi evitate. Un alt dezavantaj e acela că se oferă pe tavă opoziției pretextul pentru o nouă moțiune de cenzură.

Asociaţia Magistraţilor din România intervine în scandalul provocat de condamnarea lui Liviu Dragnea: 'Nesocotesc independența judecătorului'

2.Prin OUG: Pachetul legislativ este prezentat în cadrul unei ședințe de Guvern și cel care asumă integral prin propria semnătură este prim-ministrul (întreg pachetul va trebui să fie avizat de Ministerul Justiției). OUG-ul intră în vigoare și produce efecte imediat ce este publicat în Monitorul Oficial aflat acum în subordinea directă a Camerei Deputaților. Singurul care poate contesta o Ordonanță de Urgență la Curtea Constituțională este Avocatul Poporului (mulți susțin că actualul Avocat al Poporului, Victor Ciorbea, nu va mișca un deget după facilitățile de nivel de Curte Constituționale care i-au fost acordate în ultima lună). OUG-ul va fi transmis apoi în Parlament spre dezbatere și aprobare și va fi adoptat sau respins printr-un proiect de lege care va avea un traseu obișnuit.

De menționat însă că până la deveni lege aprobată de Parlament ordonanța de urgențe va produce efecte.

-Avantajul e procedura ultra-urgentă și mai ales faptul că intră imediat în vigoare.

-Dezavantajul e puternica contestare de care ”se va bucura” pachetul legislativ. Foarte rar se fac modificări legislative de caracter organic prin ordonanță de urgență. Sunt de așteptat proteste puternice în stradă din partea cetățenilor nemulțumiți și a Opoziției (care sigur va sesiza Avocatul Poporului), a președintelui României și a organismelor internaționale.

O decizie urmează să se ia foarte curând în cadrul PSD. E de așteptat de asemenea ca președintele Klaus Iohannis să reînceapă și el Operațiunea Elefanții și premierul Viorica Dancilă să se trezească în plină ședință de guvern cu președintele României care potrivit Constituției României atunci când participă la ședința de guvern prezidează această ședință (prin urmare va putea împiedica adoptarea OUG-ului).

Ecaterina Andronescu îl face praf pe Liviu Dragnea: 'Nu știu ce a vrut să spună, dar mă ÎNGRIJOREAZĂ'

Vor urma zile și jocuri interesante și o ședință secretă de guvern nu e exclusă pentru adoptarea Ordonanței de Urgență pentru modificarea Codului Penal și a Codului de Procedură Penală.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.