Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PSD vrea să fie tigru regional în Europa. Culisele vizitei lui Dragnea la Bruxelles

dragnea-stanishev

Socialiștii europeni s-au angajat să ajute PSD-ul în campania pentru alegerile locale din 5 iunie, aceștia oferindu-i lui Liviu Dragnea mai multe privilegii menite să transforme social-democrații români într-o forță electorală redutabilă în sud-estul Europei.

Partidul Socialiștilor Europeni (PES) i-a promis lui Liviu Dragnea, într-o întâlnire la Bruxelles, că va trimite PSD-ului specialiști în campanii electorale și au cerut organizarea în România, în primăvara acestui an, a unei eveniment denumit 'Relansarea Europei', iar Liviu Dragnea a fost invitat în ședințele premierilor și șefilor de stat de stânga din Europa. Totul pentru ca PSD sa devina un model de social-democratie in regiune. In schimb, PSD-ul promite sa fie "partidul celor multi".

Liviu Dragnea s-a întâlnit, marți, la Parlamentul European cu Serghei Stanișev, președintele PES, Gianni Pittella, președintele Grupului Socialiștilor din PE și Marita Ulvskog, lidera delegației social-democrate suedeze în PE. La discuții au participat și europarlamentarii PSD Viorica Dăncilă, Victor Boștinaru și Victor Negrescu.

Victor Negrescu a relatat, miercuri, pentru ȘTIRIPESURSE.RO, culisele discuțiilor între PSD și liderii europeni de stanga.

"Cu Sergei Stanishev s-a discutat despre o mai buna colaborare intre PSD si Partidul Socialistilor Europeni (PES). PES are un program pe care-l implementeaza in toate statele membre alaturi de partidele afiliate prin care ofera indrumare, sprijin in perioda campaniilor electorale, prin specialisti, prin training-uri, pentru a moderniza tipurile de campanie electorala pe care si PSD si-o doreste sa o implementeze. Ei vor trimite PSD-ului atat specialisti cat si experti in campaniile electorale care au organizat campanii si in alte state membre, i-as mentiona pe cei care au organizat campaniile electorale din Franta, din Portugalia sau Spania, Italia, unde partidul socialistilor a obtinut scoruri importante, deci este o retea de specialisti in campanii electorale pe care o are PES si pe care o va pune la dispozitie si acei experti vor veni sa impartaseasca cunostintele lor cu PSD. PSD va adapta toate aceste cunostinte la particularitatile nationale", a declarat Victor Negrescu.

"S-a mai discutat foarte mult despre aspectele cooperararii la nivel regional. Este extrem de important ca PSD, care e un partid important in centrul si estul Europei, sa intre in contact cu partidele din regiune in asa fel incat puterea stangii europene sa creasca in regiune si aici presedintele Liviu Dragnea a intarit acest aspect al dorintei PSD de a deveni un promotor a ceea ce inseamna social-democratie in regiune si a democratiei care e pusa foarte mult sub semnul intrebarii in tari din regiune precum Polonia sau Ungaria. Gianni Pittella si cu Stanishev au punctat faptul ca isi doresc ca in perioada urmatoare sa viziteze Romania, sa organizam impreuna o serie de activitati cu caracter european la care sa participe atat europarlamentari din mai multe state membre cat si lideri ai partidelor socialistilor europeni. Cel mai probabil o intalnire va avea loc pana la alegerile locale, in primavara acestui an, sub formatul unei conferinte care se numeste ‘Relansarea Europei’, este un format pe care grupul nostru il implementeaza de cativa ani, pentru a impulsiona mesajele de stanga si mai ales dimensiunea europeana a campaniei noastre electorale", a mai spus acesta.

"Presedintele Liviu Dagnea a fost invitat de catre Stanishev sa participe la reuniunile liderilor partidului socialistilor europeni, reuniuni organizate inaintea Consiliului European si la care participa de obicei premierii si presedintii de stanga din statele membre care participa efectiv la Consiliu. S-a dorit acest lucru prin prisma faptului ca PSD este un partid puternic si s-a dorit tocmai a intari sprijinul pe care PES vrea sa-l acorde PSD de acum inainte", a relatat europarlamentarul PSD.

Potrivit lui Negrescu, PSD-ul va adapta campania pentru alegerile locale la mesajele de stanga promovate la nivel european.

"Afilierea la tot ce inseamna miscarea de stanga europeana este o prioritate pentru noi. Aest lucru se va regasi in campanie prin prisma proiectelor pe care le vom propune pentru administratia publica locala si cum vom interactiona cu cetatenii, prin deschiderea listelor noastre electorale pentru Consiliile Locale catre cetateni, catre societatea civila, asta demonstreaza ca am inteles ca dincolo de politici publice este important sa ne schimba si atitudinea, de a fi mai de stanga in actiunea noastra. PSD trebuie sa dea dovada zi de zi ca este partidul celor multi", a spus acesta.

Potrivit acestuia, la nivel european sunt în prezent 3 dezbateri principale și a explicat cum se poziționează stânga în acest context.

"Prima dezbatre se refera la planul european de investitii strategice, planul Juncker, vorbim de 315 miliarde de euro. Ceea ce provomoveaza stanga europena este sa fie cat mai transparent cu putinta, sa fie accesibil, sa beneficeze toate statele membre, inclusiv din sud-estul Europei pentru ca de cand a inceput se pare ca a fost un pic restrictiv in a selecta Romania si alte tari. Din pacate in Romania doar 2-3 proiecte ar fi trecut de partea de preanaliza. Dreapta impinge catre o distribuire a acestor fonduri doar catre beneficiarii cei mai competitivi, din vestul Europei, iar noi ne dorim o redistribuire echitabila.

Pe chestiunea refugiatilor parerile sunt impartite la nivelul tuturor grupurilor politice. Pozitia PSD este aceea de a se inscrie in dimensiunea interesului public al Romaniei. Ne dorim tratarea in comun a problemei refugiatilor si migrantilor folosind legislatia europeana in materie si mai ales gasirea unor solutii comune in raport cu capacitatea fiecarui stat. Daca nu exista o implicare totala a tuturor statelor membre si o comunicare cu cetatenii, lupta va fi pierduta.

Al treilea aspect promovat recent este chestiunea legata de impunerea de catre anumite state din vestul Europei a unor restrictii privind accesul pe piata muncii si piata economica din acest an. Mai exact, impunerea, de exemplu, de catre Germania, a salariului minim german pentru transportatorii care vin din alte state membre. Adica transportatorul roman este obligat sa-si plateasca salariatul care trece prin Germania cu salariul minim din Germania, ceea ce produce o crestere salariala pentru salariatii din Romania dar scade competitivitatea transportatorilor romani. Acest lucru risca sa fie reprodus la nivelul Uniunii Europene, iar pozitia PSD este ca ne dorim o crestere a veniturilor pentru salariatii romani in companiile romanesti, dar ne dorim o competitie echitabila la nivel european, pentru ca companiile romanesti pleaca din start cu o inegalitate de acces la capital si experienta si este important ca UE, daca doreste sa promoveze astfel de masuri, sa vina cu un aport financiar important pentru sprijinirea companiilor din estul Europei si din Romania pentru a creste competitivitatea lor", a declarat Negrescu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.