Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

EXCLUSIV - Reacţia CSM la implicarea lui Niţu în dosarul lui Oprea

csm nitu

DNA este pe cale să provoace un adevărat cutremur în justiţie, după ce l-au inclus pe procurorul general al României, Tiberiu Niţu, în cererea de încuviinţare a urmăririi penale a fostului premier Gabriel Oprea. Procurorii anticorupţie susţin că Niţu ar fi obţinut foloase necuvenite din abuzul în serviciu comis de Oprea. Cu alte cuvinte, procurorul general al României a folosit ilegal coloana oficială de peste 700 de ori.

Vezi şi: Adevărata BOMBĂ din dosarul lui Oprea: Kovesi îi rupe coloana şi Procurorului General

STIRIPESURSE.RO a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii o poziţie oficială cu privire la implicarea lui Tiberiu Niţu în această cauză. De asemenea, am solicitat CSM să spună dacă urmează să se facă vreun demers oficial pentru lămurirea situaţiei în care este pus şeful Parchetului General.

Deşi solicitarea stiripesurse.ro nu făcea referire la demitere sau demisie, CSM a ales să comunice exact condiţiile în care acestea pot avea loc, fără însă a menţiona explicit dacă situaţia lui Tiberiu Niţu este una care se poate încadra în dispoziţiile legale ca motive de sancţionare.

Vezi şi: Procurorul general, 720 de coloane oficiale ilegale (surse)

"Potrivit dispoziţiilor art. 54 alin (4) din Legea nr. 303/2004 privind statulul judecătorilor şi procurorilor, revocarea din funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie se face de către Preşedintele României, la propunerea ministrului justiţiei care se poate sesiza din oficiu ori la cererea adunării generale, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, pentru următoarele motive prevăzute la art. 51 alin. (2) din acelaşi act normativ:

- în cazul în care nu mai îndeplineşte una dintre condiţiile necesare pentru numire în funcţia de conducere;

- în cazul exercitării necorespunzătoare a atribuţiilor manageriale privind organizarea eficientă, comportamentul şi comunicarea, asumarea responsabilităţilor şi aptitudinile manageriale;

- în cazul aplicării unei dintre sancţiunile disciplinare.

În ceea ce priveşte demisia, aceasta constituie un acct unilateral de voinţă al oricărui salariat. Conform dispoziţiilor art. 65 alin.(1) din Legea nr.303/2004 privind statulul judecătorilor şi procurorilor, procurorii sunt eliberaţi din funcţie prin demisie, iar potrivit alin.(2) al aceluiaşi text de lege, eliberarea din funcţie a procurorilor se dispune prin decret al Preşedintelui României, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii", se arată în răspunsul oficial al CSM.

Vezi AICI răspunsul în format .pdf!

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.