Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Exercițiul multinațional Sea Shield 17 va reuni circa 2.800 de militari din mai multe state

NATO

Militarii din Forțele Navale vor participa, în perioada 1-10 februarie, la exercițiul multinațional Sea Shield 17 în cadrul căruia vor puse în aplicare proceduri standard NATO de luptă împotriva amenințărilor aeriene, submarine și de suprafață, se arată într-un comunicat de presă al Statului Major al Forțelor Navale (SMFN).

Potrivit sursei citate, Sea Shield 17, programat a se desfășura în perioada 1-10 februarie, va reuni 2.800 de militari din Bulgaria, Canada, Grecia, România, Spania, SUA, Turcia și Ucraina, 16 nave de suprafață, un submarin și zece aparate de zbor ale României și partenerilor. "Startul activităților de instrucție pentru militarii din Forțele Navale va fi dat miercuri, 1 februarie, când va începe exercițiul multinațional Sea Shield 17", precizează comunicatul de presă.

În cadrul exercițiului vor fi puse în aplicare proceduri standard NATO de luptă împotriva amenințărilor aeriene, submarine și de suprafață, într-un raion estic din Bazinul Mării Negre, de aproximativ 80.000 de kilometri pătrați, de cinci ori suprafața Dobrogei. "Coordonarea secvențelor exercițiului va fi realizată de către Comandamentul Flotei, iar Fregata Regele Ferdinand va asigura, pe mare, conducerea grupării navale din care vor face parte un distrugător, patru fregate, un submarin, șase aparate de zbor ale partenerilor străini, precum și 11 nave și patru aparate de zbor ale României", se mai arată în comunicatul de presă.

În perioada 3-5 februarie este planificată escala navelor străine în Portul Constanța, forțele participante fiind alcătuite din: Gruparea navală NATO SNMG-2 (fregata spaniolă ESPS Juan de Borbon și fregata canadiană HMCS St. John's); Forțele Navale SUA din Europa (NAVEUR) cu distrugătorul USS Porter și o aeronavă de cercetare; Forțele Navale Turce cu un submarin, o aeronavă P-235 și fregata TCG Fatih; Forțele Navale Bulgare cu fregata BGS Smeli; Ucraina și Grecia cu ofițeri de stat major; Forțele Navale Române cu fregatele Regele Ferdinand și Mărășești, corvetele Horia Macellariu și Eustațiu Sebastian, navele purtătoare de rachete Lăstunul și Zborul, dragoarele maritime Lt. Lupu Dinescu și lt. Dimitrie Nicolescu, două dispozitive mobile de lansare rachete sol-navă și un detașament de forțe pentru operații speciale; Forțele Aeriene Române cu două avioane MIG 21 LanceR și un elicopter pentru evacuare medicală, conform Agerpres.

Aceeași sursă anunță că marinarii militari vor fi angrenați, până la sfârșitul acestui an, în planificarea și desfășurarea a 50 de exerciții, dintre care șase vor fi aplicații multinaționale planificate și conduse de Forțele Navale Române și alte 35 de exerciții multinaționale, organizate de alte structuri militare din România și de către partenerii din Alianța Nord-Atlantică.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.