Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Există o legătură directă între radiațiile telefonului mobil și anumite tipuri de cancer? Ce spun ultimele cercetări

dignited.com
telefon

Majoritatea oamenilor poartă telefonul mobil în buzunar, însă se discută despre siguranța acestei practici. Dispozitivele mobile sunt emițătoare puternice de radiații cu radiofrecvență, iar unele studii sugerează că aceste radiații ar putea avea consecințe negative asupra sănătății noastre, notează Yahoo!Life.

Potențialul risc de cancer

Societatea Americană de Chimie (ACS), Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor și Institutul Național al Cancerului din SUA consideră toate telefoanele mobile necancerogene și sigure, în afară de posibilitatea supraîncălzirii telefoanelor. Cu toate acestea, Agenția Internațională pentru Cercetare a Cancerului a Organizației Mondiale a Sănătății consideră câmpurile electromagnetice produse de telefoane mobile „posibil cancerigene” pentru oameni.

Radiațiile de pe telefonul mobil nu au semnele distinctive ale radiațiilor periculoase, cancerigene. În timp ce unele cercetări au sugerat posibile legături între utilizarea telefonului mobil și ratele mai mari ale anumitor tipuri de cancer la creier, studiile nu au dovedit că smartphone-urile cauzează, de fapt, aceste tipuri de cancer.

De asemenea, merită remarcat faptul că ratele noilor cancere ale creierului și ale sistemului nervos au scăzut din 1990, conform datelor CDC (numărul de noi tumori a crescut, dar numai pentru că populația a crescut).

Dacă telefoanele mobile ar fi cauzat tumori cerebrale, ratele ar fi crescut probabil, odată cu utilizarea smartphone-urilor, a susținut Elizabeth Hatch, epidemiolog la Universitatea din Boston, care a studiat legătura dintre fertilitatea masculină și utilizarea telefonului mobil.

Cât de puternice sunt radiațiile emise

Unii experți spun că ar trebui să ții smartphone-ul cât mai departe de corp - cât mai des posibil - pentru a reduce riscurile potențiale, în timp ce alții spun că nu trebuie să-ți faci griji.

Într-un interviu pentru Yahoo Life, Dr. Rob Brown, radiolog și vicepreședinte de cercetare științifică și la Environmental Health Trust, a explicat: „Radiația urmează legea inversului pătratului: atunci când vă dublați distanța față de radiație, vă reduceți expunerea cu trei sferturi.”

„Când telefonul este în buzunar, ești expus la mult mai multă radiație decât de la routerul Wi-Fi dintr-o altă cameră sau de la turnul de telefonie mobilă de peste drum”, a continuat el.

Radiațiile telefonului mobil sunt o formă de radiație electromagnetică, emise în timpul comunicării cu turnurile de telefonie mobilă și între dispozitive. Cu toate acestea, în ciuda temerilor, nu există o legătură directă între radiațiile telefonului mobil și anumite tipuri de cancer sau alte probleme de sănătate.

Rob Brown subliniază că „nu există dovezi că utilizarea smartphone-urilor cauzează creșterea riscului de cancer colorectal”. Cu toate acestea, există îngrijorări cu privire la impactul radiațiilor asupra fertilității masculine.

Potrivit unui studiu efectuat de cercetărorii elvețieni, pe parcursul a 13 ani, utilizarea telefonului mobil poate fi legată de o concentrație și un număr mai mic de spermatozoizi.

„Cea mai mare absorbție din organism va fi în organele reproducătoare masculine, în special în testicule, deoarece nu există nimic care să le protejeze”, a explicat dr. Devra Davis, fondator și președinte al Environmental Health Trust.

Telefonul oprit sau pe mod avion

Aceste îngrijorări pun accentul pe necesitatea de a lua măsuri de precauție. Experții recomandă păstrarea telefonului mobil cât mai departe de corp pentru a reduce expunerea la radiații. Brown susține că îmbrăcămintea nu ajută, deoarece, spre deosebire de radiațiile ultraviolete de la soare, radiațiile telefonului mobil pot pătrunde prin haine.

„Cel mai sigur mod de a purta un telefon este să fie oprit”, subliniază Brown. În plus, oprirea telefonului sau folosirea modului avion, cu Bluetooth și Wi-Fi dezactivate, atunci când nu sunt necesare, poate reduce semnificativ nivelul de radiații emise de dispozitiv.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.