Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

EXIT-POLL | Cutremur în politica europeană - 'Trump al Olandei' a câștigat alegerile

F. P.
theindependent.co.uk
Geert Wilders

Liderul de extremă dreapta Geert Wilders a câștigat alegerile din Olanda, arată primele rezultate publicate miercuri seara în cadrul unui exit poll, potrivit Politico.

Liderul de extremă dreapta Geert Wilders pare să fi câștigat alegerile din Olanda. Formațiunea sa, Partidul pentru Libertăți (PVV), va câștiga aproximativ 35 din cele 150 de locuri în parlament, mai mult decât dublu față de numărul câștigat la alegerile din 2021, potrivit unui sondaj exit-pol.

Printre altele, Wilders vrea să interzică moscheile și să părăsească UE.

Alianța Muncitorească-Verde a lui Frans Timmermans s-a clasat pe locul al doilea, câștigând 26 de locuri, un salt mare față de cele 17 actuale. Dilan Yeşilgöz, succesorul prim-ministrului în exercițiu Mark Rutte în funcția de șef al VVD de centru-dreapta, este pe cale să câștige 23 de locuri.

content-image

Schimbare dramatică de direcție

O victorie a lui Wilders va pune Olanda pe calea - potențial - unei schimbări dramatice de direcție, după cele patru guverne centrate consecutive ale lui Rutte. Întrebarea care se pune acum, însă, este dacă alte partide sunt dispuse să i se alăture lui Wilders pentru a forma o coaliție, având în vedere că, în ciuda faptului că a ieșit ca cel mai mare partid, nu va avea o majoritate generală în parlament.

Pe coloana sonoră a lui Rocky, Wilders și-a întâmpinat susținătorii într-o cafenea de pe coasta olandeză cu un zâmbet larg. "Alegătorii au vorbit în această seară și au spus că s-au săturat", a spus el.

"Ne vom asigura că alegătorii olandezi vor fi puși din nou pe primul loc", a spus el într-un discurs clasic al PVV, precizând că partidul vrea să lucreze pentru a reduce "tsunami-ul de azil", pentru a pune mai mulți bani în portofelele oamenilor și pentru o mai bună securitate.

Politică anti-musulmani și anti-UE

El a întins o mână către alte partide, spunând că acum este timpul să lucreze împreună și să găsească răspunsuri. Wilders a sugerat că ar fi dispus să facă un compromis cu privire la idealurile sale antimusulmane de dragul de a intra la guvernare. "Înțeleg foarte bine că partidele nu vor să fie la guvernare cu un partid care dorește măsuri neconstituționale", a spus el. "Nu vom vorbi despre moschei, Coran și școli islamice".

Retorica anti-islamică a lui Wilders a fost o parte clară a programului de guvernare al PVV. Partidul a propus interzicerea moscheilor și a Coranului, precum și interzicerea pălăriilor islamice în clădirile guvernamentale. Wilders este, de asemenea, un eurosceptic de linie dură, care a cerut un așa-numit referendum "Nexit" privind ieșirea din UE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.