Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Expert german: Politica lui Putin ar putea duce la prabusirea Rusiei

putin2

Politica Kremlinului pune la încercare nu doar rezistenta ordinii mondiale actuale, dar poate sa conduca chiar la prabusirea Rusiei, estimeaza istoricul german Gerd Koenen, într-un articol publicat în ziarul Zeit Online, citat luni de agentia de presa Unian.

În opinia expertului german, presedintele rus Vladimir Putin si-ar dori sa intre în istorie ca 'lider al Eurasiei' si cel care a reîntregit teritoriul Rusiei. În acest scop, el reînvie doctrina imperiala, bazata, pe de o parte, pe 'doctrina Brejnev', când unor state mai mici, care intra în sfera de interese a Rusiei, le este refuzata suveranitatea deplina, asa cum este cazul Ucrainei si Republicii Moldova. Pe de alta parte, Putin face apel la grandoarea prerevolutionara a Imperiului tarist.

La un an de la anexarea Crimeii, Rusia lui Putin duce 'razboaie agresive informationale, între altele, mult mai perfide decât propaganda sovietica', care reusesc sa influenteze opinia cetateanului mediu german, pregatit sa trateze cel putin cu întelegere faptul ca Rusia lupta 'contra fascismului' în Ucraina. Moscova considera ca schimbarea de regim de la Kiev în iarna anului trecut a fost o lovitura de stat, taxându-i drept 'fascisti' pe noii lideri ucraineni, din cauza numarului mare de formatiuni nationaliste participante la miscarea de contestare a presedintelui prorus Viktor Ianukovici.

Nu doar germanii 'ar trebui sa înteleaga' Rusia, ci si rusii însisi, dintre care majoritatea este orbita de ceva asemanator 'complexului de la Versailles', care a condus spre nazism Germania în anii 1930.

'Toate analogiile istorice directe sunt false', spune Gerd Koenen. Cu toate acestea, în opinia sa, se poate compara 'isteria germana din perioada dintre cele doua razboaie mondiale' cu ideile lui Putin despre rusi ca 'natiunea cea mai divizata din lume' si necesitatea salvarii valorilor traditionale ale 'lumii ruse' de amenintarea externa care ar veni dinspre Occident.

Rusia -un fel de 'emirat cu rachete strategice' - spre deosebire de URSS si de o alta putere mondiala, China - 'nu dispune de o baza industriala civila cu resurse tehnologice si stiintifice adecvate' si sufera de pe urma unei 'spirale demografice descendente', mai spune istoricul german, citat de agentia ucraineana de presa. AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.