Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Expert în drept constituțional: MRU nu are nevoie de votul Parlamentului

iohannis mru

Desemnarea lui Mihai Răzvan Ungureanu în funcţia de director al Serviciului de Informaţii Externe a încins spiritele în coaliţia de guvernare. Votul din Parlament se anunţă unul tensionat, însă profesorul Gheorghe Iancu, expert în drept constituţional, susţine că acest moment putea fi evitat.

"Textul Legii 1/1998, care este Legea SIE, spune că directorul SIE este propus de președinte și numit de CSAT. Așa spunea legea. Constituția spune însă altfel, din 1991 încoace. Spune, la articolul 65, că acesta este numit de camerele reunite ale Parlamentului. Întrebarea pe care și-o pune toată lumea este: cine se aplică?" a spus, la Digi24, profesorul Gheorghe Iancu. "Se aplică legea", răspunde profesorul.

"Există un principiu în drept, pe care oamenii nu-l cunosc, și anume: legea specială bate legea generală. Legea specială este Legea SIE, care spune că e numit de CSAT", a explicat profesorul Iancu.

„Până la urmă, președintele nu știu de cine a fost povățuit, dar eu îi spun de la început că nu prea are sfătuitori ca lumea acolo. Eu știu cine sunt și vă asigur că n-are”, a punctat el.

„Dânsul (președintele - n.r.) a spus așa: eu fac propunerea și ea se duce la Parlament. Până la urmă, s-a combinat legea din 1998 cu Constituția. Nu! Se aplică un singur text. Dacă te duci la lege, atunci îl numește CSAT-ul”, subliniază Gheorghe Iancu.

„Trebuia să se adreseze CSAT. Și de acolo, nimic, pentru că Legea 1/1998 spune că îl numește CSAT-ul. Nu e nevoie de votul în Parlament, pentru simplul motiv că – a spus și Augustin Zegrean acest lucru – este neconstituțională, dar este legală. Sigur, e o aiureală, din punctul ăsta de vedere. Trebuie aplicată legea specială în domeniu. Pentru că legea aceasta n-a fost pusă în acord cu Constituția, este exact situația de la Șova: s-a aplicat regulamentul, cu toate că acel regulament era neconstituțional. Se aplică legea, chiar dacă legea e neconstituțională, dar se aplică legea, pentru că este legea specială în domeniu. Nu Parlamentul trebuie să-l numească! Și o să ridici acum 1.000 de opinii că până acum așa s-a procedat. S-a procedat prost”, a conchis profesorul de drept constituțional Gheorghe Iancu, fost Avocat al Poporului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.